ns, na kakšnem rastišču pa jih ponavadi najdeš? Jaz se že nekaj let zaman trudim ob potokih in robovih gozdov, pa mi še ni uspelo najti niti enega, da bi si ga vsaj enkrat ogledala v živo..
Mavrahe najpogosteje najdeš na rečnih naplavinah oz. tam kjer je matična podlaga rečni grušč, mivka... . Torej, ne jih iskati ob vodotokih kjer je matična podlaga ilovica...
Vidim ,da sprašujete kje rastejo.Drži,da ob vodotokih.Pri nas se jih dobi večinoma na krajih,kjer so včasih žgali oglje in apno,ter na krajih ob cestah v gozdu,kjer gozdarji rampajo les.
oglašam se kar pod to temo. Na lubju med rožami mi rastejo gobe, zelo podobne mavrahom. Klobuk je stožčast, naguban in črno-sive barve. ali so to užitne gobe ali ne? Rastejo že približno 3 tedne.
Mi jih imamo na vrtu (okolica Domžal)! Lani so nam sadili ciprese in so očitno prišle z njimi, ker jih predlani ni bilo. Rastejo pa res dobesedno kot "gobe po dežju". Noro, v enem tednu jih je bilo za 2x po dve dlani.
Včeraj sem vas že prosila za nasvet, danes pa prilagam še sliko. Na lubju med rožami je zrastlo nekaj teh črnih gob, ki so podobni mavrahom - vsaj po knjigi. Ker jih ne poznam, bi prosila, ali mi lahko poveste: jih lahko pojemo ali ne? Slike so v albumu. Hvala in lepo nedeljo.
Tole je pa mavrah z mojega vrta. Enega sem slučajno danes našla, mož ga je spregledal, kosilnica pa tudi . No, tile mavrahi so užitni. Vem, ker so sosedi, ki so se prvi gostili z njimi, prejšnji teden preživeli
Zadnjič spremenil ena rožica, dne 28 apr 2008, 07:33, skupaj popravljeno 1 krat.