Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...
Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji
Napisal/-a jozeselan » 30 jul 2007, 14:48
Danes smo šli v Merkur v Litijo v trgovino.Kupila sem sarracenijo.To me je dokaj pretreslo,pisalo je ime:Muholovka
,Tip:Lončnica,zelena
in bila je čisto suha in sigurno ne bi preživela tam
zato sem jo vzela jaz,domov.Dala sem jo v podstavek,v vodo.Zdaj pa me zanima kako skrbeti zanjo in kako jo prezimiti?
Lp, Karmen
Kaktusi so zelo lepe rastline(=
Tudi mesojede rastline so zelo posebne:-)
-
jozeselan
- Strokovnjak
-
- Kraj: šentpavel
Napisal/-a Jack » 30 jul 2007, 20:12
najbolje je da jo čimprej presadiš ker so je najverjetneje zalival z navadno vodo...substrat naj bo šota:kremečev pesek (70:30)
moje sarracenie prezimijo zunaj s tem da jih nimam v lončkih ampak v veliki zakopani kadi za prešanje grozdja s šotnim mahom...bolje je da jih pospraviš pozimi v hišo ker drugače ustavijo svojo rast
-
Jack
- Strokovnjak
-
- Kraj: Brežice
Napisal/-a jozeselan » 30 jul 2007, 20:58
Kje naj pa dobim šoto,kremenčev pesek pa že imamo,ker ga uporabljamo za ribe.V kaliji v ljubljani nimajo ampak so imeli samo šoto in na njej je pisalo palmina šota,ker swem vedela da ni bila taprava je nismo kupili.Kako se pa meri te 70:30
Lp, Karmen
Kaktusi so zelo lepe rastline(=
Tudi mesojede rastline so zelo posebne:-)
-
jozeselan
- Strokovnjak
-
- Kraj: šentpavel
Napisal/-a Jack » 30 jul 2007, 23:10
ja v kaliji bi mogli met šoto, samo v velikih količinih - 250 litrov. drugače pa bauhaus, obi, baumax...
to razmerje je pa približno
-
Jack
- Strokovnjak
-
- Kraj: Brežice
Napisal/-a Beka » 15 okt 2007, 12:32
Glede prezimovanja v hiši... A jo dam tako kot dionaeo v klet (10 stopinj, malo svetlobe), da navidezno "propade" čez zimo ali jo dam na sobno tempreaturo in svetlo (torej v sobo k nepenthesom)?
Hvala!
-
Beka
- Strokovnjak
-
- Kraj: Trbovlje, Maribor
Napisal/-a aj » 15 okt 2007, 16:29
Saracenije potrebujejo zimsko mirovanje, tako kot dioneje. Zato jo daj kar na hladno, manj svetlo mesto. Substrat naj bo vlažen a ne premočen, redno odtranjuj odmrle dele in pazi na pojav plesni....praktično tako kot pri dioneji.
LP,
Alenka.
-
aj
- Poznavalec
-
- Kraj: Šempeter pri Gorici
Napisal/-a Babika » 02 mar 2008, 21:12
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem od danes ponosna lastnica lepega primerka Sarracenie. Rastlino sem kupila v vrtnariji Kurbus, zdaj pa tukaj berem o pravilni vzgoji... Vprašanja, ki so se mi porodila ob branju niti so:
Moja rastlina je verjetno sredi rasti, torej, verjetno ni prezimovala; kako naj jo doma tretiram jaz? Jo lahko postavim na notranjo stran okenske police (? južna ali zahodna lega?)? Jo lahko imam v normalno ogrevani sobi? Moram v njene "čašice" tudi nalivati vodo?
Kupila sem tudi Dioneo. V zvezi z njo pa sem zdaj še bolj v dvomih: če bi jo imela od lani, bi se zdaj počasi "prebujala" iz hladilnika, moja nova, pa ima čisto zmešan bioritem - je lepa sveža in zelena. Kako naj naprej ravnam z njo?
Za vsak odgovor bi bila zelo hvaležna!!
Sanda
-
Babika
- Uporabnik
-
- Kraj: Maribor
Napisal/-a Beka » 03 mar 2008, 19:09
Glede prezimovanja ti ne bi znala svetovat. Jaz sem jo tudi kupila nekje tega časa pred leti in pač niprezimovala - je pa naslednje leto in je sadj OK.
V čašice pa niti slučajno ne nalivaj vode, nikakršne!!
-
Beka
- Strokovnjak
-
- Kraj: Trbovlje, Maribor
Napisal/-a izolan » 04 mar 2008, 06:31
Glede sarracenije tako, zdaj jo lahko imaš na okenski polici tam do maja meseca potem pa jo lahko daš ven na balkon ali pa pred hišo ( nevem kje živiš). Pri nobenih mesojedkah nesmeš vlivat vodo v vrčke, ker tako zmanjšaš koncentracijo prebavnih encimov v vrčkih.
Glede Dioneje pa ti svetujem, da jo daš na enako mesto kot sarracenijo in jo potem maja meseca daš ven na polno sonce ali polsenco.
Zalivanje pa moraš z destilirano vodo ali deževnico. V podstaveku pa mora bit skozi voda, glede kake podstavke uporabit pa najdeš na temi o podstavkih:
http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=5917 .
lp,
Matej
-
izolan
- Guru
-
- Kraj: Izola
Napisal/-a Cleia » 12 dec 2008, 12:33
Jaz imam tudi eno Sarracenio. Že odkar jo imam (pol leta pomojem) raste res izjemno lepo. Ko sem jo kupila je bilo v lončku več mahu kot rastline, zato sem mah malo razredčila, malo ga je ostalo in rast je uspešna.
Cleia
Lepe pozdrave iz trenutno sončne moje bajte
-
Cleia
- Expert
-
- Kraj: Kranj
Napisal/-a bonsaj » 24 avg 2009, 09:01
če hočeš mesojedko presaditi je najbolje da jo pozimi ko so sokovi manj aktivni
-
bonsaj
- Ljubitelj