Bolezen orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Bolezen orhideje

OdgovorNapisal/-a BGODAR » 15 mar 2010, 11:23

Na zgornji strani listov že nekaj časa je bele lise na eni strani pa celo taka lisa kot bi bilo ožgano kaj je to in kaj naj naredim. Hvala za odgovor Branko.
BGODAR
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Grad

OdgovorNapisal/-a Milamay » 17 maj 2010, 22:08

Pozdravljeni vsi skupaj!

Potrebujem pomoč. Moja orhideja (Mini Mark) je naenkrat dobila take čudne liste. Tudi drugod po orhideji opažam rumene madeže, ki pa niso tako udrti kot na tem listu. Kaj bi to lahko bilo? Kako naj ukrepam?
Zdaj sem ga dala stran od ostalih orhidej, ne vem pa kaj naj še storim.
Upam, da ni kaj hujšega.
Tukaj je še ena fotka, da boste videli, o čem govorim.

Prosim za pomoč.

LP
Slika
Milamay
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a katarinape » 17 maj 2010, 23:11

To se je zgodilo tudi z eno izmed mojih orhidej. Na nekem tujem forumu so mi povedali, da je možnost, da je okrog orhideje preveč vlage. Ko sem jo prestavila na suho mesto in prenehala škropiti, kar sem sicer počela samo enkat mesečno. Listi, ki jih je na novo odgnala so bili tako zdravi. Tem starim listom pa ni bilo pomoči, bolezen se sicer ni nadaljevala, ostali pa so iznekaženi.

Lp.
katarinape
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Milamay » 18 maj 2010, 21:51

Hvala! Da bi bilo preveč vlage? To sicer malo dvomim ... sem pa res pred časom nekaj okrog škropila z vodo, kar drugače ne počnem. Imam pa zraven eno vando, pa sem tisti škropila korenine in sem še malo po ostalih orhidejah poškropila. Da bi lahko bilo od tega? Upam seveda, da je res le kaj takega in da ni kakšna bolezen.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Espariol » 19 maj 2010, 08:58

Milamay ali nanjo kdaj posije sonce? meni to deluje kot ožig, sploh v primeru če si škropila ker kapljice na listih delujejo kot leče in sončno svetlobo še bolj ojačajo.
Espariol
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Milamay » 19 maj 2010, 19:14

Ja, zjutraj nanjo sije sonce. Res je možno, da bi bil ožig. Ima pa ponekod še rumene madeže. Ne vem no ... Ta mini mark mi cveti že dve leti non-stop, tako da mi ga sploh še ni uspelo presaditi. Mogoče mu tudi česa primanjkuje, čeprav gnojim orhidej tako mogoče na mesec dni. Strah me je samo, da bi bila kakšna bolezen, ki bi se mi razširila po ostalih orhidejah. Tega me je najbolj strah.

LP
Milamay
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov