Kisla šota

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

Kisla šota

OdgovorNapisal/-a Š3K » 05 apr 2004, 21:24

Kako mora biti šota kisla mislim s cim jo pokisliš (s kisom=ne ne sej se hecam), res ne vem kako?
Hvala! :lol:
Š3K
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: America

OdgovorNapisal/-a romunov » 05 apr 2004, 22:01

Šota je že po naravi kisla(ne vsaka!). V vrtnih centrih, zadrugah in podobno jo dobiš pakirano po 10 in več litrov. Moja je nekje med 4,5 in 5,5 pH al nekaj takega...
romunov
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 07 apr 2004, 09:38

Na vrecah je ponavadi napisana kislost sote, ki je med 4,5 in 5,5 pH. Pazi pa, da ne kupis kaksne palmine ipd. Soto se dobi v raznih vrtnih centrih, zagotovo pa v Kaliji na Dolenjki.
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator

Kraj: Kresnice

Rjava šota

OdgovorNapisal/-a Tiger » 31 mar 2005, 06:09

Mene pa zanima a je rjava šota z mešanico kremenčevega peska vredu ???
Klemen2
Tiger
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gradisce v Tuhinjski dolini

OdgovorNapisal/-a ursika » 20 jun 2005, 18:22

Zanima me, če moram za presajanje kupit šoto al je to mišljena pač zemlja za rože s kislim pH?
ursika
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a davidoff » 20 jun 2005, 18:28

jaz mislim da mora bit šota, ker se v šoti ne morejo bakterije naredit(preprečuje razvoj bakterij, torej). nekak tak smo se pri biologiji učili... in ker preprečuje razvoj bakterij tudi nima hranilnih snovi, katere ubijejo mesojede rastline, saj so se le-te z evolucijo prilagodile na pomanjkanje hranil, zato se jih ne sme gnojit. in tudi zato ni primerna zemlja za rože, ker je bogata s hranilnim snovmi...upam da nisem preveč zabluzo... :D
LP
David
davidoff
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a ursika » 20 jun 2005, 18:31

In kaj piše na vreči v kateri je šota? Zadnje dni sem bla v vseh trgovinah, kjer bi lahko imeli šoto, a je nikjer nisem dobila.Zdaj pa ne vem, če sem jaz slepa al pa prodajalci ne vejo kaj prodajajo.
ursika
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a davidoff » 20 jun 2005, 18:40

menda piše šota gor... jas grem v našo cvetličarno pa jim rečem za par litrov šote pa mi kuj tisto dajo ko jo majo sami tam(v cvetličarni sadijo rože v šoto - ceneje). pa mi ponavadi tut zastonj dajo...
LP
David
davidoff
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Jure » 23 jun 2005, 21:40

Vodo kisaš z oksalno kislino. Šote po navadi ni treba kisati, ker je že dovolj kisla. V vrtnarstvu se uporablja več vrst šote:

pH 3,5 do 4,5 je posušen šotni mah. Nekateri ga imenujejo dolgovlaknata (longfibred) šota. Na vreči piše Sphagnum moss. To je material za veliko večino mesojedk (izjema so nekatere mastnice, Drosophyllum, Proboscidea).

pH 4,5 do 6 je po navadi rjava šota. Ta je že precej podobna rodovitni prsti, rimerna je za večino lončnic kot dodatek ali samostojen substrat. Ker vsebuje kar precej dušika, je za mesojedke neprimerna.

ph 7 je palmina šota. To je balastni material, uporaben menda za zastirko, za prekrivanje prsti pred izsušitvijo. Za mesojedke povsem neuporabno.

Šota z Ljubljanskega barja: le kje jo lahko dobiš? Povsod je že preparirana z umetnimi gnojili ali pa herbicidi.

Šotni mah iz visokih barij: daleč najboljši substrat ali zgornji del substrata za veliko večino mesojedk. Dobiš ga na Pohorju in Pokljuki, ne da bi ogrožal ekosistem. Seveda brez pretiravanja, bager in kamijon pusti doma. Mala mokrišča zahtevajo skrajno previdnost, vzameš le toliko mahu, da si okolje takoj opomore.
Jure
Guru
Guru

Vrni se na Mesojede rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov