Odpadanje listov pri mandarinah

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Odpadanje listov pri mandarinah

OdgovorNapisal/-a tamika » 12 apr 2007, 10:44

Od lani imam dve mandarini.

Pred kakšnim mesecem sem ju presadila (v zemljo za citruse) in prestavila ven. Zunaj sta na sončni legi. Dogaja pa se, da se mi listi sušijo in odpadajo. Potrgala sem vse plodove z namenom da bi si opomogli, vendar stanje ni nič boljše. Zalivam ju takrat, ko sta suhi (v zemljo potisnem prst in če je suho zalijem), pognojila sem zadnjič prvič po jeseni. Zunaj tudi nista izpostavljeni morebitni slani. Tudi če je bil samo šok zaradi prestavitve in presajanja, to že malce dolgo traja, medtem ko limona že veselo odganja nove listke in cvetove!!?!

Kaj bi lahko bilo narobe?

Lp, Tamara.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a mihab » 16 apr 2007, 09:16

mandarine so bolj občutljive kot limone
mogoče so zimo preživele na neprimetnem kraju ( pretemno, neustrezna temperatura )
poskrbi, da ne bodo na prepihu in jih pognoji 1 x na teden
če so rastline na soncu preveri, da se lonci ne segrevajo , ker to škodi rastlinam
mihab
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tamika » 17 apr 2007, 08:29

Kar se tiče zime so bili pogoji ustrezni.

Kar pa se tiče loncev - nasajeni sta v glinasti lonec, ki se na soncu seveda segreva - kako pa drugače!!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 17 apr 2007, 09:17

iz kje pa si? ponoči so temperature ponekod še kar zelo nizke (danes je bila pri nas slana - 380m nadmorske, pod trojanami) in morda ji to ne ugaja.

edit: sem porajtal, de si napisala, da ni slane. ampak to še ne pomeni, da ponoči ni premrzlo.
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a tamika » 17 apr 2007, 12:30

Tudi, če bi bila slana (ki je že kar nekaj časa ni - okolica Braslovč 288 m n.v) ne bi prišla do mandarin, ker jih imam v uti. Sonček pride lepo do njiju skozi cel dan.

Zdaj jih zalivam vsake 3 dni, ker je zemlja zelo hitro suha in ena je nehala z odmetavanjem listov, pri drugi pa jih ni ravno nevem koliko ostalo, ampak se držijo.

Upam na najboljše.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mihab » 20 apr 2007, 08:03

tamika je napisal/-a:Kar se tiče zime so bili pogoji ustrezni.

Kar pa se tiče loncev - nasajeni sta v glinasti lonec, ki se na soncu seveda segreva - kako pa drugače!!

kot sem napisl, LONCI SE PREGREVAJO in to škodi rastlinam
mihab
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a santo » 20 apr 2007, 08:10

Ne vem če pregrevanje loncev škodi, jaz jih imam v plastičnih loncih na soncu - se tudi segrevajo pa jim nič ne manjka. Tudi korita z balkonskim cvetjem se segrevajo, pa jim nič ne škodi.

Če je zemlja topla, je še bolje za razvoj korenin.

Kar se tiče mandarin, jaz imam tudi eno Neretvanko, ki je odvrgla vse liste, sedaj pa ima že polno novih poganjkov, pa čeprav sem mislil, da se bo treba poslovit od nje.

lp
Janko
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a tamika » 20 apr 2007, 09:04

No, ena od dveh se je umirila, listi so že lepši in mislim da bo kmalu pričela tudi z novimi poganjki.

Druga pa zgleda, kot da se suši. Dobila sem jo lani za rojstni dan in bi jo res rada obdržala.
Ne vem, kaj še naj naredim!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a santo » 20 apr 2007, 09:13

MOgoče pa korenine gnijejo, zaradi premokre zemlje, to se je pri meni zgodilo, pri eni. Se je popolnoma posušila, rastlina je bila suha, kot da je nebi zalil 1 leto, zemlja na dnu lonca pa mokra in zaradi tega so korenine segnile.
santo
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a tamika » 20 apr 2007, 11:27

Lonec ima na dnu veliko luknjo, tako da ne vem.

Ko potisnem prst v zemljo je precej suha in jo zato zalijem vsake 4 dni in voda takoj priteče ven.

Jezi me, ker je bila čez zimo ful lepa, ko pa sem jo presadila in dala ven je pa čisto obnemogla. Druga mandarina s katero sem naredila enako pa kot rečeno že izgleda precej boljše.

Včeraj popoldan sem ju tudi stuširala ...

Pojma nimam kaj ji ne paše!!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a miha123 » 08 jun 2007, 17:19

Jest bi pa samo vprasal kdaj so plodovi od mandarine dovolj zreli da jih lahko odtrgam.
hvala, miha
miha123
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 20 jun 2007, 09:29

Mandarina, ki sem jo dobila aprila za rojstni dan mi je začela odmetavat nove listke. Ko sem jo dobila je ful zagnala novih poganjkov, ki so do sedaj že precej zrasli, v zadnjih 14 dneh pa opažam, da ravno iz teh novih poganjkov padajo listi dol. Imam jo za hišo, kjer je sonce po 16 uri, stoji zraven kumqvota ter še ene mandarine (one, ki sem jo zgoraj omenjala, da si je ful opomogla in je prava lepotica), ki ful lepo rasteta.
Zalivam jih nekje na 3-4 dni, lončki imajo luknje tako, da odvečna voda steče ven ...

Kaj bi lahko bilo narobe?

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek