cimbidij-cvetenje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Paph » 09 avg 2008, 11:34

Sama cimbicija do letos nisem imela, spomladi sem kupila enega odcvetelaga za polovično ceno.
Zdaj ga pridno zalivam, mislim da mu je kar lepo na balkunu v senčki. Novi poganjki se lepo debelijo, ne kaže pa nobenih cvetnih nastavkov.
Zanima me, kdaj se le-ti pojavijo. Tudi vem da mora imeti počitek - kar se zalivanja tiče in da rabi (za cvetenje) tudi nižje temperature.
Do kdaj se ga lahko normalno zaliva - še cel september?
P.
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lunca » 09 avg 2008, 11:55

ko bojo temperature nekje pod 10 stopinj jih dam notri in takrat se potem naredijo cvetni nastavki.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a tamika » 09 avg 2008, 11:57

Jaz dam svoje septembra na polno sonce. Zalivam jih dokler jih ne prenesem noter (ko temperature ponoči padejo pod 5°C), potem pa samo 1x na mesec ali še manj. T noter je 10-14°C.
Cvetenje garantirano po novem letu! Vsaj pri meni je tako.

Ravno ta teden sem dobila sadiko Cymbidium devonianum.

Lp, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Paph » 09 avg 2008, 12:07

Tasha je napisala da je opazila cvetne nastavke - se torej avgusta že pojavijo? Jaz jih še nič ne vidim.
P.
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 09 avg 2008, 12:16

To ni običajna praksa. Meni je lani cvetel rumeni, ko je bilo zunaj 34°C ...
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tasha » 09 avg 2008, 20:02

ja, sej meni je bilo tudi čudno, ko sem videla, da dela cvetne nastavke :shock: ... ko so bili še čisto mali sem bila prepričana, da bodo listi, ampak zdaj, ko so nastavki že kar zrastli je očitno, da ne bodo listi in da bom končno doživela, da mi bo cimbidij cvetel :D ... čudno mi je pa tudi to, kar sem že zgoraj napisala; da poganjki, zraven katerih rasteta cvetna stebla, nimata odebeljenih pseudobulb :o ... zgleda je ta moj cimbidij nekaj ekstra ...
tasha
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 okt 2009, 10:22

Danes sem malo brskala okoli mojih cymbidiumov na podstrešju, kjer so na prezimovanju in ugotovila, da imata dva po sedem cvetnih nastavkov, eden tri in eden (trenutno) dva.
Velikosti so različne, največji je okoli 15 cm, ostali nastavki pa so še manjši. Očitno bo letos res lepa in cvetoča zima.

Še malo o mojih pogojih:
Letos sem prvič cymbidiume dala že zgodaj spomladi ven. Dala sem jih na mesto kjer so imeli sprva samo jutranje sonce tekoma poletja pa sonce tja do 14h in še potem nekaj pozno popoldanskega sonca. Zalival mi jih je večinoma dež, gnojila jih skoraj nisem (3-4x čez celo poletje).
Konec septembra sem jih dala noter na hladno (16°C, vlažno in svetlo) in rezultati so tukaj.
Zdaj pa še samo kakšna dva meseca in vse bo v cvetju!! :P

Kako pa je kaj pri drugih? Že kaj cvetnih nastavkov?

Lp, Tamara
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 30 okt 2009, 14:03

Moj cimbidij me ignorira, in to totalno.....že drugo leto zapored raste in raste, o kakšnem cvetenju pa ne duha ne sluha : (
lpb
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 30 okt 2009, 14:22

Moj tudi bo zacvetel - prvič odkar sem ga kupila pred leti. :D

Sem pa res letos delala tako kot mi je svetovala Tamika, nekaj informacij pa sem našla tudi na spletu. Torej imela sem ga od maja do oktobra zunaj, kjer sem ga kar zalivala, mu dodajala gnojilo (ko sem se pač spomnila). Zdaj ko so se temperature spustile, pa sem ga dala v neogrevan predprostor. Tu je dovolj svetlobe in je kar hladno. Koliko stopinj imamo, ne vem, saj nisem nič merila. Zdaj ga nič ne zalivam, le občasno malo poškropim z vodo. In ravno prejšnji teden sem ga šla malo bolj natančno gledati in sem videla kar precej cvetnih poganjkov. :D Ful sem vesela! Vam povem, da se sploh ne spomnim, kakšne barve je. Spomnim se le, da je bil takrat, ko sem ga dobila, res lep.
Sem pa že pred tem imela kak Cymbidium, ampak sem bila pri vzgoji zelo neuspešna. Po tem, ki ga imam zdaj, si nikoli več nisem kupila Cymbidiuma, saj se ves čas govorila, da s temi ne znam delati. No, pa sem se končno naučila. Upam sicer, da se ne veselim prezgodaj in da iz teh mojih poganjkov nič ne bo, ampak uspeh je že to, da so se cvetni poganjki sploh pojavili.

LP
Milamay
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Milamay » 30 nov 2009, 20:07

Še eno vprašanje glede Cymbidiuma. Zanima me, kaj naredite z njim, ko odcveti. Kam ga naj postavim in koliko ga naj zalivam? Ga je potrebno tudi kaj gnojiti po cvetenju?

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 nov 2009, 21:22

Jaz moje pustim do spomladi na hladnem. Ko odcvetijo jih postopoma pričnem zalivati, gnojiti pa šele spomladi, ko gredo ven.

Lp, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 30 nov 2009, 21:43

Aha. Hvala, Tamika! Ga že selim v predprostor.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 nov 2009, 21:45

Ni kaj! :wink:

Moj se bo pa šele zdaj razcvetel. Že komaj čakam, ker bo res lep. :P
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 28 dec 2009, 14:35

Povejte mi, koliko časa traja od cvetnega poganjka (tam nekje do 10 cm) do cvetenja. Se mi kar vleče in res zeloooo počasi raste ta moj.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 28 dec 2009, 15:25

Si neučakana, kaj? Jaz tudi, moj bo letos prvič, odkar ga imam (2 leti), zacvetel. Cvetni poganjek sem opazila 15. oktobra in takrat še niti nisem vedela, da je to - to, sem mislila, da bo spet nova bulba. No, od takrat raste in se debeli in veča, in vsakokrat si mislim, še 10 - 14 dni, pa bo. No, pa ni še nič. Verjetno čez naslednjih 10 - 14 dni (kolikokrat še po toliko?). Cvetno steblo je dolgo med 60 in 70 cm, popki že kar napeti, torej bi moral zacveteti zdaj zdaj.... Je pa na približno 15 °C (+ - kakšna stopinja).
Opažam, da nas orhideje učijo potrpežljivosti :lol:
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 28 dec 2009, 22:38

:lol: Jaz bi prej rekla, da nas silijo k potrpežljivosti!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 29 dec 2009, 10:05

Hvala Paph. Ampak se mi zdi, da ne bo nekaj v redu z mojim. Cvetno steblo je dolgo morda 15 cm in so se že začeli kazati mini mini popki. Ne vem, kako naj razložim. Toliko, da je čisto na vrhu počila tisti tanek ovoj in zdaj se vidijo čisto majhni cvetovi. Nekaj sem delala narobe, ne? Zakaj ni cvetno steblo bolj dolgo? Imam ga v predprostoru, kjer je hladno in ima dovolj svetlobe. Skoraj ene cela stene je v steklenih zidakih. Uh, kot kaže, mi ti cimbibiumi res nekako niso naklonjeni. :(

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 29 dec 2009, 11:00

Daj kakšno sliko gor, drugače pa....bodi potrpežljiva... :lol:
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 29 dec 2009, 11:07

Milamay to je vse čisto ok!

Cymbidium na tak način najprej nastavi popke. Zdaj se bo pa to mini cvetno steblo pričelo daljšati, debeliti, popki pa bodo vedno večji. Vse gre v pravo smer, da boš kmalu dočakala prve cvetove!

Ne skrbi! :wink:
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Lepljiva snov na steblu

OdgovorNapisal/-a bincy.z » 06 apr 2010, 20:52

Pozdravljeni.Danes sem v Merkurju kupila odcvetel cimbidij,ki pa ima še eno cvetno steblo in me zanima kaj je ta lepljiva prozorna snov,ki je na steblu in popkih ter kako naj ravnam z njim?

LP
Bina
bincy.z
Ljubitelj
Ljubitelj

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov