Limona prvič cveti

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Limona prvič cveti

OdgovorNapisal/-a Danilo » 25 nov 2003, 00:32

Pozdravljeni!

Imam limono, vzgojeno iz koščice, staro 5-6 let, cepljeno pred dvemi leti in pol. Pred mesecem dni sem jo prenesel na stopnišče (prej je bila zunaj, ob robu terase). Do sedaj še ni nikoli cvetela.
Prejšnji teden, pa sem se prvič zavzel za majhne bele bunkice - popke bodočih cvetov. Na vsej limoni jih je vsaj 30 ali 40. Eni so še čisto majhni, drugi pa so tik pred odprtjem.
No, to bi bilo vse O.K., če nebi bili 24.novembra. Sedaj sem pred dilemo ali limono pustiti na stopnišču (temperatura je 17°C, ob večjem mrazu pade tudi do 13°C, svetlobe tudi ni v izobilju), ali pa jo prenesti v dnevno sobo, kjer je temperatura 21°C in precej več svetlobe.
Prosim za nasvet. Želel bi razen cvetja tudi kakšen sadež, če je to sploh mogoče(glede na zimski čas).
Za vsak odgovor se že v naprej zahvaljujem.
Danilo
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 25 nov 2003, 16:02

Ojla,

kolikor vem naj bi bili Citrusi pozimi v svetlem in hladnem prostoru, tudi če cvetijo. Citruse ki cvetijo tako pozno to izčrpa, saj pozni sadeži zelo dolgo dozorevajo (tudi do 1 leta). Če bi rad imel sadeže moraš nujno umetno (z čopičem) oprašiti cvetove-pomladi to storijo čebele, sedaj jih pa ni.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Danilo » 16 dec 2003, 19:05

Tako!
Kar bo pa bo. Ker nimam svetlega in hladnega prostora, sem se odločil za svetel in topel prostor. Prenesel sem jo v dnevno sobo, kjer nam pričara pravo spomladansko vzdušje. Da boste še vi imeli kaj od tega, vam prilagam nekaj slik.
Nadaljevanje (s sadeži :P ) sledi...

Danilo
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Danilo
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Matej ´momiji´ » 16 dec 2003, 22:01

Živjo Danilo!

Bolje je, da pustiš limono tam kjer je bila, zaradi prestavljanja limone sem ter tja iz toplega na hladno in obratno, lahko pride do temp. šoka; odvrže listje in cvetove. Toda meseca maja ( po slani ) ko se jo postavi ven na sončno toplo mesto bodo listi zopet odgnali; ob dodajanju spec. gnojila za agrume (1x tedensko po malem od aprila dalje do okt.) se pokažejo tudi lepo dišeči cvetovi meseca junija ali julija. Čebele jih takrat sigurno oprašijo. Ne pozabi dodajati železovega sulfata proti klorozi med rastno dobo! Preveri na vsake toliko časa ako rastl. ni napadena s strani kaparja in pršic! V tem primeru se oglasi tukaj, da skupaj preženemo to nič hudega slutečo nadlogo :)

LP
srečen celo življenje? postani vrtnar :)
Matej ´momiji´
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a Danilo » 17 dec 2003, 09:54

Matej!

Mogoče si nisi pogledal slik, preden si napisal odgovor. Tvoja navodila žal ne morem upoštevati. Mislim, da bi uničil ves "pridelek", če bi jo sedaj vrnil na staro mesto (prezimovališče). Iz prvih cvetov se formirajo že majhne limonice, novo cvetje pa še kar nastaja(slike so kakšen teden dni stare). Tudi z listi ni nobenih problemov (ne odpada). Nekaj kaparjev se tu in tam seveda najde, a jih kar ročno pobiram. Za gnojenje pa uporabljam granulat za agrume (po navodilih eno pest, 4xletno) in prejšnji teden sem ji dal zadnjo "dozo".

LP :wink:
Danilo
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Stara limona ne cveti, ne obrodi
    Napisal/-a tejka1984 » 14 jul 2012, 21:00