Cvetenje orhidej-št. cvetnih stebel

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Cvetenje orhidej-št. cvetnih stebel

OdgovorNapisal/-a metulj » 05 jan 2007, 22:22

Orhideje imam doma že približno 3 leta. Vse so še žive in mi lepo cvetijo; phali približno 2-3 krat letno, cambria in oncidium pa enkrat. O njih sem prebrala več forumov, člankov, knjig … tako da nekaj dejstev o oskrbi poznam in jih tudi upoštevam. Kljub vsemu pa mi ne uspe, da bi phali obilno cveteli. Ponavadi cvetijo na enem steblu, približno 8 cvetov, na kakšnem starem pa po cvetek ali dva. Matično steblo se ni še nikoli razvejalo, vedno odvržejo kakšen popek … In moram priznati, da sem malce ljubosumna, ko gledam phale, ki cvetijo na več steblih hkrati in vsak ima še stranske veje … ko mi lastniki povedo, da jih zalivajo z vodo iz vodovoda, posajeni so v zemljo za rože, rosili jih še niso … (saj poznate takšne :lol: )
Pri teh mojih phalih je sumljivo to, da imajo v lončkih malo korenin, tvorijo pa ogromno zračnih. Verjetno nekaj ne štima najbolj s količino vode. Prej sem jih zalivala pozimi na približno 10 -14 dni, ko se je substrat popolnoma posušil. Sedaj pa kot poizkus zalivam na 1 teden, ampak po substratu na veliko lezejo skakači, rahlo plesni, tako da mislim, da tudi to ni to. Samo lubje se v enem tednu že posuši, te kupljene mešanice pa so kar mokre in mokre.
Orhideje stojijo približno meter od južnega okna, tako da imajo svetlobe sedaj pozimi dovolj, saj imajo vsak dan par ur blagega sonca. Listi so lepi, zdravi. Gnojim jih bolj poredko in razredčeno približno 1x na mesec. Stojijo nad postavki z vodo, rosim jih 1x dnevno. Temperatura v sobi še kar niha, saj je radiator ugasnjen on večera do popoldana in se soba ohladi.

A ima kdo kakšno idejo?
Že vnaprej hvala za pomoč :wink:
Petra
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a romanah » 05 jan 2007, 22:57

V dar sem dobila eno belo in res je bila razvejana maximalno.
Ko je odcvetela sem jo pustila na miru in sedaj poganja zopet eno cverno steblo.
Drugače tudi moje poženejo samo po enega in ko odcveti je malce pavze in potem spet.
Tudi sama sem premišljevala kako do dveh stebelj naenkrat.
So mi pa rekli, da starejša ko je orhideja več ima poganjkov(ne vem, če je ravno tako pa vendar)
Pustimo se presenetiti!
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a metulj » 05 jan 2007, 23:18

Na to sem računala tudi jaz, ampak se mi zdi, da ne bo iz tega nič. Moj najstarejši phal je pri meni tri leta in bo cvetel iz enega novega stebla in nekaj cvetkov na starem. Prijateljici sem poleti kupila za rojstni dan phal, ki ima pol manj listov kot moj. Imela ga je v precejšnji temi, ker so listi kot špageti, nastavil pa je glavno steblo s štirimi stranskimi vejami. Halooo, a je to pošteno? :shock:
Vidim, pa da ima njen poln lonček korenin, pri mojih pa je le tu pa tam kakšna.
Saj se nič ne pritožujem, ker mi nudijo kar obilo cvetkov, ampak nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti bolje.
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a romanah » 05 jan 2007, 23:24

Mogoče se pa pogovarja v njimi! :D :D
Ni pošteno sigurno ne ampak mi se ne damo.
Sem pa nekje zasledila, da če odrežeš cvetno steblo, da potem ponovno bolje cvet

LP
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 06 jan 2007, 11:56

Po moje je malo odvisno tudi od same orhideje. Jaz jih imam nekaj, ki se ful razvejajo. Letos pa se mi je prvič zgodilo, da mi poganjajo tudi po dva stebra naenkrat (takšne imam kar 4 phale, od tega sem enega belega kupila par mesecev nazaj že napol odcvetelega).
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a romanah » 06 jan 2007, 16:36

Se mi zdi da je pretežno odvisno od same vrste orhideje, ker cene so različne za enostebeljne ali dvostebeljne.
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 jan 2007, 16:47

Št. cvetnih stebel je odvisno od lastnosti križanca in v večji meri od tehnologije pridelave.

Romanah, imaš čisto prav :arrow: več je cvetnih stebel dražje so.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a mary » 06 jan 2007, 18:34

Se pa zato izplača ! Večino mojih orhidej sem kupila kot dvo, še raje pa tristebelne. Po mojih izkušnjah sodeč - dolgoročna investicija. Pri dvostebelnih mi pogosto požene še tretje steblo, tako da naenkrat cvetijo na vseh steblih. Večina mojih orhidej je zelo razvejanih, kot grmovje, da me že pošteno moti, saj mi zmanjkuje prostora na oknih.

Pa še to: neka cvetličarka mi je nekoč rekla, da lahko orhideja požene do sedem cvetnih stebel! Kaj mislite, ali to drži oz. je že kdo videl takšno orhidejo?

LP, Mary
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tamika » 06 jan 2007, 18:47

Jst imam eno z štirimi - to pa je tudi največ!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a romanah » 06 jan 2007, 18:47

Videla sem jih že kar nekaj z petimi cvenimi steblji,
Nimam pa nobene take doma ,ker moje orhidejce premorejo največ dva ali tri dvetna steblja naenkrat.

Si bom pa v prihodnje sigurno kupila kakšno orhidejo velikanko!!!!!

lp
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 06 jan 2007, 22:02

Tudi jaz nisem videl več kot petih cvetnih stebel naenkrat. Da jih je možno sedem...ne verjamem dokler ne vidim.

Število cvetnih stebel je odvisno izključno od števila novih listov, ki so zrasli nad najvišjim - zadnjim cvetnim steblom, saj lahko vsak list tvori le eno cvetno steblo (razen redkih sort, npr. Anthura Gold, ki se jo btw da dobiti tudi v SLO).
Za rekord bi bilo torej treba rastlino gojiti na toplem, torej nad 26 C toliko časa, da bi imela vsaj 7 - 8 dozorelih, razvitih listov nad zadnjim odcvetelim socvetjem (v domačih razmerah bi to po mojih izkušnjah trajalo 3 leta). V primeru, da ne morete zagotoviti temperatur nad 26 C vam bo rastlina jeseni ob padcu temperatur v stanovanju definitivno 'ušla' v cvet. :cry:

Tamika, svaka čast, če ti je uspelo doma vzgojiti 4 stebla. Zaslužis si gojitvenega oskarja :D

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a romanah » 06 jan 2007, 22:28

moja bela ima tri stebla in zelo lepo mi je cvetela, nakar sem jo poškropila proti ušem in so vsi popadali dol tako da premišljujem, da bi ji odrezala cvetna stebla in jo postavila počivat.
Ne vem če je to priporočeno!
satini

Delni album
romanah
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 07 jan 2007, 12:25

Od mojih štirih cvetnih steblov mi trenutno cvetita še samo dva - zahvala gre seveda radiatorju.
Se pa veselim drugih, ki bodo v kratkem začele cveteti.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a alanya » 30 jan 2007, 16:22

Moje imajo tudi v glavnem po dva cvetna stebla. Včasih sem tako razočarana, ko vidim, da mi je orhideja pognala veliko popkov in potem v treh dneh vsi odpadejo :(. Ko kupujem nove orhideje, pa vendo pazim, da ima veliko korenin v lončku, pa tudi veliko zračneh korenin.
alanya
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Bravica » 24 mar 2007, 20:56

Imam phal z štirimi stebli-rumen z rdečimi pikami. V cvetličarni jim kar noge klecnejo ko jim to omeniš. Sicer pa so mi oncidium prodali kot cambrio. Cena je bila višja, zato pa imam sedaj dva oncidiuma-zraven velikega še enega mladega. Naročene imam dendrobiume, ki jih zelo težko pričakujem. Upam da mi bodo uspevali tako dobro kot phalenopsisi.
Pozdrav vsem ljubiteljem orhidej!
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru

Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a tamika » 25 mar 2007, 09:31

Trenutno mi en violičen phal poleg obstoječih 3 stebel (od tega dva cvetita) poganja še dva nova. Raste kot za stavo!

Lp, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 25 mar 2007, 14:44

Moj phal je imel najvec tri stebla hkrati,kjer so tudi vsa cvetela.Zanima pa me kaj je s temi "skakači"...imam jih ogromno,in tudi kot tvoja orhideja imam mesanico za orhideje kjer zemlja ostaja zmeraj mokra,premokra..zato to orhidejo zalivam le 1krta na 14 dni,malo je gor tudi pelsni,mislim pa da ji ne skodi.Kaj menis ti?Drugi Phal pa je v normalnlen grobem lubju in ni premoker,vendar ima vseeno skakece,menda se jih je nelezel od drugega...a so ti skodljivci zlo hudobni? :)Menda ne morejo skodovati orhideji tko,da bi jo spavili v pogubo,ali?Nek gospod mi je rekel,da se hranijo z povrsnino korenin,in da ne prevec skodujejo orhideji...kaj pa vem,no.
lp :)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a frenky » 25 mar 2007, 15:50

L.p.
frenky
Moderator
Moderator

cau

OdgovorNapisal/-a katinka » 26 mar 2007, 00:31

S temi phali imam čudne izkušnje. Pred 12 leti se dobila prvega vijolčnega z tigratsim vzorcem z 2 cvetnima steblima. Naslednje leto je pognal še dva in iz vseh 4. cvetel. Pol pa ni več nikoli cvetel, ker so rastli sam če keiki(na vsakem steblu po 4-6 mladičkov). Takrat so mi vsi rekli: bodi srečna da maš tolk mladičkov. Ja sam pol je pa matična rastlina tako shirala, da ni blo nič več z njo. Listi so oveneli in ker je nisem hotela izgubiti sem vsa stebla s keiki porezala. Vendar se ni opomogla. Imela sem jo približno 5 let.
Kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a frenky » 26 mar 2007, 08:40

katinka,

tvoji rastlino so propadle korenine. Razvoj keiki-jev (v tem primeru) je poizkus preživetja rastline.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Naslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten