dendrobium

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

dendrobium

OdgovorNapisal/-a ursa » 25 apr 2004, 17:48

Helo!!
jz sm pret pou leta kupla en dendrobijum, sam ni cvetel.čez neki časa je na polovici stebla med dvema mejhnima dreveščkoma (en na drugmu)pognal velik korenin.presadola sm z :wink:gorn del , tko da mam zdej eno samo steblce/dreveščk z listi in koreninami)v svojem loncu. pojavla pa se je težava. zdej, po 2mesecih se je deblo( tm k ma hrano) začelo gubat pa listi so začel venet. kaj nej nrdim??????zalivam jo 2 krat na tedn a nej jo več gnojim?

lep pozdrav! :wink:
tina & urša
aweawa
ursa
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a kamencek » 25 apr 2004, 20:37

Pozdravljena!

Ne dojemi mojega pisanja kot žalitev, ali javno okrcavanje, toda za začetek bi lahko svoj problem opisala s slovenskim knjižnim jezikom, da bo tekst berljiv.

lp,

Robi
kamencek
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kranj

helo!!!

OdgovorNapisal/-a ursa » 10 maj 2004, 14:53

Se opravičujem, to je napisala moja sestrična pa ni bila ravno pozorna na pravopis!!!!
:oops: Naj napišem, tako, da bo razumljivo
Pred pol sem kupila dendrobium, ki ni cvetel. Čez nekaj časa je med dvema stebelcema pognal veliko korenin. Delila sem ju na pol in vsakega presadila v svoj lonček.
Pojavila se je težava, bulbile so se začele gubati in listi so začeli veneti.
Kaj naj naredim?? Zalivam jo 2x na teden.
Lep pozdrav Tina

ja no upam da bo tole bolje!!
:roll:
Urša
aweawa
ursa
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a katja perko vugrinec » 12 maj 2004, 10:11

Živijo!
Upam da za tvojo Dendrobium ni prepozno. Sama imam Dendrobium: Compacta, Kingianum in Gracilicaule. Glede na to, da nisi zapisala za katero Dendrobium gre pri tebi, ti lahko podam nasvete le na osnovi mojih izkušenj z vzdrževanjem zgoraj omenjenih dendrobij.

Kot prvo mislim da z zalivanjem pretiravaš. Dovolj bi bilo 1x tedensko oziroma sedaj v toplejših dneh na 5 dni in nato dnevno pršenje (lahko tudi le nekajkrat na teden) na ta način se listi ne bodo gubali. Priporočam ti, da preveriš substrat, v katerem se nahaja in stanje korenin. Če je substrat preveč moker jo moraš presaditi.

Kot drugo je bila presaditev napaka (glede na to, da navajaš, da si vsako stebelce posadila v svoj lonec). Dendrobium je orhideja, ki potrebuje družbo (se rada stiska) zato je potrebno vedno pustiti vsaj tri stebelca skupaj.
Je pa res, da obstaja Dendrobium, ki odvrže liste (točnega imena se ne morem spomniti) in je to zanjo čisto normalen pojav. Gre za dokaj visoko steblasto Dendrobijo. V kolikor imaš možnost dodati sliko orhideje ali bolj podroben opis bi jo veliko lažje prekomentirali. Trenutno ne morem dodati nobene moje slike. Če bom zvečer uspela priti do računalnika jih bom pripopala tako da boš imela za primerjavo.

Veliko sreče pri reševanju.
Katja
katja perko vugrinec
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Markovci

OdgovorNapisal/-a Breda » 08 jun 2004, 17:15

Pozdrav!
Sem prišla kar pod že obstoječo temo javkat, ker me moj dendrobium ("nizkoproračunski" hibrid iz vrtnega centra) načrtno zafrkava. Vsakokrat, ko ga zalijem (ne pretiravam, 1x na teden ali še manj!), mu začnejo rumeneti in odpadati listi. Saj bi rekla, da hoče rastlina pač počivati, ampak hkrati na vso moč poganja nova "stebelca" - če ga ne zalijem, pa ti mladi revčki "gor plačajo". Ali mi lahko svetujete, kako naj delam s to pokoro? Saj je res, da znajo biti orhideje muhaste, ampak tale je pa zares žleht!
Hvala in lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tinki » 08 jun 2004, 18:32

HOJLA,

NE GA ZALIVAT VSAK TEDEN, AMPAK ENKRAT VELIKO NA 2 TEDNA. PAZI, DA TI POTEM NE STOJI V VODI. SVETUJEM TI, DA SI NABAVIŠ PRŠILKO-350 SIT- IN UBOGO ŽIVAU PRŠIŠ 2 KRAT NA DAN TAKRAT KO NANJ NE!! SIJE SONCE.

TINA
tinki
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Breda » 08 jun 2004, 19:47

Hej!
Bom poskusila še redkeje zalivati in bolj obilno zalivati, se mi pa po cca 10 dneh "povesijo", postanejo mlahavi ta mali poganjki, tako da ne vem ... Pršim pa tako ali tako vse orhideje, se pravi vem, da ne ob soncu, ne zastaja voda itd. Najbolj neumno pri celi zadevi pa je, da drugi dendrobium (druga barva) zelo lepo uspeva in ne zganja nobenega cirkusa.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tinki » 09 jun 2004, 14:14

potem pa ga pusti 3 tedne pri miru in ga le prši zh vodo in ne zalivaj. potem pa zalij. upam, da si bo opomogel

tinka
tinki
Expert
Expert

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • dendrobium
    Napisal/-a uskutn » 26 mar 2004, 21:59