Delitev phalaenopsisa

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Delitev phalaenopsisa

OdgovorNapisal/-a putimir » 25 okt 2008, 19:53

Pozdravljeni!

kot novinec se obračam na bolj izkušene z naslednjim: kolikor sem do sedaj prebral, sem ugotovil, da lahko tale phalaenopsis razdelim :oops:

Slika

Zdi se mi, da sem že malce zamudil, ker naj bi "keiki" :?: odrezal, ko je imel cca. 5cm dolge korenine, poleg tega pa se pripravlja na cvetenje...Ali naj najprej počakam, da odcvete, ali lahko razdelim že sedaj?
Poleg tega me zanima še tole: ali naj zračne korenine pri keikoju 'stlačim' v lonček, ali jih porežem na neko dolžino? Če sem prav prebral, te posivele korenine ne sodijo v substrat, ker je ta siva obloga namenjena zbiranju vlage iz zraka in kot take bi lahko korenine v substratu začele gniti...
putimir
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a felidae » 25 okt 2008, 20:13

Pusti keiki da odcveti, najboljsi cas za locitev pa je spomladi. Korenin v nobenem prmeru je rezi. Tiste ki bodo sle v loncek, daj v loncek, ostale pa pusti da "strlijo" iz locnka. Pazi samo, da ga bos posadil v dovolj zracen substrat - tisti, ki se ga ponavadi kupi pod imenom substrat za orhideje, je ponavadi premalo zracen in mu dodaj nekaj glinoporja ali kokosovega substrata.

Malo pobrskaj po forumu, je o substratu veliko napisanega. :wink:

Lp
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a putimir » 25 okt 2008, 21:12

Super! Hvala, felidae, torej počakam do pomladi, za substrat pa sem že, kar se phalaenopsisa tiče, prebral, da rabi precej zračen substrat, torej bom to upošteval.

Samo še tole, če lahko: kakšen je režim zalivanja/vlaženja/gnojenja po ločitvi? Ali se razlikuje od 'običajnega'?
putimir
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a felidae » 26 okt 2008, 09:26

Ne, zalivaj kot ponavadi. Upostevati moras samo velikost loncka - v manjsem loncku se namrec substrat prej posusi.

Lp :wink:
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov