Vidim, da gobe na tem forumu niso ne vem kako na tapeti... Morda zato, ker je še takšen čas in še ne rastejo veliko!? Kakšne pa so vaše izkušnje z nabiranjem prvih jurčkov? Velikokrat sem jaz našel prve že tudi konec maja, seveda odvisno od vremena. Kaj pa ostali ljubitelji gob?
Sam sem bil že večkrat na terenu okoli Grosupljega, pa ni še popolnoma nič. Suho je kot poper. Sem pa tja kakšna lisička pa golobica ali sivka. Če bo danes/jutru nevihta bo za vikend začelo pomoje. Jurčka itak še nobenega. LP.
Pravi lepotci, ni kaj! A lahko napišeš, če ni skrivnost, približno kje si jih našel in v kakšnem gozdu. Sam sem bil danes na dveh različnih lokacijah v okolici Črnomlja, v dveh različnih gozdovih, pa nisem našel NOBENE gobe, kamoli jurčke.
Jaz sem bil v četrtek malo po Brkinih, na eni točki kjer je vedno polno gob, a o gobah ne duha ne sluha. Sicer mi je že sorodnica ki živi tam povedala da gob še ni. Sem pa bil tudi malo po Vremščici na lovu za dežniki, a sem našel le tri presušene orjaške prašnice. Mogoče se bo kaj pojavilo proti koncu avgusta.
Jaz sem včeraj bil v brkinih, a očitno na napačnem kraju, jurčka nisem našel niti enega, medtem ko je dežnikov bilo res veliko (nabral sem jih nekaj več kot 200). Upam, da bom naslednji teden našel še kakšnega jurčka.
Sveže nabrane dežnike očistim (z roko, brez vode) in takoj paniram, ter položim na pldenj (lahko tudi več plasti eno na drugo- vmes dam najlon). Pladenj položim v zmrzovalnik. Ko želim jesti gobe jih še zamrznjene dam v vrelo olje. Sicer gobe izgubijo kar nekaj okusa.
Danes sem spet šel na sprehod po gozdu (v Gračišču) in končno našel jurčke (prib. 1,5 kg).
Danes zjutraj sem našla kar precej jurčkov, brezovih dedov, turkov, dve mareli in pa šest karžljev.... icon_lol.gif
Lep dan in veliko gobje sreče
Jurčkov je v naših krajih zelo veliko (danes cca. 150), med njimi so tudi že ajdovčki, knezov (karželj) pa letos še nisem videl, tako da se bom jutri odpravil na eno mesto.