oskrba kruhovca

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

oskrba kruhovca

OdgovorNapisal/-a matplat » 21 feb 2007, 18:38

Pred časom (dobro leto) sem v tujini kupil smena kruhovca (Adansonia digitata), ki sem jih kasneje posadil in glej ga zlomka zrasli sta dve majhni drevesci. K semenom so bila priložena izredno skopa navodila za oskrbo zato prosim če ima kdo kakšne izkušnje s gojenjem teh rastlin naj mi pomaga. Predvsem me zanima kaj naj naredim ker sta obe drevesci odvrgli liste in že dalj časa vegetirata?

Hvala za odgovore.
matplat
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: lj

Something completely different

OdgovorNapisal/-a Jure Zelenc » 24 feb 2007, 00:45

Maplat, vse rastline ves čas vegetirajo. :lol:

Kruhovci zahtevajo posebne sorte oskrbo: po tem ko (jeseni) odvržejo liste so zelo dovzetni za gnitje korenin. Zato jih je treba povsem nehati zalivati za več mesecev - do spomladi. Najbolje jih je vzeti iz zemlje (zemljo povsem odstraniti od korenin!), zaviti v časopisni papir in postaviti na suho in temno mesto. Spomladi, ko se dnevi začnejo daljšati, jih je treba spet posaditi v zemljo (a ne začeti takoj zalivati!) in jih postaviti na svetlo. Svetloba sproži ponovno poganjanje listov. Šele ko so listi dodobra razviti, začnemo spet zalivati.

Temu receptu malokdo verjame. Zato tudi tako malo ljudi uspešno goji kruhovce v stanovanjih.

Srečno!
Jure Zelenc
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a matplat » 02 mar 2007, 20:16

Hvala ti za nasvete in dobre želje.

Morda pa poznaš tudi nadaljne postopke za vzgojo kruhovca? Kakšna zemlja, kako zalivati, obrezovati...?

Že v naprej se zahvaljujem za odgovore.
matplat
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a vita » 02 mar 2007, 22:00

To ime pa je tako vabljivo, da me zanima, kakšna je to rožica? Lahko pripnete kakšno slikco?
vita
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jure Zelenc » 05 mar 2007, 01:52

Zemlja z manj organskega materiala, z dobro drenažo (pomagaš si s perlitom, vermikulitom, peskom, ekspandirano glino).

Z zalivanjem je bolj ali manj, kot sem že povedal: v času mirovanja sploh ne, v času vegetacije pa zmerno. Še enkrat: poganjki morajo biti že dodobra vzpostavljeni preden začneš z zalivanjem.

Glede obrezovanja ni problemov. Ko so poganjki predolgi, jih skrajšaš. Po pameti pač. Najprej previdno, potem si nabereš izkušnje...
Jure Zelenc
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov