odpadajo limonce

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

odpadajo limonce

OdgovorNapisal/-a mukotrpni » 22 mar 2007, 09:34

pozdrav.
Sem nov na všem forumu in sem pred 14 dni nabavil limonco.V hoferju sem kupil in mi je takrat sveovala da je takoj presadim.To sem naredil in sedaj je pognalo kar nekj cvetov.Vse je bilo prav ampak zdj se mi dogaja da vsak dan odpade en plod.Sicer limonco imam v dnevni in je ogrevana na 20-22 c .Kaj delam narobe.Pogledal sem po forumu in vidm da moram nabaviti še posebno gnojilo in železove kelate ....
mukotrpni
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: jesenice

OdgovorNapisal/-a tamika » 22 mar 2007, 10:11

Definitivno pretoplo. Limono daj nekaj, kjer so nižje temperature, ok. 15°C in manj.
Tudi jaz sem jo kupila v Hoferju, pa mi ni še nič dol padlo, lepo cveti. Presajati pa je ne mislim še nekaj časa (kakšno leto ali dve sigurno), ker je kar v dosti velikem lončku.

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Connie » 22 mar 2007, 12:06

Ojej, limona je v preveč toplem prostoru. Jaz jih imam pozimi v garaži, kjer je temperatura okoli 5 stopinj, potem pa jih dam že aprila ven, da se malo aklimatizirajo (temperaturno nihanje).
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a malena » 22 mar 2007, 13:24

Res je, nujno jo postavi na hladno in svetlo mesto, v nasprotnem primeru lahko pričakuješ odpad listov in plodov in obisk kaparja. Pa ne gnojit z dušikom!!!!
malena
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 28 mar 2007, 12:11

Tudi jaz se strinjam, da je temperatura za limonino prezimovanje veliko previsoka. To vem tudi iz izkušenj, ker sem jo na ta način eno zimo skoraj, hm, ubila :cry: . Ne samo cvetje in plodovi, tudi veliko listov je porumenelo in odpadlo, kaparji pa so imeli totalno gostijo. Čez leto na prostem - na soncu, je potem prišla k sebi, sem pa naslednje leto ponovon naredila napako, ker sem jo dala na prehladno verando - 0 do 10 stopinj Celzija. Sedaj jo prezimujem v svetli in osončeni verandi, ki jo ogrevamo, tako da je temperatura okoli 10 do 15 stopinj Celzija in po treh katastrofalnih letih (lani si namreč skoraj ni opomogla čez leto, je bilo dve leti prehudo) sedaj noro cveti in poganja čisto zdrave liste. In niti en kapar je še ni napadel. :lol:

Kar se tiče dognojevanja pa je najbolje kupiti posebno gnojilo za citruse - limonovce, ki ga dodajaš po navodilih, raje malo manj, kot malo preveč.

Če je presajena jo sedaj zagotovo pusti pri miru vsaj kako leto ali dve - po potrebi samo zamenjaš zgornjo plast zemlje - postrgaš staro in dodaš novo. Jaz sem po vrhu celo posadila travo, kar ji očitno zelo ustreza 8) , ker senči zemljo in hkrati zadržuje vlago. Sicer pa velja, da potrebuje rastlina tako velik lonček, da krošnja še vedno gleda čez rob. V preveliki posodi bodo rasli predvsem listi. Za presajanje je pomembna prava zemlja - zopet posebna mešanica za citruse, ki jo dobiš v cvetličarnah in vrtnarijah (biti mora zelo prepustna).

Mogoče še zanimivost o dozorevanju plodov: pri meni (na Štajerskem) potrebuje plod limone od cveta do zrele rumene limone okoli eno leto. Ampak so bistveno bolj okusne kot kupljene, tako da se splača potrpet. :wink:

No, toliko. Pa veliko uspehov.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a santo » 28 mar 2007, 12:56

Tudi mojim limonam so na začetku marca začeli odpadati listki in sem se odločil, da jih prestavim ven (sem iz dolenske), pod podest ob hiši.
Ko so napovedovali mraz sem jih zaščitil s kopreno. Odkar so zunaj ni odpadel noben listek, limone pa so precej hitro obarvale. Pa še polno malih cvetkov je gor :D

lp
Janko
santo
Expert
Expert

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost