Cvetenje orhidej

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Cvetenje orhidej

OdgovorNapisal/-a GaiaG » 07 mar 2007, 11:39

Bi mi znal kdo povedati, ko orhideja odcveti, koliko časa potrebuje, da ponovno cveti, rastlina je zdrava, je na lepi poziciji, kot vsi pa bi rada da cveti in cveti.

Hvala in lp.

Gaia :lol:
Gaia
GaiaG
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gažon

OdgovorNapisal/-a lunca » 07 mar 2007, 11:48

ponavadi-vsaj pri meni je tako- potrebuje točno 1 leto da spet zacveti.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a GaiaG » 07 mar 2007, 12:15

A tako je, jaz sem pa mislila, da lahko cveti večkrat na leto, mislim, da sem tukaj nekje na forumu prebrala, da je eni cvetela trikrat v enem letu.
Gaia
GaiaG
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gažon

OdgovorNapisal/-a lunca » 07 mar 2007, 12:17

ja pravijo da naj bi cvetele najmanj 1krat na leto toda meni še nobena ni cvetela 2krat na leto :D
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a ihruskar » 07 mar 2007, 14:28

Moja prijateljica je dobila cvetoči falenopsis in je odcvetel pred 2 mesecih. Sedaj je pognal novo stebelce. Ima dovolj svetlobe, pač je bil nad radiatorjem in pogoji niso idelani.
Eden od mojih falih ne cveti in ne vem zakaj. :roll:
ihruskar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Zagreb, Hrvaška

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 08 mar 2007, 09:07

Meni je Phal cvetel 2X na leto..se zdaj cveti-ko cveti traja to nekje 4-5 mesecev...pol pozene zopet steblo..morda imam sreco..kaj pa vem.Mislim pa,da bi bilo dobro da bi ga pustila kdaj malo na miru..da se spocije.Zdaj ze dve leti neprestano cveti,odkar sem ga kupila...ima ze tretje steblo...in okrog 60 cvetov..nekatere sem ze porezala,ker so uveli..ampak iz stebelc-stranskih neprestano poganja nove cvetove :)lep,je,lep:)Upam,da mi uspe pripeti kaksno slikco,akjti do zdaj se nisem skuzla kakao in kaj...glede velikosti slik...itd. :)
Lp
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 08 mar 2007, 09:10

Pozabila sem dodati,da si prevec delate skrbi kje je dobro emsto za Phala,kajti moj je nonstop nad radiatorjem in uspeva ful dobro...sedaj-pred par dnevi sem ga preselila na omarco kot kaze slikca zgoraj(sem premescala omare v sobi in celoten videz sobe),vendar mislim da ima premalo svetlobe..popki niso videt dobro..ga bom dala nazaj nad radiator k oknu.
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 08 mar 2007, 09:46

Kolikokrat letno cveti je seveda odvisno od pogojev za rast, ter seveda od vrste. Meni določeni phali neprestano cvetijo, ko eno cvetno steblo zacveti, poganja že drugega ... medtem, ko eni (trmasti) phali pa cvetijo zelo redko.

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 08 mar 2007, 11:09

Tamika,mi lahko zaupas,ali imas orhideje tudi kje bolj proc od okna?Kajti moj Phal s enajbolje pocuti ob oknu na polici,ko sem ga prestavila drugam,le 2 metra proc od okna,ceprav je prihajala notr tudi svetloba...sem ugotovila,da so se popki zaceli gubati in propadli,zato sem ga hitro prestavila zopet nazaj na okensko polico...Tebi uspevajo tudi kje drugje kot direktno na polici?prosim povej,kako ravnas z njmi--so zlo lepi,resnicno! :shock: :shock: :shock:
Moram rect,da tud meni uspevajo dobro,in ze dve leti zapored cvetijo,vendar se bojim dati katerega bolj vstran od okna,ker se bojim da ne bo dovolj svetlobe potegnil nase.Imela bi jih rada razporejene po sobi na polickah,pa se bojim prestaviti te lepe rozce.Morda potrebujejo le nekaj casa da se navadijo,in le na zacetku prestavitve odvrzejo par popkov...kaj menis ti?
hvalezna ti bom za navete :)
Lp
pinpanpun ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 08 mar 2007, 13:44

Z vsakim cm odmika od okna, se zmanjša tudi jakost sončne svetlobe. Najboljše je, da so orhideje čim bolj na svetlem, vendar je pri tem potrebno paziti na direktno sončno sevanje oz. poleti naj ne bi bile izpostavljene direktnemu soncu, ker lahko ožge rastlino.
Moja orhideja, ki je najdlje od okna je približno pol metra, vendar normalno raste in cveti, se pa listi in cvetovi "steguejo" proti svetlobi.

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten