Napisal/-a quo_vadis » 13 feb 2011, 20:27
Zdravo, andra!
Nekaj malega izkušenj s to rastlino imam, nisem pa bila najbolj uspešna. Ker ji nisem mogla nuditi optimalnih pogojev za rast, sem jo po dveh letih vzgoje zavrgla.
Najprej moram povedati, da Naranjilla ni roža, ampak je zelnata trajnica, ki je v sorodu s paradižnikom in jajčevci. Prihaja iz Južne Amerike, kjer jo gojijo zaradi okusnih plodov. V naših klimatskih razmerah jo je najbolje gojiti na stalnem mestu v rastlinjaku, čeprav poleti tudi zelo lepo uspeva na prostem. Potrebuje polsenco oziroma senco, redno zalivanje ter hranilno prst. Ne prenaša sončne pripeke. Če je premalo zalita, to takoj pokaže s povešenimi listi, ki si po zalivanju sicer opomorejo, vendar je že povzročeno nekaj škode.
Naranjillo sem vzgajala skoraj dve leti. Prvo jesen sem ga morala prestaviti pred mrazom v hišo, ko je delno že odcvetel in so nastajali majhni plodovi. Žal rastlina premestitve ni najlepše prestala in so plodovi zakrneli ter odpadali. Kasneje je porumenelo in odpadlo tudi nekaj listov, spomladi pa se je ponovno razbohotila. Ker tudi do naslednje jeseni ni obrodila plodov, sem jo zavrgla. Ugotovila sem, da je naše poletje prekratko, da bi plodovi lahko dozoreli, ali pa je bila morda še premlada. V svetlem rastlinjaku pa bi morda tudi našo zimo lerpo preživela.