Tudi jaz se strinjam, da je temperatura za limonino prezimovanje veliko previsoka. To vem tudi iz izkušenj, ker sem jo na ta način eno zimo skoraj, hm, ubila
. Ne samo cvetje in plodovi, tudi veliko listov je porumenelo in odpadlo, kaparji pa so imeli totalno gostijo. Čez leto na prostem - na soncu, je potem prišla k sebi, sem pa naslednje leto ponovon naredila napako, ker sem jo dala na prehladno verando - 0 do 10 stopinj Celzija. Sedaj jo prezimujem v svetli in osončeni verandi, ki jo ogrevamo, tako da je temperatura okoli 10 do 15 stopinj Celzija in po treh katastrofalnih letih (lani si namreč skoraj ni opomogla čez leto, je bilo dve leti prehudo) sedaj noro cveti in poganja čisto zdrave liste. In niti en kapar je še ni napadel.
Kar se tiče dognojevanja pa je najbolje kupiti posebno gnojilo za citruse - limonovce, ki ga dodajaš po navodilih, raje malo manj, kot malo preveč.
Če je presajena jo sedaj zagotovo pusti pri miru vsaj kako leto ali dve - po potrebi samo zamenjaš zgornjo plast zemlje - postrgaš staro in dodaš novo. Jaz sem po vrhu celo posadila travo, kar ji očitno zelo ustreza
, ker senči zemljo in hkrati zadržuje vlago. Sicer pa velja, da potrebuje rastlina tako velik lonček, da krošnja še vedno gleda čez rob. V preveliki posodi bodo rasli predvsem listi. Za presajanje je pomembna prava zemlja - zopet posebna mešanica za citruse, ki jo dobiš v cvetličarnah in vrtnarijah (biti mora zelo prepustna).
Mogoče še zanimivost o dozorevanju plodov: pri meni (na Štajerskem) potrebuje plod limone od cveta do zrele rumene limone okoli eno leto. Ampak so bistveno bolj okusne kot kupljene, tako da se splača potrpet.
No, toliko. Pa veliko uspehov.