Malajska vrčnica

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

Malajska vrčnica

OdgovorNapisal/-a Katy » 30 avg 2004, 10:45

Pozdravljeni!
Letos sem za rojstni dan dobila Malajsko vrčnico. Drugače mi lepo uspeva (dobiva nove liste), vendar ne vem zakaj se sušijo vrčki. Že ko sem dobila rožo, so bili nekateri malo posušeni. Vsak dan jo škropim z deževnico in z deževnico jo tudi zalivam. Kaj naj naredim, da bo preprečila sušenje vrčkov?

Hvala za odgovor!
Katy
Katy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Jure » 03 sep 2004, 10:41

V našem podnebju so prevelike razlike v temperaturah, imamo premraz in premalo zračne vlage. Septembra še nekako gre, v vseh drugih mesecih pa je kaj narobe.
Edina prava rešitev je gojenje v tuš kabini, se pravi v terariju, nikoli na direktnem soncu.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Katy » 16 sep 2004, 22:16

Najprej bi se rada zahvalila za odgovor. Na tam forumu sem zasledila, da ni potrebno loviti mrčesa in ga dajati v čaše. Zanima me, od česa potem "živi", če sama ničesar ne ulovi. Namreč vrčnico imam v sobi in tu ni ravno mrčesa na pretek (občasno kakšna muha).

Zanima pa me tudi, če obstaja kakšna knjiga o mesojedkah, ker bi rada prebrala kaj o teh rožah na splošno.

Hvala za odgovor!
Katy
Katy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Jure » 17 sep 2004, 08:51

Rastlina kot rastline. Vodo črpa iz prsti in skozi listne reže. Dež in megla, ki sta vsakodneven pojav v krajih, kjer živi, spirata prah z listov iz krošenj dreves in nekaj te hrane ostane v dosegu rastline. Na tak način živijo tudi orhideje, mnoge praproti, tilandzije in še mnoge rastline, pa ne potrebujejo gnojil.
Malajska vrčnica si s tem zelo pomaga, ne potrebuje pa toliko hrane kot kakšna žival. Par muh na leto bo povsem dovolj. Če bi ji dali preveč, lahko vse splesni in segnije.
Knjigo o mesojedkah v slovenščini lahko dobiš v knjižnici. Imenuje se: Darwinovi poskusi in druge zgodbe o mesojedih rastlinah (Soren Koustrup in Charlotte Chante). Knjiga je lepo ilustrirana in prav primerna za začetek.
Nekaj bolj poljudnega se najde v knjigi Zasebno življenje rastlin.
Revija Moj mali svet je objavljala članke vsam mesec v letu 1999. Tudi te dobiš v knjižnici.
Sicer pa se knjige dobijo pri založnikih v tujini. Spisek večine je na strani: http://www.sarracenia.com/faq/faq6010a.html

Ko smo že pri internetu, poglej na Ivotovo stran: http://users.volja.net/mesojedke/ ali mojo: http://www2.arnes.si/~sopjslat/mesojedke/, nekaj koristnih linkov je na obeh. Pa tudi kakšen koristen napotek, upam.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnik » 23 sep 2004, 18:13

Ahoj...

Jest še nism uspel pridt do Darwinove knjige,sm si pa poskenirov revijo
MOJ MALI SVET in iz vseh 4 člankov naredu knjigo v formatu PDF.

Sicer ni najboljša, saj je moja prva ampak sedaj mam to doma in če me karkol zanima lahko to kadarkol pogledam... :)

Če lahko še nekej predlagam...namreč sam nimam svoje internetne strani

Z veseljem posredujem to datoteko nekomu, ki je pripravljen vsaj za nekaj časa omogočati on-line dostop do te knjige.Naj pojasnim da je velikost datoteke 8.5MB prbližn(brez stiskanja).Ampak če je kdo prpravljen to objavit mislm da bi se dala stvar še mal porezat...

Aja;glede avtorskih pravic ne bi smel bit problemov če bi navedl vir in vse ,mislm da, tri avtorje.

OZIROMA:kakšn drug predlog...
Čez mail mislm da je 8MB preveč, da bi naprej pošilov!!??
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a Jure » 23 sep 2004, 18:31

Nekaj reči ne razumem čisto dobro:

1.
sm si pa poskenirov revijo MOJ MALI SVET in iz vseh 4 člankov
Člankov je 13 in ne samo 4.

2.
naredu knjigo v formatu PDF. Sicer ni najboljša, saj je moja prva ampak sedaj mam to doma in če me karkol zanima lahko to kadarkol pogledam...
To je v redu

3.
...namreč sam nimam svoje internetne strani
če imaš dostop na internet oziroma uporabniško ime, potem imaš na tem istem naslovu tudi prostor za spletno stran, lahko pa imaš tam spravljene datoteke za on-line dostop.

4.
Aja;glede avtorskih pravic ne bi smel bit problemov
Prav glede tega bi utegnil imeti hude probleme. Avtorske pravice ima tudi založba Kmečki glas.

5.
če bi navedl vir in vse ,mislm da, tri avtorje.
Kdo sta pa druga dva?

6. [quote]Čez mail mislm da je 8MB preveč, da bi naprej pošilov!!??/quote] Zelo veliko preveč. Jaz recimo nimam toliko prostora na Arnesu in bi ti tak mail zavrnili.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a izu » 23 sep 2004, 18:58

Jaz ti to dam komot gor samo nevem kako si bova pošiljala ker mam en poštn nabiralnik čisto poln

Jure Kdaj boš prinesel zame kaj??
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a začetnik » 23 sep 2004, 23:02

Tkole je:

1.
jest sm gledov v knjižnjici to slovensko podatkovno bazo...
In dobu sledeče: Mesojede rastline od 1 do 4 (podnaslov Šolski vrt)
leto izdaje:1990
zaporedna številka izdaje: 4,5,6,7
To je vse kr premore naša knjižnica(vsaj mislm in nameravam še enkrat prevert)

2.
OK

3.
Sm za rutejem in za mrežo... :(
to pomen zlo velik dela ampak ftp bi se seveda dal postavt vendar glede na okoliščine ne bi bil funkcjonalen 24 ur ampak samo nekaj ur dnevno :( ,
VSEENO pa mislm da je stvar lepša v nekem kontekstu!!!Na neki urejeni strani z podobno tematiko

4.
od objave ne bi imel ne profita,ne reklame,nič v smislu $$$.
Se pravi ohanjam prvotni namen ki ga želi avtor: izobraževanje.Ne vem zakaj bi potem kdo še komplicirov ?

5.
Kot avtorja nisem mislil mene, saj sem jest samo skenirov,ampak če kar naštejem: Jelka,Vinko,Majda Strgar

6.
glede mejla vem....je drek večinoma lahko prejmeš samo nekej MB
in počasen je ko polž!!! :cry:

:idea: vrjetn bi šlo kr najlaži čez irca.Sam nism uprabljov te zadeve že kr nekej časa, sam kolkr vem laufa to čez serverje(je hitr) in nima omejitev!!

-------
Predlagam pa da preden zakompliciramo mogoče eden to najprej pogleda jest se bom pa čez vikend potrudu in pogruntov če se da zadevo še kej izboljšat...
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Jure » 24 sep 2004, 11:10

Mesojede rastline od 1 do 4 (podnaslov Šolski vrt)
leto izdaje:1990
Aja, te članke imaš v mislih. To so pa precej stare stvari; avtorji niso imeli mesojedih rastlin kaj dolgo v oskrbi, niti eno kompletno sezono ne. So jim prej propadle.

Poglej članke iz leta 1999 in januar 2000. Te imam v mislih. Če jih ni v bazi podatkov, je nekaj narobe z bazo.

Se pravi ohanjam prvotni namen ki ga želi avtor: izobraževanje.Ne vem zakaj bi potem kdo še komplicirov ?

Izobraževanje ni noben izgovor več. Tudi v šolah se ne sme več fotokopirati iz delovnih zvezkov, učbenikov itd. Izključno lastne stvaritve.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a začetnik » 26 sep 2004, 18:14

Tkole sm zvedu!

V naši bogi Radovlški knjižnici nimajo letnika 1999 Moj mali svet :cry:
Vse skup bol bogo!

Bom se tolk potrudu in se sprehodu v Kranj...

Če se mi bodo članki zdel vredu,bi lahko naredu novo knjigo primerno za objavo...

Ampak trenutno sm časovno zlo omejen, tko da nič ne obljubim.
začetnik
Uporabnik
Uporabnik

Radolčan

OdgovorNapisal/-a izi » 26 sep 2004, 21:30

Evo ga,
kaj pa te zanima v letniku 1999.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

Še enkrat

OdgovorNapisal/-a izi » 26 sep 2004, 21:38

Zdaj sem šele videl, da iščeš v bistvu letnik 1990. Če želiš kaj pametnega izvedeti o mesojedkah, je pri nas seveda najbolj merodajen Jure. Tudi njegova nadaljevanka o mesojedkah je bila objavljena v MMS-ju in pred tem v reviji Kaktusi in druge sočnice, tako da je eden od nosilcev avtorskih pravic tudi DPKS, naše društvo pa avtorske pravice v bistvu prepušča kar avtorju. Če se on strinja se mi tudi.
Vse njegove članke imam tudi jaz v računalniku, samo pri nas niso bili objavljeni s toliko barvnimi fotkami.
LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 26 sep 2004, 22:06

Ojla!

Samo ena mala informacija me zanima (moderator lahko kasneje to sporočilo izbriše). Kakšno je latinsko ime malajske vrčnice?

Hvala!
LP, N
Nemesis
Guru
Guru

Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a Jure » 27 sep 2004, 11:29

Nepenthes sp.
Jure
Guru
Guru

Vrni se na Mesojede rastline