doritaenopsis

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

doritaenopsis

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 10 okt 2003, 12:51

Zdravo!
Sem šla gledat pred 3 dnevi kaj se skriva na enem nodiju in sem na moje presenečenje ugotovila da se je pojavil »popek«(nisem sigurna kaj misli zrasti iz tega). Ziher pa je da bo še več dela za orhidejo! Ne samo da cvete(kake pol leta) in da poganja list ampak tudi razmnožit se misli(!?)/pognat novi cvetni nastavek(bom vidla kaj). Mislim da se bo do smrti razcvetela in razrastla! Moje vprašanje: kaj naj naredim? Naj odrežem cvetove in jo s tem malo razbremenim? Naj vse skupaj pustim na miru?… Kaj mi predlagate? Lp Maja
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
IndigoGrl
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a misa » 13 okt 2003, 22:29

Pozdravljena,

Naj povem, da sem prijateljico toliko navdusila za orhideje, da je iz njih delala diplomsko nalogo. Naslov je pa bil: razmnozevanje orhidej iz cvetnega stebla.
Rada bi poudarila, da je taksno razmnozevanje cisto mogoce in v trznem spektru gledano, vsakdanje. Zato je cisto mogoce, da se bo iz cvetnega stebla razvila nova rastlina, morda pa le novo cvetno steblo.
Jaz bi vso zadevo tako pustila, pocakala, da cvetovi usahnejo, nato pa odrezala en do dva nodija nad brstom.

Sporoci dogajanje, me resnicno zanima.

Lp
misa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 23 feb 2004, 17:56

helou,

1. janurja 2004 se odrezala cvet, ker bi še kr cvetel pa cvetel pa cvetel, tako da sem rastlini raje dala malo pavze s cvetenjem. TOREJ:Iz cvetnega stebla žal ni zrastlo nič... LP Slika
IndigoGrl
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a misa » 24 feb 2004, 10:48

Pozdravljena, Maja!

Praviš, da se ni razvilo nič novega, čisto običajno. Razvijanje novih cvetnih stebel je odvisno od rastlinske kondicije, očitno je preveč dolgo cvetela in se že nekoliko izčrpala.

Za razvijanje nove rastline, pa bi obvezno potrebovala rasne stimulatorje, hormone, ki bi povzročili rast nove rastline.
Nekajkrat sem že videla takšno razmnoževanje tudi brez spodbude, toda zelo redko. Predvsem tam, kjer imajo rastline resnično optimalne pogoje za rast in skoraj enako mikroklimo kot v naravi. Predvsem sem to videla v velikih rastlinjakih, ki so bili namenjeni zgolj orhidejam in so imele resnično dobre pogoje.

Se vidiva, pideš na razstavo?

Lp, Aleksandra
misa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 24 feb 2004, 15:46

Zdravo,

Hvala za odgovor. Še zmeri upam da je nisem preveč preobremenila. No saj bo čas pokazal svoje...

Pridem na razstavo ja. Se vidimo! LP Maja
IndigoGrl
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fast » 18 mar 2004, 01:37

Jaz ne uporabljam nobenih hormonov,pa tudi nimam orhideje v posebnem rastlinjaku ampak jo imam kar v devni sobi,pa mi je naredila mladiko (v jeseni)z dvema koreninicama,sedaj je mladica odgnala še dve koreninici,najstarejša lista sta dolga 10 cm,in že odganja nov par listov.
To se mi je zgodilo že tudi prej na neki drugi orhideji,ampak sem mladiko verjetno prekmalu odstranil od matične rastline in ni imela dovolj razvite lastne korenine pa mi je propadla.
Pravzaprav sploh ne vem kako naj postopam naprej?
Nameravam sedaj koreninice na mladiki oviti z mahom,da bo bolj vlažno,ne vem pa kdaj naj jo odstranm od matične rastline???

Še to, nekdo je spraševal kako je z gnojenjem foliarno.
Jaz uporabljam deževnico in neko italjansko gnojilo v zrnjih,zato ga pustim kakšen dan da se raztopi,nato precedim čez filter papir za kavo in pršim vsak dan,velikokrat tudi večkrat na dan,za namakanje orhidej pa raztopine ne cedim.
fast
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 18 mar 2004, 12:10

Večje šanse ima za preživetje če jo pustite čimdlje časa na matični rastlini...Ne spomnim se točno ampak nekje je pisalo da mora imeti vsaj 3 cm dolge korenine da lahko gre na svoje..

Ko pa jo je le treba odstranit to naredimo z ostrim in čistim nožem. Orhidejo potem damo v fin substrat in jo prekrijemo z vrečko ali damo v mini sobni rastlinjak da držimo visoko zračno vlago.

Tudi ideja z ovijanjem mahu okoli korenin ni slaba... :idea: Pa še nekaj a se tisto italijansko gnojilo imenuje oz. je od firme Flortis? LP Maja
IndigoGrl
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a misa » 18 mar 2004, 16:44

Florits, morda Flortis, ne spomnim se točno imena; je gnojilo v škatlici in je rumene granulacije, absolutno ima preveliko koncentracijo dušika, fosforja in kalija.

Zgolj za info, lahko se pojavijo ožigi, predvsem je treba paziti pri mladih rastlinah.

Lp, Aleksandra
misa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fast » 18 mar 2004, 23:10

IndigoGrl in misa hvala za nasvete.

Gnojilo bom zamenjal,čeprav do sedaj ožiga nisem imel,niti na mladici ne,pa tudi vedno sem dajal manj gnojila kakor piše v navodilih.
Korenine bom ovil z mahom katerega bom poizkušal najti na borovcu.
Tudi opuščen akvarij bo super za začetke mlade orhideje,vsekakor bom pa še nekaj mesecev počakal da se korenine dobro razvijejo.Danes sem opazil da poganja še eno korenono,se previ ima 2 2cm,2 1cm in eno ki komaj bode ven.

Rabim še nekaj informacij in nasvetov,pa ne vem če lahko kar v tem postu nadeljujem s svojimi vprašanji,ali naj raje odprem novo temo?

LP Stane
fast
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov