Šota - kupljena v Sloveniji

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

Šota - kupljena v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a Beka » 26 mar 2006, 19:25

Zdravo!

Čisto pomotoma sem našla šoto. V Bauhausu v Ljubljani. Gre za 30l kvadratno vrečo (rumene barve). Bila naj bi čisto brez kakšnih dodatkov in pH ima 2,5 do 3,5!!! Ni sicer šotni mah, ampak kislost pa je tam nekje.
Ima mogoče kdo izkušnje s to vrsto šote? Danes sem presadila Dioneo muscipulo v to zemljo in bomo videli... :D Če bo vse OK, gresta po isti poti še ostali dve mesojedki.
Samo toliko obveščam, če slučajno kdo rabi - jaz sem se precej namučila z iskanjem prave.

Lp, Beka
Beka
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Trbovlje, Maribor

OdgovorNapisal/-a izu » 26 mar 2006, 20:37

Jaz sem včeraj in danes porabil 500L šote, malo bolj kisle! A žal ne za mesojedke :D So bile pa bale po 250L!

LP
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Jure » 06 apr 2006, 09:04

"Ta prava" šota se zaenkrat dobi samo v balah po 205 litrov. Na njej piše Sphagnum , zadnja leta se dobi v rumeni polivinilasti embalaži. Dobi se v drevesnicah, kmetijskih zadrugah, vrtnarskih centrih.

Šota za rododendrone in azeleje ima že preveč hranilnih snovi.

Mesojedk ni treba stalno presajati. Moje so v istem substratu po 5 let in več.
Čim manj imajo substrata, tem boljše se počutijo. Da bi se izognili gnitju, mnogi gojitelji nadomestijo šoto s kremenčevim peskom ali perlitom in je povsem zadovoljivo.
Bolj važno od presajanja je izpiranje odvečnih razkrojkov z veliko količino vode. Mesojedke iz substrata takorekoč nič ne črpajo v primerjavi z "normalnimi" rastlinami.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ^nemesis^ » 15 apr 2006, 21:38

meni pa nikoli ni bil problem najti primerno šoto..prvič sem jo kupila v vrtnariji, bila je pakirana po 20l, drugič pa v drevesnici, kjer so velike bale razdelili v manjše vreče po 50l.
mlad pogled nikoli ne ugasne
^nemesis^
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: petelinje

Vrni se na Mesojede rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov