Cvetovi na orhideji bledijo

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Cvetovi na orhideji bledijo

OdgovorNapisal/-a ajsha » 12 jul 2007, 10:55

Dobila sem orhidejo, sedaj pa se dogaja z njo nekaj nenavadnega in sicer cvetovi bledijo in namesto da bi bili rozasti so bledo rozasti sploh nimajo več takšne barve kot bi naj bila ko se cvet razcveti. (Lepo barvo ima cvet samo takrat, ko se razcveti in potem še dan ali dva). Poleg tega opažam, da postajajo cvetovi na sredini rjavkasti. Ima mogoče kdo podobne izkušnje? Kako lahko to rešim:?: :?:
Orhidejo zalivam 1-2 krat na teden, škropim je pa ne. Pa tudi gnojila je še nisem.
In moji cvetovi sploh ne dišijo, na forumu pa je govora kako lep vonj imajo... :?: :(
ajsha
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a natka » 13 jul 2007, 16:35

Mogoče je narobe to da zalivaš 1-2 tedensko, zaliti moraš orhidejo takrat, ko se lubje v lončku posuši (ni več mokro od prejšnjega zalivanja). Veliko je odvisno na kakšnem prostoru imaš orhidejo postavljeno (mogoče premalo sonca ali pa preveč).

Glede tega pa da orhideje dišijo, se mi zdi da je malo vrst takšnih ki bi dišale, zato se mi zdi da ti nimaš takšne vrste ki bi dišala.

Mogoče bi bilo pametno da bi jo vsaj kdaj pa kdaj pognojila, da bi dobila orhideja nekaj več "hrane".

Upam da sem ti kaj pomagala.
natka
Expert
Expert

Kraj: Sl. Konjice

OdgovorNapisal/-a tamika » 13 jul 2007, 17:39

Tudi sama imam nekaj takšnih, ki s časom postopno izgubljajo na intenzivnosti barve. eno sem kupila temno redčo, zdaj pa so cvetovi bolj roza kot rdeči - razen tisti , ki se odrejo na novo. Pač odvisno tudi od jakosti svetlobe, kjer je postavljena.

glede zalivanja 2x tedensko malo pretiravaš. Zalij npr. enkrat tedensko ali pa enkrat na 10-14 dni in takrat obilno. Gnojenje je priporočeno v času rasti orhideje, ampak to je tvoja stvar ali gnojiš ali ne!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 18 jul 2007, 13:34

1-2 krat no zalivanje na teden je ocitno prevec,saj se v tem casu... par dni.. liubje ziher ne posusi.Predlagam pravtako zalivanje na 1 teden ali 14 dni,kot je ze omenjeno-vse pa je odvisno ce iams orhidejo postavljeno na soncu in se substrat hitreje osusi kot nekje na sencnem mestu.Nisi povedala katero orhidejo imas..predvidevam da Phal.,kajti tudi pri mojem so cvetovi s casoma bledi.Slisla in brala sem,da baje disi orhieja Phal.Belina,vendar sem pri mojih treh krizancih ugotovila da pravtako disijo..in sicer je to Phal rumene barve,mesan z oranzno... "tugrasti" Phal...ter eden ki je podoben Phalu"sarah gold",vendar je hibrid,le barve so podobne,oblika cveta pa ne.Zjutraj se najbolj ovoha ta cudovit vonj.Kaj pa vem...hmm.Jaz vsaj voham neke vonjave ;)Ce imas kdo iste Phale naj kar povoha in pove,ce je tudi pr njemu tako:)
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 18 jul 2007, 14:07

Čao,
po moje je zalivanje 1-2x tedensko čisto preveč. jaz jih sedaj, ko je zelo vroče, enkrat tedensko namočim za 15-20 min, nato pa dobro odcedim, (drugače pa na 14 dni), vmes včasih samo malo poškropim liste in lubje. 1x mesečno, če obilno cvetijo tudi 2x pa vodi ob namakanju dodam še gnojilo za orhideje. Phala (roza, lila) ne dišita, dendrobium pa zelo. No, zdejle ne, ker ne cveti več. Aja, pa dendrobium zalivam malo pogosteje kot phale. Vonjave so po moje odvisne od sorte, ki se med seboj tako po obliki rastline kot po gojenju močno razlikujejo, zato je najprej potrebno pogledat, katero vrsto imaš.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 36 gostov