Lep pozdrav vsem!
Najprej moram povedat, da nisem neka super poznavateljca orhidej , so mi pa zelo všeč in jih nonstop občudujem.
Aprila letos sem dobila v dar Dendrobium , predvidevam Nobile ( iz 4 tanjših pokončnih stebel z relativno malo listov- na vsakem kakih 4 je cvetelo ogromno oranžnih cvetov- skupaj ziher 40!! ) V roku 2 mesecev so počasi vsi odpadli-so mi že rekli, da so jih v cvetličarni na to opozorili, da se bo vejretno zgodilo...., stebla so postala suha, ampak že zelo kmalu so iz 1 pognali novi 4 mladiči, ki so tekom poletja lepo rasli , sedaj so skoraj na višini ta starih( teh se nisem dotikala in še vedno tja v en dan bogi suhi štrlijo..). Zalivala sem na 1 teden in do konca poletja imela vedno flaško goccia a goccia.
S septembrom sem zalivanje razredčila( na 2 tedna) in flaško opustila. Rast mladičkov se je nekako ustavila, pred enim tednom pa so začeli listi rumenet od spodaj navzgor in se sušit. Zdaj sta na vsakem steblu odpadla po 2 ampak so ostali že malo rumenkasti. Pred 2 dnevoma sem zopet dala flaško.
Kaj bi bil vzrok? Mogoče kurilna sezona? Dendija mam na okenski polici, ki je zdaj pozimi na direktnem soncu, poleti pa je bilo indirektno, in nad radiatorjem. Je mogoče dovolj, če je na enaki legi vendar brez radiatorja ali raje dam še v spalnico, kjer mam za 2 stopinji nižjo temp- vendar se v tem primeru bojim, da ne bo dovolj svetlobe?! Ali pa je sploh ne bi smela več zalivat?!
Pa če mi jo uspe ohranit... kdaj sploh lahko pričakujem nove cvetove?
Hvala vsem za trud, da ste to prebrali in morda celo odgovorili.
LP