Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...
Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji
Napisal/-a Nemesis » 14 feb 2004, 11:18
Živjo!
Sem šele začetnik, zato ne vem, kako točno to deluje. Včeraj sem oprašil eno orhidejo iz vrste Phalaenopsis (mislim da
Rose Garden x?). Kaj natančno se zgodi z rastlino potem? Jo lahko samooprašim, oz. ali je to priporočeno ali ne. bo sploh prišlo do oploditve? Kako naj vzgajam sejančke, če bo do oploditve prišlo? So sterilni pogoji nujni? Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP, N
-
Nemesis
- Guru
-
- Kraj: Lj.
Napisal/-a IndigoGrl » 14 feb 2004, 12:24
Hi!
Sterilni pogoji so nujni za dober uspeh, čeprav jaz še zmeri nisem obupala nad nesterilnimi pogoji kalitve semen... Posipala sem namreč semena po zemlji v kateri je "mati" pa se dosedaj(po 6-7 mesecih) še ni nič premaknilo. Tudi na lubje sem že dajala semena, pa mi jih je polno malih črvičkov razžrlo(ker nisem sterilizirala lubja
)... Oprašila sem že mnogo cvetov Phal. ampak do oploditve ni prišlo..zakaj je temu tako pa je že cela znanost zase
Če bo do oploditve(?!) prišlo se bo naredila kapsula ki pri Phal. sorti zori nekje 6-8 mesecev... Kako boš pa ko bo kaspula zrela ravnal, pa je tebi prepuščeno...možnosti imaš nekaj:
http://www.orchideenvermehrung.at
Preštudiraj stran! LP
-
IndigoGrl
- Guru
-
- Kraj: Maribor
Napisal/-a IndigoGrl » 14 feb 2004, 12:39
aja še nekaj!
Začetniki se morajo najprej naučiti držati pri življenji in dobri volji odrasle (začetniške)orhideje, šele nato svetujem da se podajo v bolj zahtevne vode... LP
-
IndigoGrl
- Guru
-
- Kraj: Maribor
Vrni se na Orhideje
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov