Oleander

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Oleander

OdgovorNapisal/-a Cookie » 30 maj 2007, 10:21

Pozdravljeni.

Letos spomladi sem na Krku kupila oleander (rozasto-oranžne barve) v posodi. Visok je približno dober meter, cveti odlično (od teže se kobulje povešajo h tlom). Stacioniran je na zastekljenem balkonu (poleti je odprt) na južni strani bloka (torej ima sonce od 11h dop do zahoda sonca)
Zalivam ga po potrebi (ko je prst suha) in sicer od zgoraj (čez prst) in spodaj (v podstavek), da se dobro prepoji z vodo (uporabljam filtrirano postano vodo, ogreto na sobno temp.). Nisem ga presadila. Ne gnojim z ničemer.
Vsakodnevno ročno odstranjujem odcvetele cvetke (oleander formira nove popke).

Opažam, da listi postajajo nekam bledikavi (kot če bi kateri drugi rastlini primanjkovalo železa in zaradi tega postanejo listi bledikasti, reši jih dodajanje železa preko listov - škropljenje oz. gnojenje preko listov?) A je to možno?

Ali moram oleander s čim gnojiti? Kdaj?

Prezimovati ga nameravam na taistem balkonu, posodo bom zavarovala s časopisnimi natrganci, okoli pa ovila vrečevino iz kokosa. Upam, da bo dovolj (rožmarin se ni letos nič pritoževal :D )
Cookie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sasok » 30 maj 2007, 14:30

pri nas s eje čez zimo tudi nekoliko prebarval sedaj ko smo ga postavili na balkon in ga zalili z gnojilom (za liste) pa se je kar hitro prebarval nazaj na zeleno in tudi že nastavlja popke! ne vem vendar mislim da bi mu lahko privoščila mineralne snovi :D :D
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Cookie » 30 maj 2007, 14:39

sasok je napisal/-a:...ga zalili z gnojilom (za liste) pa se je kar hitro prebarval nazaj na zeleno in tudi že nastavlja popke! ne vem vendar mislim da bi mu lahko privoščila mineralne snovi :D :D

tnx za odg. :) mrbit kako ime gnojila (v kakem stanju je? Tekoče, granulat?, kaj vsebuje - dušik?)

Mineralne snovi? Ime oz. blagovna znamka, oz katere mineralne snovi prevladujejo?

Sej vem, čist preveč detajlno sprašujem, sam sm nora na oleandr in ga neb rada zafurala, se mi zdi to en zamerljiv patron :?
Cookie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sasok » 30 maj 2007, 14:46

midva z mamo ga že 3 leta zavlivama z cvetalom (tekoče gnojilo za zelenje) pričnema nekje na sredini maja pa do konca junija pa se še ni nič pritožil :lol: je pa res da tisti en pokrovček je za 1L vode mi pa damo 1 pokrovček v 1 plastenko (1,5L vode) no ko to končamo pa ga še z onim za cvet pa potem res bujno cveti naprej!
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sasok » 30 maj 2007, 14:50

tak lahko si ga še pogledaš tam pod sasok3 je naš!

klikni tukaj
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Cookie » 30 maj 2007, 15:01

Prekrasen je!

Moj tut ni "ta toplšk" - čeprav so mi ga kot takega prodali :x

tnx za namig :wink:

aja, a ste ga kaj presajali v teh treh letih? Kakšno zemljo ste pri tem uporabili? Dorbo zemljo dobit je mission impossible, to šotno mešanco čist povsod turijo :evil:
Cookie
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sasok » 30 maj 2007, 15:07

am ja smo ga ker je že precej večji kot je na tej fotki! am presadli smo ga v glineni lonec, ki je bolj globok kot širok taki moderen :lol: :lol: je pa posajen v šoto zdaj pa točno ne vem kak se ji reče navadno je v takih veliki vrečah pa vreča je bela pa gor temno zeleno piše sestava pa je črna popolnoma preperela šota pa bela pol preperela se mi zdi; pa peha je mislmi da od 5,5 do 6,5! zgleda da mu odgovarja
Slika
sasok
Guru
Guru

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • oleander v senci
    Napisal/-a pulo » 19 jul 2007, 09:31
    2 Odgovori