Mastnica ?

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

Mastnica ?

OdgovorNapisal/-a Eddie » 03 dec 2005, 15:00

pozdravljeni,

za masnice sem se odločil na podlagi odgovora na moj post zaradi težav z belimi mušicami, kjer mi je bila svetovana nabava masnic. Ker jih imam že ene 2 leti in mi zelo lepo uspevajo, imam 2 vprašanji:

1. kere mesojede rastline bi mi svetovali za nadgradnjo moje "zbirke" mesojedk, na podlagi mojih izkušenj z masnicami?

2. prilagam sliki, v upanju da izvem kere masnice sploh imam, vsaj meni se zdi da sta različni, pa tudi cvetela je samo ena.

za odgovore se lepo zahvaljujem.

Edi
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
-----------------------------------------------------

"DOMIŠLIJA JE POMEMBNEJŠA OD ZNANAJA"

Albert Einstein
Eddie
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a izu » 03 dec 2005, 17:41

Pozdravljen med nami Mesojedci :P!
Opomnil bi te da se reče Mastnica,ne Masnica brez T-ja,vendar to ni tako pomembno!Tudi sam imam bele mušice,vendar se bojim da bi če bi kupil mastnico,ta ratala kot snežak zaradi vseh mušic :PMislim da je to kar dobra izbira za začetnon rastlino,čeprav je še nisem imel,in če po pravici povem bi raje priporčal nepenthese,kajti če nepenthesem ne daš dosti vlage za vrčke še vseeno rastejo naprej,vendar je problem ker so kot kake plezalke in zrastejo zelo visoke (če ne verjameš povprašaj Mesojedca ali Jureta),je pa seveda spet odvisno od vrste.Če pa imaš veliko vlage,ter će imaš koga ki bi skrbel za rastline ko si na dopustu je pa lepa vrsta sarracenia purpuea,katera rabi ogromno vlage (vsak dan pršenje),kolikor te nekaj časa ni je pa problem da sae posuši kar najbrž nočeš.

Glede vrste,ti žal ne morem preveč pomagat,najlažje se kakor vem določi iz cvetov,lahko pa tudi dobro pogledaš če je kaka razlika na videz,kar lahko pomeni da nista isti vrsti!

Svetujem ti da če še nisi da le veliko bereš podforum o mesojedkah,čeprav zadnje čase ni tako aktiven,saj smo tudi ljudje najbrž v zimskem spanju :P

Lp Luka Ložar
www.bericevo.tk
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a davidoff » 03 dec 2005, 18:31

Dobrodošel v mesojedske kroge:D!Tvoja mastnica je menda Pinguicula moranensis(tista, ki cveti), ampak ne mi verjet na besedo. Najlažje za mastnicami so drosere(če se ti posuši, ti bo iz korenine zrastla nova - se mi je že 2x zgodilo :oops: ). Pa tudi sarracenie so lahke... Za nepenthes ne bi vedel, saj sem ravno včeraj dobil prvo za rojstni dan(N. spectabilis), bomo videli kako bo. Če pa hočeš poskusit kaj težjega pa lahko dobiš zemeljsko utriculariov - mešinko(lahko ti sporočim katere vrste imam), če pa bi rad še dalje pa lahko dobiš U. dimorphanto(vodno).

No, veliko sreče pa javi se!

LP

David
LP
David
davidoff
Expert
Expert

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ^nemesis^ » 03 dec 2005, 20:19

pozdravljen!

svetujem ti sarracenije in pa drosere, čeprav meni tudi dionaea muscipula ne predstvalja nobenega napora:)

vso srečo pri izbiri:)
mlad pogled nikoli ne ugasne
^nemesis^
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: petelinje

OdgovorNapisal/-a Eddie » 04 dec 2005, 14:07

Hvala vsem za tako hitre odgovore.

Sem si ogledal vaše predloge in se odločam me sarraceniami in dionaeami, nepenthes pa se mi zdi malo prevelika za v stanovanje.

Imam pa še per vprašanj za mastnice, če je davidoff zadel in imam res Pinguicula moranensis, jo je treba pozimi enako zalivati kot poleti, baje nima mirovanja. Glede na to da sta mi obe pognali ful malih okoli, me zanima če jih ločim, in dam vsako v svoj teglc, bi morale lepo rast naprej, ali ne??

Jaz vse zalivam v podstavke, kjer je vedno nekaj vode, po slikah ki sem jih našel na internetu, se mi zdi da imajo moje manj mastne (mokre) liste kot te na slikah, pa me zanima če keri ve zakaj??

Hvala še enkrat,

lp Edi

Albert Einstein
Eddie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a izu » 04 dec 2005, 15:10

Če mene vprašaš potemtakem raje uzemi sarracenio,vendar kakor sem rekel sem imel slabo izkušnjo,ker rabi ogromno vlage,pa nevem a je to sam za sarracenia purpuea al tudi druge.

Se mi zdi da pinguicule nimajo zimskega spanja,vendar nisem 100%.Mkade rastline ne ločevat sedaj pozmi,ampak spomladi,ko je več sonca,ter čas za presajanje!!

Mislim da je tvoj problem vlaga.Voda v podstavku ni dovolj za vlago,ampak rabiš še drugače zagotovit vlago!!

Lp Luka
izu
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Eddie » 06 dec 2005, 20:49

izu je napisal/-a:Mislim da je tvoj problem vlaga.Voda v podstavku ni dovolj za vlago,ampak rabiš še drugače zagotovit vlago!!

Lp Luka

A imaš oziroma ima kdo kako idejo kako, ( imam dost šotnato zmljo, pa se mi zdi da zicer lepo potegne vlago iz podstavka, je zemlja mokra), sprejemam vse ideje.

Lp

Edi

Albert Einstein
Eddie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ^nemesis^ » 14 dec 2005, 19:12

jaz pa nimam problemov z vlago, vodo imam vedno v podstavku in jim ustreza, tako dionaeam, sarracenijam in droseram, ce bi pa imela nephentese, bi jih le se dodatno skropila
http://photos.yahoo.com/ph/majchy4u/slideshow?.dir=%2F747b&.src=ph
mlad pogled nikoli ne ugasne
^nemesis^
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: petelinje

OdgovorNapisal/-a izu » 14 dec 2005, 20:08

Jaz sm to reševal (zdej sm čost vn iz rastlinogojenja!) tako da sem škropil,je pa tudi dobro če imaš rastline poleti zunaj,kjer je tudi dosti bolje kot notri,če bi šel se pa resno gojenje,ter imel kak terarij ti pa lahko zelo veliko svetujem!!

Lp
izu
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Eddie » 07 sep 2006, 20:42

Oj,

no kot zmenjeno javljam, od mojih začetkov je že kako leto,

mastnice se imajo faj in jih je že ogromno, če bi keri mal kako lahko dobi.

Imam pa eno vprašanje, kako mastnico prepričaš da zrase lepa velika, ne pa da ima ene 10 malih takoj okoli, pa potem ko se razrastejo, skoraj dobesedno padejo iz tegla.

Lp

Edi

PS: žaj kakih fotk nimam pri roki

Albert Einstein
Eddie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Eddie » 07 sep 2006, 20:44

PS2: za kere druge mesojedke se za enkrat tudi še nisem odločil, ker so mi tele že skoraj ves plac zasedle.

Lp

Edi

Albert Einstein
Eddie
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Mesojede rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov