Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...
Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji
Napisal/-a David Jermol » 28 avg 2006, 10:11
Zdravo,
Zelo bi bil vesel, če bi mi kdo vedel povedati kaj več o mesojedki Utricularia alpina.
Doma sem si uredil malo manj kot 2 kubična metra velik paludarij.
V ureditvi sem poskušal čimbolje posneti biotop kolumbijskega deževnega gozda. Urejeno imam tudi avtomatsko pršenje, ventilacijo, itd.
Skratka stvar super funkcionira kake pol leta in ravno sedaj je ena od orhidej pognala cvet.
Ker omenjena Utricularia tudi prihaja s tega območja sem jo naročil.
Bega pa me nekaj. Na internetu sem zasledil da je to epifitska varianta utricularie. Na substratu v katerem pa sem jo dobil pa je vse polno vodne leče. Ali je to vseeno močvirska rastlina!??? Prosil bi za kaj več informacij. Koliko zalivati (pršiti)? Kam jo posaditi? Na korenino ali v močvirni del? Temperatura?
Za odgovore bi vam bil zelo hvaležen.
Lep pozdrav
David
-
David Jermol
- Uporabnik
-
Napisal/-a Jure » 28 avg 2006, 19:55
Najprej tole: jaz je ne vzgajam, pač pa sem pogledal po knjigah, ki jih imam.
U. alpina je ena od najbolj pogostih mešink v zbirkah orhidej. Vzrok za to je očitno njena lahka vzgoja, saj v naravi raste na zelo širokem območju, tako v zelo mokrem kot tudi malo manj mokrem okolju. Pojavlja se tako epifitsko kot talno.
Primeren substrat naj bo kar tak, kot je univerzalni za orhideje; živ ali posušen šotni mah pa je nujen dodatek.
Za obilnejše cvetenje priporočajo nekaj nižje temperature preko zime, takrat naj bi imela tudi zimsko mirovanje z minimalno količino vlage. Če se čisto posuši, prezimi kot gomolj. Nič presajanja vsaj 3 leta.
Ena najbolj primernih rastlin za terarij. Se lahko prilagodi tudi na razmere v kuhinjah z oknom, obrnjenim na vzhod.
-
Jure
- Guru
-
Vrni se na Mesojede rastline
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov