quattro stagioni?

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

quattro stagioni?

OdgovorNapisal/-a začetnik » 30 avg 2004, 16:28

Štirje letni časi.
Zanima me predvsem vpliv krajšanja dneva.Rastline imam v terariju,ko vstanem prižgem luč in jo ugasnem ko grem spat.Tko pride do vsakodnevnih časovnih zamikov...če nadaljujem luč je tudi edini vir toplote.Ves ta ritem jim kot kaže ugaja(beri ne škoduje) saj 4 od 5 rastlin vidno rastejo.

Poletje je "mimo" in v notranjih prostorih postaja občutno hladneje.Vse to je še vedno naravno...In končno vprašanje:Kako naj reagiram na zimo, ko se v stanovanjih začne kurit?(:!:vrnitev v poletje:!:)Kaj ubistvu pomeni prezimovanje za mesojedko?Ali naj ji pozimi ugašam luč prej?Ali potrebujejo manj vode?

Vse informacije in izkušnje so več kot dobrodošle.
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a Jure » 03 sep 2004, 10:50

Mesojedke so iz vseh koncev sveta.
1. tropske vrste rastejo tudi pozimi, ne poznajo mirovanja, razen v najbolj vročem in sušnem delu leta. Te vrste najlažje gojimo v terariju. Programator za luč stane nekaj drobiža, 12 ur osvetlitve bo ravno prav.
2. zmerno toplega podnebja vajene mesojedke potrebujejo zimsko spanje z manj vode, a nikoli ne smejo imeti povsem suho. Idealne minimalne temperature so do 5 stopinj. Počivajo od novembra do februarja. Nekatere vrste zdržijo več mraza, lahko jih imamo zunaj vso zimo in se prebudijo šele sredi aprila.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnik » 07 sep 2004, 22:26

Ja ja,to že...vse to lahko preberem in sm prebral...

Zanime me čist konkretno...KAM DASTE VAŠE MESOJEDKE POZIM...

A jih lohka "prekurš" če jim vzdržuješ poletne pogoje?

No vseen, hvala ti Jure.
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 08 sep 2004, 12:04

Saj je Jure lepo napisal... tropske na toplo, ostale na hladno okoli 5°C. :wink:
Jaz jih imam v rastlinjaku, ki ga ogrevam na 5°C, tropske pa v terariju, pod lučmi. Ce pa imajo rastline v naravi zimski pocitek, ga potrebujejo tudi v domaci zbirki, pri gojitelju.
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator

Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a Jure » 09 sep 2004, 20:24

Jaz jih imam na petih mestih. Slovenske imam vse zunaj, v posodah. Prezimijo brez vsakega varovanja.
Veliko večino (saracenije, rosike, mastnice...) imam v rastlinjaku skupaj s kaktusi. Najnižja temperatura je 5 stopinj, najvišja pa kakor kdaj, tudi preko 40, kar je lahko ubijajoče.
Nekaj jih prezimujem v dnevni sobi, v glavnem nepentese. Tja do decembra jih še škropim, potem pa počasi pozabljam in se mi žal sušijo. Vem, da ni dobra rešitev, a za pošten terarij nimam prostora.
Nekaj jih imam v majhnem terariju, ki je že tak kot akvarij. V spodnjem prekatu imam vodo z 25 stopinjami, nad tem pa šoto. Nič dodatno ne osvetljujem, ker ga uporabljam samo kot začasno rešitev za avstralske rosike preko zime, od decembra do februarja. Potem gredo že v rastlinjak.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a izu » 08 jan 2005, 16:22

hy
Drugače jaz prodajam zdaj tri timerje s katerimi lahko naštimaš kdaj se luč(ali katerikola drga stvar ki se utakne v utićnco) priže in ugasne.

Za več iformacij o nakupu na 031-817-980
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a začetnik » 12 jan 2005, 23:45

Izu hvala še enkrat.Vse dela supr.

Zravn pa prpenam 2 fotki da boš vidu za koga je blo vse skupaj.

Danke fur alles,noch enmal... :P :P
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a začetnik » 13 jan 2005, 00:04

slika1
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a začetnik » 13 jan 2005, 00:05

slika2
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a izu » 13 jan 2005, 14:57

Lahko te dvakrat pohvali:
Enkratne slike
Enkratne rože.
Daj pošlji mi na mail še ostale pša jih bom vrgel na net. enkrat.

LP
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

Vrni se na Mesojede rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov