Vlažilec zraka

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

Vlažilec zraka

OdgovorNapisal/-a Beka » 24 dec 2007, 23:09

Zdravo!

Včeraj sem si kupila vlažilec zraka, ker moji nepenthesi prezimujejo v moji sobi, kjer je povprečno 22 stopinj in seveda nobene konkretne vlage. Listi so se mi zadnja 2 meseca pospešeno sušili zato sprobavam novo tehniko vzgajanja teh rastlin.

Ima kdo izkušnje s tem?

Vlaga je zdaj na 55%. Koliko mora biti, da se tvorijo vrčki? Do sedaj so mi delale samo majhne vrčke tik nad zemljo v lončku, kjer je očitno bilo dovolj vlage od zalivanja.
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Trbovlje, Maribor

Re: Vlažilec zraka

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 25 dec 2007, 15:24

Zdravo!
Nimam odgovora,ampak me zanima kje se ta vlažilec nabavi in koliko stane? Jaz bi ga potreboval za citruse.
Hvala!
LEP POZDRAV JeRnEj
nejco2
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: krško

OdgovorNapisal/-a smrekca » 26 dec 2007, 10:01

hoj! Če mislimo isto... jaz sem vlažilec zraka kupila v leclercu, stal pa je 59 eurov. take vlažilce imajo povsod - Bauhaus, obi,... mogoče so kje cene tudi nižje, jaz nisem gledala... :?
Upam, da boš našel, kar iščeš... :wink:

Nejco, v Krškem pa lahko pogledaš tudi v šparu, ga mogoče majo... drugače pa maš blizu merkur, tam pa sigurno bo...
Zadnjič spremenil smrekca, dne 11 dec 2008, 20:20, skupaj popravljeno 1 krat.
smrekca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Beka » 26 dec 2007, 19:07

Jaz sem kupla takeha malo boljsega. Je ultrazvočni vlažilec z ionizatorjem. Dobiš ga v Hervey normanu za 100 EUR, na netu pa istega ponujajo za 120 EUR tako, da... Je pa res, da je zraven dobro imet še filter za vodni kamen, da lahko vodo iz pipe uporabljaš in ni treba destilirane met.

Bom javila, če se bo s pomočjo tegta kaj lončkov pojavilo. :wink:
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a izolan » 27 dec 2007, 18:35

Jaz moje Nepethese imam kar na verandi temperatura je okoli 10 stopinj, vlaga je normalna in sem opazil da na N. ampullaria so se žačeli ustvarjat vrčki, na N. x alata pa skozi se ustvarjajo vrčki neglede na temperaturo. N. miranda pa je v fazi počivanja in se je umirila, na spomlad bo začela poganjat.

Beka, za dopro uporano vlažilca bi morala si naredit en plac v sobi npr. eno omaro in si jo preuredila v rastlinjak, tako bi lahko imela taprave pogoje, pa še žarnice bi morla kupit. Vlaga kolikor vem pa mora bit 80%, kar za človeka bi bilo preveč....Turška savna...

katere nepethese pa imaš....?
izolan
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Beka » 27 dec 2007, 23:36

3 alate imam. Eno mam ze 8 let in jo imam vsako leto notri, vedno lepo preživi. Moti me edino to, ker se ji pozimi listi ful sušijo. Zdej pa ne vem, če to za zimo normalno ali pač ni dovolj vlage. Najbrž slednje, zato sem tudi kupila vlažilec. Sem pa na internetu prebrala, da mora bit vlaga nekje med 50% in 70% za nepenthese.
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a izu » 27 dec 2007, 23:47

Oi!

Pomoje je najbolje čimveč vlage. Je pa tudi res da v sobi ki ni namenjena izključno gojenju rož in živali ki rabijo veliko vlage ni najbolje imeti vlažilec. Kakor vem so potem lahko problemi s plesnijo in podobnim, vendar nisem stoprocenten!

Lp
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Beka » 27 dec 2007, 23:51

To je res, ampak baje da 55% vlažnost (ki je po 1 tednu še nisem dosegla - maksimalno do sedaj 45%) še ni nevarna. Bomo vidli... Upam na najboljše. :wink:
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a izolan » 28 dec 2007, 00:42

Beka, kaj gretje v sobi imaš na centralno kurjavo (radijatorji)? Ker radijatorji zelo sušijo zrak....lahko probaš dat na radijatorje kake posodice za vlažit zrak ali pa fanj mokre brisače....pa boš vidla da bo boljše.... in neboš rabila nobenega vlažilca....
izolan
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 28 dec 2007, 00:55

živjo...
danes sem šel malo v obi v lj in ne boste verjeli so me čisto navdušile mesojedke...kupil sem 4vrste ena je nepenthes z vrčki, ki so rumenkasto zelene barve z rdečimi črtami na vrhu vrčka potem se vzel eno muholovko in še 2 vrsti ki se mi zdita da sta iz družine sarracenia zatedve nisem čisto prepričan če sta iz družine bom priložil slikce...no zdaj pa jih bom verjetno dal v terarij, ki je trenutno prazen. ne bom nič kompliciral z lončkom vred jo bom posadil v zemljo. mislite da bo uspevalo?bo dovolj vlage?
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Beka » 28 dec 2007, 10:42

Ja, centralno imamo... :( Sem mela prej brisalče in lončke na radiatorju, ampak niso bile rožice nič kaj bolj zadovoljne. Pa še škropit jih je bilo treba 100x na dan. Zdaj pa samo vlažilec vključim, ga usmerim v pravo stran in so večino dneva listi izpostavljeni vlagi.
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a izu » 28 dec 2007, 13:18

Oi!

Res velja poskusiti s radiatorji! JE ceneje kot vlažilec pa mogoče tudi boljši, vendar ne moreš tako natančno regulirati vlažnost!

Zelenček112: PRosim če vprašaš to vprašanje v temi kjer se govori o "terarijih" za mesojedke.

Lp
izu
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Jure » 09 jan 2008, 22:41

Mali vlažilci zraka stanejo do 18 €, če kupiš ves balast zraven. Pomemben je samo mehanizem z membrano, vse ostalo lahko vržeš v kontejner. Čarobno osvetlitev pričarajo še LED diode, ki vsakih nekaj sekund pričarajo svetlobo druge barve. Res je kič, a mi ga imamo zaradi vlage. Naj mu bo pol oproščeno. Povsem enako napravo prodajajo v ZOO trgovinah po 50 €, samo brez podstavkov. Izbruhajo 2 litra vode na dan, kar je dovolj za terarij.

Večji vlažilci stanejo 80 €, izbruhajo do 7 litrov vode dnevno. Za sobo z radiatorji je to še vedno mačji kašelj, lahko pa dobro navlažiš večjo vitrino. Izgleda zanimivo, ker nastane kar precej megle.

Za zaresno korist bo treba nabaviti škropilnik, ki dejansko zmoči rastline. Avtomatiko se da nastaviti tako, da škropi samo nekajkrat na dan.
To bo prava rešitev.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a felidae » 10 jan 2008, 16:03

Meni so ledice itak crknile po parih mesecih in zdaj je tocno tako, kot sem si ze na zacetku zelela :lol:
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Beka » 10 jan 2008, 16:11

Moram rečt, da odkra imam vlažilec so rožice veliko bolj zadovolje. Prej so mi metale po 10 listov na teden, zdaj pa je le 1 v 14 dneh porjavel. :D
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pasjisin » 25 jan 2008, 20:18

A kdo slučajno ve, če se da mehanizem vlažilca zraka kje kupiti?
pasjisin
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a izu » 26 jan 2008, 11:12

Hej!

pasjisin: Na kakšen mehanizem ciljaš? Mogoče tisto kar "upari" vodo in jo ven brizga? Oz. meglo. Tak meglilnik se dobi v živalskih trgovinah, pri terarijih.

Lp
izu
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a pasjisin » 26 jan 2008, 20:36

Da, da to sem imel v mislih. Ali slučajno veš, koliko me stane taka zadeva?
pasjisin
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a frenky » 26 jan 2008, 20:51

ceneje te pride če kupiš kar tisto fontano za vlaženje prostora. sistem je isti. Pa še nekaj plastike dobiš zraven :wink:

Te fogerji meni na dolgi rok ne delujejo dobro. Čiščenje, menjava membran...
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a izu » 26 jan 2008, 20:55

Hej!

Kot je frenky rekel, te ceneje pride če kupiš tiste fontane, kjer je notri meglilec, kot pa v zoo-shopu! Oz. preveri kako je s tem. Tam nenkje 20€ mislim da so take stvari. Lahko pa doma narediš kaj podobnega, za vlažiti zrak.

Lp Luka
izu
Moderator
Moderator

Naslednja

Vrni se na Mesojede rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov