Orhideje imam doma že približno 3 leta. Vse so še žive in mi lepo cvetijo; phali približno 2-3 krat letno, cambria in oncidium pa enkrat. O njih sem prebrala več forumov, člankov, knjig … tako da nekaj dejstev o oskrbi poznam in jih tudi upoštevam. Kljub vsemu pa mi ne uspe, da bi phali obilno cveteli. Ponavadi cvetijo na enem steblu, približno 8 cvetov, na kakšnem starem pa po cvetek ali dva. Matično steblo se ni še nikoli razvejalo, vedno odvržejo kakšen popek … In moram priznati, da sem malce ljubosumna, ko gledam phale, ki cvetijo na več steblih hkrati in vsak ima še stranske veje … ko mi lastniki povedo, da jih zalivajo z vodo iz vodovoda, posajeni so v zemljo za rože, rosili jih še niso … (saj poznate takšne
)
Pri teh mojih phalih je sumljivo to, da imajo v lončkih malo korenin, tvorijo pa ogromno zračnih. Verjetno nekaj ne štima najbolj s količino vode. Prej sem jih zalivala pozimi na približno 10 -14 dni, ko se je substrat popolnoma posušil. Sedaj pa kot poizkus zalivam na 1 teden, ampak po substratu na veliko lezejo skakači, rahlo plesni, tako da mislim, da tudi to ni to. Samo lubje se v enem tednu že posuši, te kupljene mešanice pa so kar mokre in mokre.
Orhideje stojijo približno meter od južnega okna, tako da imajo svetlobe sedaj pozimi dovolj, saj imajo vsak dan par ur blagega sonca. Listi so lepi, zdravi. Gnojim jih bolj poredko in razredčeno približno 1x na mesec. Stojijo nad postavki z vodo, rosim jih 1x dnevno. Temperatura v sobi še kar niha, saj je radiator ugasnjen on večera do popoldana in se soba ohladi.
A ima kdo kakšno idejo?
Že vnaprej hvala za pomoč
Petra