dendrobium rumeni!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

dendrobium rumeni!

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 06 avg 2004, 08:36

Čao, vsi skupaj!

Doma imam poleg phaleonopsisa tudi en prelep dendrobium. Pa me zanima, če ima kdo izkušnje. Kljub temu, da dela kar 3 nove bulbe, mu na preostalih listi rumenijo. Zakaj se to dogaja??????? :roll:

Naj povem, da ga sedaj v vročini redno pršim, pa tudi včasih mu prilijem malo vodice (veliko ne, ker ima korenine bolj pri vrhu). Dela pa tudi nove koreninice. Koliko dendrobiumi prenesejo svetlobe? Nekje na netu sem zasledila, da celo več kot phal.

hvala za informacije!

Čauči bauči 8)
Orchid-fan :)))
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinki » 06 avg 2004, 10:17

ne se sekirat, če ti rumenijo listi. jaz sem presadila dendrobium, ki je imel velik bulb in jih ločila.rastlina je ovenela in sm mislla da bo crknla. pa ni. pognala je nove bulbe in zdaj mi bo ena cvetela. dendrobijumi morjo bit kao u skupinah, pa sploh ni res.

tinka
tinki
Expert
Expert

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 06 avg 2004, 10:46

, bye-byeČauči, Tinki!

Res hvala za odgovor, ki pa mi poraja več prašanj:
1. ali so tudi tebi kej listi rumeneli (to se dogaja na starih bulbahh, medtem ko nove rastejo kot šus)!
2. koliko časa je minilo od takrat, ko so nove bulbe začele rast in do takrat ko so zadosti velike, da cvetijo?
3. kakšen dendrubium maš ti? Jest mam temno vijoličastega.
4. Na katerem oknu ga imaš - severnem, vzhodnem, zahodnem, južnem?
5. Po koliko bulb si ti skupaj posadila (novih in starih)? V kakšno zemljo - za orhideje? A ma tvoj tud korenine bolj pri vrhu?

Ej, upam na tvoj odgovor!!!!

Še enkrat hvala, :D
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tinki » 06 avg 2004, 11:22

no, jz sm pred enim letom kupila odcvetel dendrobium . ker je bilo bulb v lončku zeeelo veliko(vsaj tavelkih starih), sm se odločila, da razsadim rastlino. v dva lončka sem posadila po eno staro bulbo. lončke sem pred tem prekuhala. rastlino sem posadila v zemljo za orhideje.korenin je bilo malo, vendar takrat nisem vedela toliko o orhidejah. mlade bulbe, ki so še zdaj čisto majhne , sem pustila skupaj, stari dve pa sem poosadila vsako v svoj lonček. risti se rumeneli in postajali rdeči, roza vijolčne barve. mislila sem da je z rastlino konec, vendar sta oba stara, osamljena dendribivma pognele novo bulbo in zelo hitro sta zrastli( okoli novega leta pa do zdaj). ena je zdaj pognala cvetno vejo in bo cvetela. za barvo ne vem, vse orhideje pa hranim na sv(severnovzhodnem ) oknu.za korenine nevem, ampak pri novih mlajših so bolj pri vrhu. ne se sekirat, ti samo neguj rastlino tud če mislš da je crknla. lahko te preseneti.ne gnoji jo, če je poškodovana(1krat na dva meseca z dušikovim gnojilom---če je poškodovana)

tinka 8) :D :D
tinki
Expert
Expert

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 06 avg 2004, 11:34

Čao, Tinki, ej kul!!!!

Sej se mi je zdelo da ne more crkovat, ker je za dendrobium neverjetno dolgo cvetela (čez 3 mesece). Sam zgleda da vsaka bulba cveti samo 1x in potem oveni in zraste nova. No, bom delala kot do sedaj.

Še enkrat hvala! :P
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten