dendrobium - ponovno cvetenje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

dendrobium - ponovno cvetenje

OdgovorNapisal/-a laponkica » 22 mar 2008, 21:39

pozdravček

zanima me, ali lahko dendrobium iz istega stebla (ki spominja na bambusovo steblo) požene novo cvetno steblo, kajti moj je že en čas nazaj odcvetel. cvetno steblo se je posušilo, zato sem ga odščipnila. sedaj ga gnojim, pognala so tudi 3 majhna stebla, za katere me nič ne skrbi. zanima me samo to, ali lahko iz istega stebla dendrobium večkrat cveti!!?? in če je to mogoče, v kolikšnem času se to predvidoma zgodi?

sicer imam veliko phalov, ki vsi krasno cvetijo in tudi ko odcvetijo, poženejo nova cvetna stebla... le ta en in edini dendrobium me malce muči, ker nikakor noče več zacvetet... :(

v kolikor se kdo spozna na dendrobium, prosim, če mi lahko da kak nasvet.

hvala in lp :)
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a sandica » 22 mar 2008, 22:47

Dendrobium nikoli ne požene stebla iz stebla. Ampak vedno na novo zrastejo. Ko pa odcveti,se pa posuši in odreže.
Sama imam sicer dendrobium tipa nobile. Do zdaj mi je cvetel enkrat,ima pa spet cvetne nastavke in bo imel okoli 24 cvetov.

Dendrobium je sicer zelo enostavna orhideja za vzgajati. Pozno v jeseni ali v zimi ga postaviš v hladnejši prostor (od 5 do 10 stopinj) in malo "pozabiš" na njega. Zalivaš ga samo na 3 do 4 tedne.

Probaj zdaj,ko se je vreme kar zelo shladilo. Če boš imela srečo ti bo še celo letos cvetel.

Lp Sandica
sandica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a laponkica » 22 mar 2008, 23:14

hvala za tako hiter odgovor!!!!
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a _Katrca_ » 23 mar 2008, 09:02

men se zdi da ma samo dendrobium tipa nobile "zimsko spanje" in ne navadek kakršnega ima laponkica tko da ji to ne bo pomagalo-kvečemu škodilo.
_Katrca_
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a katinka » 23 mar 2008, 13:13

Tudi avstralski dendrobiumi pri nas znani kot dendrobium berry oda ima zimsko spanje, samo ko požene steblo ga takoj na topleje prestaviš, ne čakaš da se mu odprejo cvetki.
kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a laponkica » 23 mar 2008, 17:14

ne vem, katere sorte dendrobium imam. ker ne znam dodat slike, sem na spletu poiskala link, na katerem si lahko ogledate 3 slikice, kako moj dendrobium izgleda, ko cveti (s tem da ima moj roza cvetove). na tej spletni strani pise, da je to Dendrobium Hybrid. kar meni seveda nic ne pove... :)

torej ko dendrobium 1x iz enega stebla odcveti, potem lahko samo cakam, da se steblo z listi posusi? :( skoda... sem mislila, da bo iz istega steblu tudi se kdaj cvetel....
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a laponkica » 23 mar 2008, 17:15

joooj, link pa sem pozabla dodat!! :D se opravicujem, hihi, tukaj je:

http://www.beautifulorchids.com/orchids ... white.html
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a katinka » 23 mar 2008, 17:23

To je dendrobium tipa phalenopsis, ki rabi enake pogoje za rast kot phali, nikoli pod 18C!!!
Ponavadi cvetijo, ko jim zraste novo steblo. Nisem še videla, da iz starega cvetijo, lahko pa na starem zrastejo keikiji. Poleti ga daj ven, zelo bujno raste. Rad ima malo bolj grob, zračen substrat.
kati
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a laponkica » 23 mar 2008, 18:11

aha, a tako torej. no, hvala za odgovor!!! :)
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a sandica » 23 mar 2008, 21:47

He he... Uppsss... :D
O.K. kar je Kati rekla drži. Nisem pa nič žalega mislila. :oops:
No, Laponkica, če boš pa kdaj lastnica Dendrobium nobila sem ti pa dala koristne napotke. :P :P :P

Lp Sandica
sandica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janaa » 25 mar 2008, 19:09

Ojla!

Dobila sem Dendrobij, mala rastlina z belimi cvetovi in vijola očko.
Tamika zasledila sem ga v tvojem albumu. Kako se točno imenuje.

Lp Jana
janaa
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tamika » 26 mar 2008, 07:34

Moj je Mini Dendrobium Hirota Compactum.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Tisa » 28 mar 2008, 10:57

Pozdrav!

Ker bi rada malo več vedela o moji orhideji in bi seveda želela, da bi moja orhideja (dendrobium, ne vem pa katerega tipa) ponovno zacvetela, bi lepo prosila za odgovor na zastavljeno vprašanje.

Prebrala sem kar nekaj odgovorov glede dendrobiumov in tudi brskala po internetu.
Še vedno pa ne razumem, kakšna je na pogled razlika med dendrobium tipa nobile in dendrobium tipa phalenopsis?

Hvala!
LP, Tisa
Tisa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tamika » 28 mar 2008, 11:08

Dendrobium tipa nobile ima cvetke vzdolž poganjka (za cvetenje potrebujejo nižje temperature in manj zalivanja), dendrobium tipa phalaenopsis pa ima cvetove na stebelcu, ki požene iz poganjka.

Evo nobile:
http://www.orchidweb.com/images/dnobile2m.jpg

In tipa phalaenopsis:
http://www.infojardin.com/fotos/albums/ ... padour.jpg

Upam, da ti je zdaj kaj bolj jasno! :wink:
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Tisa » 28 mar 2008, 12:34

Hvala za odgovor Tamika.
Se mi je zdelo, da je razlika v tem, vendar nisem bila prepričana. Torej je moja orhideja dendrobium tip phalaenopsis, ker ima cvetove na stebelcu (oz. jih je imela, ko sem jo kupila), kot pri Phalenopsisu.
Zdaj pa naprej.
Glede cvetenja sem prebrala naslednje:
- da dendrobium tip phalaenopsis cveti ob podobnih razmerah in pogojih kot pafiopedili z marmoriranimi listi in to je, če je poganjek dosegel določeno velikost - moč in je posledično zrel, da bo razvil cvetove,
- potem spet berem da dendrobium tipa phalenopsis, rabi enake pogoje za rast kot Phalenopsis, za Phalenopsis pa preberem spet da zacveti, ko jo prestavimo v hladnejši prostor
- in pa dendrobium tipa nobile potrebuje zimsko spanje in ne dendrobium tipa phalenopsis, temu s premikanjem lahko kvečjemu škoduješ.

Malo sem zmedena, mogoče si odgovore le napačno razlagam in res bi želela, da bi moja orhideja ponovno zacvetela, pa ne vem kako naprej. Zeleni listi so zdravi, v dveh pogankih so že sledi malih stebelc – samo še zdrastejo… Jo prestavim drugam – do sedaj sem jo imela na oknu na vzhodni strani?
Hvala!
LP, Tisa
Tisa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a katinka » 29 mar 2008, 20:12

Ne sej si jih čisto dobro.
Takole ti svetuje za dend. tipa phal. Pozimi, jeseni in spomladi imej na istih policah kot phale ali topleje- je še bolje. Phali brez problema rastejo pri 18C, dend. pa imajo raje topleje- to pomeni da bo bolj aktivno rastel(bo močnejši in prej cvetel). Pač poskusi zagotoviti čim topleje.
Spomladi - maja oz. junija ko ponoči ni pod 15C ga prestavi ven v senco in pod streho. Bolj zalivaj.
Pozimi naj bo bolj suh, brez namakanja bi ti svetovala, sama pustim, da se popolno posušijo.
Lani je bil avgust bolj mrzel in deževen, tudi do 12C se je spustilo, zato sem jih ponoči prenesla v hišo ko je padlo pod 15, čez dan pa nazaj ven. Je pa takoj ko je padla tem. iz 30c na 20C - to je bilo avgusta pognal cvetna stebla.
Tako da lahko zaključim, da jim nižje tem. tako kot phalu pospešijo oz ukažejo cvetenje.
Sedaj spomladi, ko je več sonca in zato v sobah vse topleje, odženejo poganjke, ki do avgusta ali jeseni zrastejo, potem pa cvetijo, višje vrste pač dlje rastejo
Pa ko jih presajaš, ne pozabi, da imajo kljub drobnim koreninam radi večje kose substrata(lubje sama naredim in je veliko 2x2cm približno), ki je bolj zračen in hitreje se posuši.
V hiši jih imam na zahodni strani, imajo radi veliko sonca, od začetka marca je okno zasenčeno.
Take so moje izkušnje
lp kati
katinka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Tisa » 30 mar 2008, 18:34

Katinka,

hvala za izčrpen odgovor!
Orhidejo sem že prestavila na zahodno okno.
LP, Tisa
Tisa
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov