Napisal/-a izolan » 22 apr 2005, 03:59
Na netu sem našel sledeče imajo dve možnosti.
Prva možnost je ta da lahko narediš sam doma VODNE VAZE, te vaze so sestavljene iz dveh loncev, ki so eden različen od drugega po velikosti, tako da paše eden znotraj in da je prostora vmes za nalit vodo. material, ki ga rabiš:
- lonček brez roba premera 12/15 cm,
- lonček večji, da lahko sprejme prejšnji lonec. ta lonc velik naj bo z čim manj luknjami na dnu.
- krep lepilni trak,
- topla silikonska pištola,
- 1 podstavek v velikosti da gre na dno večjega lonca (noter).
Vzameš velik lonec in z notranje strani zalepiš luknje z lepilnim trakom, tako lahko z zunanje strani z lepilom zapreš luknje, pred tem pa lahko malo zbrusiš malo robove lukenj, tako se lepilo bo lepše prijelo. Pustiš da se lepilo posuši, vzameš proč lepilni trak, napolnel lonec z vodo in vidiš, če pušča.
V tamanjši lonec presadiš rastlino. Sprazniš večji lonec v ta lonec daš tamanjšega. Lonca morata biti v isti višini, če nista vzameš manji lonec ven in na dno večjega postaviš obrnjen podstavek, ponovno daš manjšega noter in preveriš, če sta v isti višini. Če tamanjši malo gleda ven, ni nič hudega.
Zdaj lahko lonec napolneš z vodo in stvar je rešena. Prednosti so da ti prihranijo vodo in možnost držanja visokega vodostaja vode.
To je eden način, ta drugi pa zdaj sledi, jaz mislim, da ta drugi način je boljši.
SPLAV
Material, ki ga potrebuješ:
- plastična posoda z vsaj 15 cm višine in pomožnosti z ravnimi stranicami
- list stiroporja debeline od 1 do 2 cm
- olfa nož
v stiropor vrežeš obliko posode, po možnosti jo izrežeš tako, da je čim manj prostoro med stiroporjem in stranicami posode. Zdaj v stiropor narediš še luknje za rastline tako da iz stiroporja gledajo kakih 5 cm. Na strani narediš manjšo loknjico, kira bo služila za dolovanje voode. Rastline postaviš v luknje in stiropor postaviš v posodo in naliješ vodo toliko dokler stiropor ne pride do roba posode. Za balansirat stiropor uparabiš kamne in stvar je rešena.
Na tak način imajo rastline kolikor želijo vode tudi, ko nas ni doma. Doliješ vodo, ko vidiš, da se je spustil nivo preveč dol.
Upam, da sem ti kaj pomagal