Foliarno (listno) gnojenje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Foliarno (listno) gnojenje

OdgovorNapisal/-a rado7rado » 17 dec 2006, 19:18

Imam 3 phalaenopsie in me zanima ce je listno gnojenje primerno za to vrsto orhidej?Ce je ali mi lahko poveste vrsto gnojila,kako se gnoji in koliko krat.Do sedaj sem gnojil z tekocim gnojilom iz flask ki se vtaknejo v zemljo.Vendar sem zasledil da to ni primerno ces da zazge korenine v neposredni blizini.Za to se enkrat prosim ce mi lahko kdo odgovori in mi napise kako se gnoji foliarno.

Ze vnaprej hvala in lep pozdrav.
rado7rado
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 17 dec 2006, 20:03

za vse vrste orhidej, še posebno epifitnih, je priporočljivo foliarno gnojenje. Primerna so VSA gnojila, ki ne vsebujejo klora in natrija. tudi gnojila, ki vsebujejo ureo niso najboljša za foliarno gnojenje, gnojilo je potrebno dan prej raztopiti v vodi, na listih ni večjega št. mikroorganizmov, ki jo razgrajajo...
Kako pogosto gnojimo je odvisno od koncentracije, ki jo uporabljamo. koncentracija pa je odvisna od vrste gnojila oz. njegove koncentracije hranil (N : P : K). večja je koncentracija redkeje gnojimo in obratno. priporočajo se nižje konc. in pogostejše gnojenje.

Gnojilo raztopiš v vodi in rastlino poškropiš po listih. na okenski polici mogoče nekoliko ne praktično.
Če gojimo rastline v lončkih je potrebno občasno tudi 'normalno' gnojenje. Uporabimo isto gnojilo, ki ga dodamo ob zalivanju.

v času rasti uporabimo gnojila z več N, v času cvetenja pa tista ki vsebujejo več fosforja. Torej potrebuješ samo dve vrsti gnojil. Kupiš 2.5, 0.5 ali 1l gnojila in ga imaš nekaj let. cena okoli 500-1500 sit odvisno od naivnosti, če preveč zaupaš lahko tudi več.

Kapsule za gnojenje niso primerne.
Zadnjič spremenil frenky, dne 17 dec 2006, 22:36, skupaj popravljeno 1 krat.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a rado7rado » 17 dec 2006, 21:40

A mi lahko poves ali priporocis kero doloceno gnojilo ki je po tvoje najboljse oziroma najpriporocljivejse.
rado7rado
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 17 dec 2006, 23:09

določeno znamko it težko povem ,ker ne vem kaj v vaših trgovinah prodajajo. primerne so vse znamke. Ponavadi so minimalne razlike v razmerjih 20:14:10, 19:15:11...

Želim ti povedati, da ni nujno da kupiš 'specialno' gnojilo za orhideje, ker ga ni! Uporabiš lahko tudi navaden NPK za gnojenje njive.

Problem je prekomerno doziranje! tako da ne upoštevaj navodila na etiketi, če piše 1 pokrovček ga daš 1/4 ponavadi pa še manj. najbolje pa je da si kupiš plastično pipeto (10 sit) in vedno odmeriš isto.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a NadjaPetkovic » 30 jan 2007, 20:17

V katalogu Obi-ja sem danes opazila COMPO nega za listje orhideje. Zraven piše: "Liste orhideje je potrebno vseskozi vlažiti. Z COMPO nego za listje orhidej jim nudimo optimalne pogoje za rast."
Zanima me kaj točno je to, če mogoče kdo ve. Ali gre za gnojilo v obliki razpršilca?

Slika
NadjaPetkovic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Kisovec - Zasavje

OdgovorNapisal/-a fuerteventura » 30 jan 2007, 21:02

Tudi mene zanima,kaj je ta zadeva,jaz sem jo namreč videl prejšnji teden v Semenarni,sem jo že imel v rokah,potem pa je nisem kupil,ker sem se ustrašil,da bom naredil kakšno škodo :wink: :?:

Kolikor sem na hitro pogledal,vsebuje neko zeleno barvilo,ne vem,ne vem,ne vem... :wink: :wink:

Pomagajte,prosim! :D
Lp,Fuerteventura
fuerteventura
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a romanah » 30 jan 2007, 21:12

Tudi sama sem videla to pršilko v petek v Kaliji.
Notri je barvilo in orhidejam da lep sijaj listov.

Me ne morejo prepričati ,da je stvar dobra , ker se je na koncu izkazalo da so tudi kapsule slabe,mislim pa da je zelo dobra tržna poteza!
Poskusite!!!

Moje orhideje tega spreja ne bodo videle.
Foliaren način gnojenja orhidej ti bo pa zaprav prišel v primeru, da bodo korenine orhidej gnile in bodo poškodovane .

Poslušaj nasvet Frenky-a!

lp
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a alanya » 03 feb 2007, 01:30

Očitno smo vsi opazili tole novo zadevo :).
Kakšne so pa kaj vaše izkušnje z tistim Compovim gnojilom, ki se primeša vodi?
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a romanah » 03 feb 2007, 10:35

Compo gnojilo uporabljam za orhideje.

Malce bolj ga rečim v poletnih mesecih , pozimi ga pa skoraj ne uporabljam.

lp
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nathos » 03 feb 2007, 12:35

In če imaš primerno nizko koncentracijo gnojila, ali ga lahko uporabljaš za vsakkodnevno (tudi večkratno) škropljenje? Ali je to preveč in je primerno samo za občasno? Pač namesto navadnega, obogateno pršenje.
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 03 feb 2007, 14:49

Škropim z postano vodo ali deževnico.
Škropim pa enkrat ali dvakrat na teden in nič več.
Zalivam pa vsake 14 dni, je pa odvisno od same orhideje, ker so nekatere orhideje malce bolj žejne.
Poleti pa na vsakih par dni.

lp
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori