kako bi mi uspelo?

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

kako bi mi uspelo?

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 06 jan 2008, 13:53

živjo
upam da niste jezni ker odpiram novo temo in sicer vprašanje je kako bi lahko vzgojil tako lepo mesojedko dioneo musciplo kot je tale na fotografiji? sem brskal po internetu in našel kar nekaj podatkov ki so samo teoretični zato bi tukaj vprašal kako je kaj z vašimi izkušnjami...
ker ne znam pripeti fotke sta tukaj dve slikci (moji vzornici) :D

http://www.piantecarnivore.org/menu_spe ... 00x600.jpg
http://www.piantecarnivore.org/menu_spe ... 00x600.jpg
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a alpigena » 06 jan 2008, 14:42

:D
Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 20:28, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 06 jan 2008, 21:49

ok si bom ogledal...kako pa kaj izkušnje je res da ti prva muholovka ko jo imaš zmeraj zataji??
:P
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a alpigena » 06 jan 2008, 22:09

Zadnjič spremenil alpigena, dne 18 feb 2008, 19:08, skupaj popravljeno 1 krat.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Jure » 08 jan 2008, 09:39

Bi odgovoril prej, a me nekaj časa ni bilo na forumu.
Pri gojenju muholovk z metodo tkivne vzgoje je v zadnjih letih nastalo ogromno število mutantov, od katerih so nekateri hortikulturno zelo atraktivni. Med drugim se je ena od osnovnih karakteristik muholovke, to je omejeno število pasti (7) povsem izgubilo. Sodobni kultivarji imajo kričeče barve, zavozljane "zobe" ali pa so brez njih, podaljšane peclje itd, predvsem pa zelo hitro rastejo in ne zahtevajo več tako natančne nege. Cena je grozovito padla, zato so tudi bolj "instant"; dobijo se v samopostrežbah, tam nekje blizu blagajne med zvečilnimi gumiji. Imajo tudi "instant" usodo. Kupiš jo otroku za igračo, da bo en teden bezal z zobotrebcem v pasti, nato jo vržeš v smeti. Isto kot kaktusi z očesi, klobukom ali prilepljenimi cvetovi.
http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=5783

O nasvetih pri gojenju: ker nimamo tradicije, je treba narediti 10 različnih eksperimentov v 10 letih, potem pa lahko rečemo: "lahko, da je takole prav".

P.S. za Alpigeno: nisem več sam in edini, na srečo imam že nekaj podmladka. Izolan je celo v dvojini. Aj, Izu, pa še kdo, imajo že ogromno izkušenj. Potem je tu še Aleš, ki pa ni na forumu. Na žalost pa je Mesojedec obupal. Velika škoda, a obljubil je, da se bo še vrnil na sceno.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 08 jan 2008, 17:08

wau...vidim da se res spoznaš na mesojedke...hja moja mesojedka ma res nekam dolge peclje. smem vprašat kje si se toliko naučil-izkušnje?
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Jure » 08 jan 2008, 18:16

Vse sem se naučil v 5. razredu. Nekaj pri spoznavanju narave (o rastlinah), nekaj pri gospodinjstvu (gojenju).
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a izu » 08 jan 2008, 18:25

Oi!

Jure: Res je da nekaj izkušenj imam, ampak proti tebi skoraj ničelne. Je pa tudi tako da že en čas nimam nobene mesojedke, saj pravzato sem tudi dal oglas da si kakšno kupim. Nevem kako je lahko tako da nimam nobene =/

Je pa res da pri rožah je treba veliko poizkušanja, na koncu se le kaj naučiš. Zato zelenček, preštudiraj kaj take rastline rabijo, jim tega ponudi kolikor imaš možnost in boš videl kako se ti bo obrestovalo.

Lp Luka
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 08 jan 2008, 21:16

ja prav zato ljubim rastline...skribš za njih jim nudiš karseda najboljše in one ti povrnejo to z čudovitimi listi,rastjo,cvetovi itd

hja tudi jaz sem bil v 5.razredu in pri gospodnijstvu nismo nič presajali...ko bi vsaj
:cry:
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Jure » 09 jan 2008, 10:52

Potem sem se oženil in se naučil sejati sojo za kalčke. To je vsa skrivnost setve in gojenja "in vitro" česarkoli.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 09 jan 2008, 17:51

vidim potem da si si od 5.razreda dalje nabiral znanje o mesojedkah
nekoč bi rad toliko vedel kot ti
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a izolan » 10 jan 2008, 00:39

Jure je napisal/-a:P.S. za Alpigeno: nisem več sam in edini, na srečo imam že nekaj podmladka. Izolan je celo v dvojini. Aj, Izu, pa še kdo, imajo že ogromno izkušenj. Potem je tu še Aleš, ki pa ni na forumu. Na žalost pa je Mesojedec obupal. Velika škoda, a obljubil je, da se bo še vrnil na sceno.

Jure hvala, ampak sam menim da se imam kar še za naučit od tebe in Mesojedca. No upam da se bomo kdaj zbrali vsi skupaj in se malo pogovorili izmenjali izkušnje,....pokazali rastlince....

S punco jih gojiva že 4 leta in od takrat, ko sem začel imam ševedno mojo ta prvo muholovko, kupljeno v Obiju, tako da ni res, kar je napisala alpigena glede kje jo kupiš, samo moraš pravilno skrbet zanjo. Je pa res da je potrebno kupit, ko so šele sveže v prodaji.

Izu, vem da nespada sem, ampak kako mesojedko bi rad kupil, spomladi bom presajal, pa bo ostala kaka na razpolago za prodajo.

Zelenček, od kod pa si? Meni ni še ta prva zatajila in uspeva že 4 leta, preden sem jo kupil sem prebral vse internetne strani in nato jo kupil in tam se je začelo....
izolan
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a aj » 11 jan 2008, 22:31

Jure je napisal/-a:P.S. za Alpigeno: nisem več sam in edini, na srečo imam že nekaj podmladka. Izolan je celo v dvojini. Aj, Izu, pa še kdo, imajo že ogromno izkušenj. Potem je tu še Aleš, ki pa ni na forumu. Na žalost pa je Mesojedec obupal. Velika škoda, a obljubil je, da se bo še vrnil na sceno.

Hvala Jure, vendar tako kot Izolan tudi jaz mislim, da se imam še marsikaj za naučiti od vas "strokovnjakov".

Ko sem jaz kupila prvo mesojedko - N. ventrata - (pa tudi prvo orhidejo), sem bila prepričana, da mi bo usahnila. Kasneje pa sem bila kar presenečena, ker mi je kar naprej dobro uspevala in rasla. Tako sem se začela malo bolj zanimat za mesojedke na internetu, nabavila literaturo - knjigo Savage Garden...hvala za naslov Jure - in si nabirala izkušnje z vedno več rastlinami, tako da jih skorajda nimam kam več dat. :D

Vsekakor pa ni res, da ti mora prva mesojedka usahniti, tudi če je kupljena v trgovskih centrih. Jaz sem jih že kar nekaj kupila v Kaliji, Bauhausu, ... pa mi do sedaj ni še nobena usahnila. Res pa je, da jih moraš kupiti, ko jih dobijo in ne kasnje, ko so že vse uboge, ker nepravilno ravnajo z njimi.
Predvsem pa je važno, da se o vzgoji mesojedk pozanimaš že pred oz. ob nakupu in ne šele takrat, ko ti začne usihati.
aj
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Šempeter pri Gorici

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 11 jan 2008, 23:57

no izolan ne vem na kaj se nanaša tvoje vprašanje od kje sm ?? iz lj ali kje sem kupil rastline ?? v obiju
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a izolan » 12 jan 2008, 01:15

zelencek: mislil sem od kod si (kraj), no pa si povedal....Glede tvoje želje po taki muholovki kot je bila una na sliki, pa bi ti uspelo v kakih 2 ali treh letih, ko bi jim ustregel vsem potrebam... sam sem moje vzgojil v 2 letih, so bile take:

Slika
izolan
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a zelenček112 » 13 jan 2008, 20:33

wauuu...foll maš lepe mesojedke ress...ne morm verjet ... no imam vsaj upanje da bodo moje tud take (enkrat=)) haha
zelenček112
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Mesojede rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov