Oljki odpadajo listi. Prosim za nasvete!

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Oljki odpadajo listi. Prosim za nasvete!

OdgovorNapisal/-a KDamc » 14 dec 2008, 08:07

Pozdravljeni,
Sem popolnoma frišen na tem forumu. :wink:
Prosim za kakšne nasvete glede prezimovanja oljke. V loncu imamo namreč posajeno oljko (sorta Olivio Ascolana). Oljka je stara leto ali dve. Steblo je za palec debelo, visoka pa je cca 180 cm. Na prezimovanje sem jo dal v delno ogrevano garažo vendar v garaži ni ne vem kako toplo. Zalivamo jo na cca. 14 dni. Včeraj sem opazil, da oljki odpadajo listi in to kar močno. Je to normalno ali je morda problem v vodo-oskrbi???

Hvala in LP- Damijan
KDamc
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 14 dec 2008, 09:04

To je čisto normalno, če jo prezimuješ v ogrevani garaži. Toplota + pomanjkanje svetlobe = smrt za oljko. Moja je še vedno na prostem in bo tudi ostala, dokler zemlja v loncu ne bo zmrznila. Zalivanja pa pozimi zunaj ne potrebuje.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a KDamc » 14 dec 2008, 14:01

Ufff, kaj mi potem svetujete??
LP-D
KDamc
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 dec 2008, 18:30

Oljka tudi v loncu prezimi kar lepo na prostem. Priporočljivo pa je, da je ob južni steni hiše in zaščitena pred slano, torej mora imeti nekakšen nadstrešek (mi jih imamo kar pod balkonom).

Dobro bi bilo lonec nekako zaščititi (najbolje z mehurčkasto folijo in vrečevino, lahko pa vmes natlačiš še kake slame ali suhega listja). Zalivanje res ni potrebno, razen če se zemlja res korenito izsuši (pa še takrat v zelo majhnih količinah), nikoli ne zalivamo, ko je zunaj mraz. Jaz sem jih te dni postavila kar na dež za pol urice in to bo zadostovalo za kakšen mesec.
Vsekakor pa jo čimprej umakni iz ogrevanega prostore, ker bo tam po hitrem postopku propadla.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Iris89 » 07 jan 2009, 22:00

Tudi jaz imam problem z oljko- bonsaj stara je že 27 let sem jo dobila za darilo in sedaj ji močno odpadajo listi. Sicer sem prebrala da je smrt za oljko če je v ogrevanih prostorih, ampak je ne upam postavit ven ker je na štajerskem kar precej mrzlo. Mi lahko kdo svetuje kaj nardit?
Iris89
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a STeRKoVa » 14 apr 2009, 22:56

Pozdravljeni !

sem nova tukai in imam tudi vprašanje glede oljke ..
s sestro sva očetu za rojstni dan (konec oktrobra lani) kupili mlado oljko, visoko nekje okrog en meter. v vrtnem centru so svetovali, da je pozimi najbolje, da se jo spravi nekam noter, ker naj ne bi preživela prevelikega minusa. oče je malo pogooglal in se odločil, da jo bo pustil zunai, da se privadi, ker jo ima namen presadit iz lonca kar na vrt. pozimi je ni nič zaščitil in pravzaprav niti ni kazalo slabo z njo, sedaj pa se mi zdi, da ima vsak dan več rjavih, suhih listov. kakšnih novih poganjkov ni videt (ampak seveda niti ne vem, kdai oljka začne poganjat nove listke :?), bojim se pa, da jo je pozimi preveč pozeblo :?
sedaj me pa zanima ali je še kdo tukaj kdaj pustil oljko čez zimo zunaj in mu/ji je preživela in kdaj sploh začnejo gnati novi listki ?
STeRKoVa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 apr 2009, 07:42

Oljka v hudih zimah pozebe tudi na primorskem in v notranjosti gotovo ne bo preživela povprečne zime zunaj. Gojiti jo je treba v loncu in ko temperatura pade pod -5°C prenesti v hladen prostor. Po mojih izkušnjah je pozimi notri 3-5 tednov, ko je najhujši mraz.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a STeRKoVa » 15 apr 2009, 21:18

sem jo s telefonom malo slikala, samo se bolj slabo vidi kak rjava je :?

http://picasaweb.google.si/lh/photo/nBZ ... directlink
http://picasaweb.google.si/lh/photo/wMH ... directlink

se ma sploh kako moznost, da si opomore ali je prevech pozebla ?
STeRKoVa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 apr 2009, 07:20

Počakaj, da vidiš, če začenja poganjati.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a KDamc » 02 maj 2009, 08:04

No, da poročam kako je z mojo oljko.
Odpadli so ji prav vsi listi :( . Ker je sredi zime nisem upal dati ven, sem počakal tja do konca februarja oz. začetka marca, ko so se pričeli lepi dnevi. Dal sem jo v zavetje vendar so mladi poganjki, ki so ta čas že nastali (predvidevam da zaradi toplote v garaži), vsi pomrznili. Sem pa opazil, da so vse vejice obrnjene v eno smer, kar najbrž nakazuje na pomanjkanje zadostne svetlobe (v garaži ni popolne teme, saj ioma garaža okno in stekla na vratih).
Sedaj oljka že dela nastavke za nove listke oz. ima že popke, tako, da umrla zagotovo ni. Je pa nisem upalc obrezovati, da ji ne bi še s tem jemal moči. Drugo leto jo bom pa obrezal z namenom ojačitve stebla. Preko naslednje zime jo bom poskušal prezimiti v zavetju (v skladu z gornjimi navodili), pa bomo videli kako bo. :wink:

LP-Damijan
KDamc
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost