Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...
Moderatorji: dusanh, Moderatorji
Napisal/-a bojanf » 30 sep 2005, 19:25
V sredini avgusta sem kupil mandarino ter limono(v dalmaciji),in jih presadil v večje lonce(30l).Vse sem naredil tako kot sem zasledil na forumu se pravi:kupil zemljo za citruse,gnojilo za citruse,pred kratkim dodal železo,imel jih v senčni strani do, sredine septembra,jih zalival z deževnico skratka vse po p.s-u.Ko sem jih presajal sem odstranil vso prejšno zemljo in mi kljub temu nekaj ne špila.Listi se mi vihajo (na sredini listov se mi pojavljajo nekakšne bledice-svetlo rumene).Zalivam 1-2x tedensko.Zanimivo da se ta problem pojavlja na obeh.Zajedalcev tudi ni opazit.A mogoče kdo ve,kje sem ga polomil
lp bojan
bojan
-
bojanf
- Uporabnik
-
- Kraj: lj
Napisal/-a bojanf » 02 okt 2005, 19:24
A res ni mojstra da bi mi povedal kje sem ga pihnil.
bojan
-
bojanf
- Uporabnik
-
Napisal/-a muha » 03 okt 2005, 07:38
Za citruse sicer nisem strokovnjakinja ampak vseeno moje mišljenje:
Kot prvo bi počakala dokler ne pričneta normalno rasti, ali pa se čisto posušita - nimaš kaj izgubiti. Če si otresel vso zemljo, ki se je držala korenin, rabi po mojih izkušnjah rastlina običajno malo več časa, da se temeljito vraste.
Kot drugo pa gre morda za precejšnjo menjavo v klimi - iz suhe, tople Dalmacije v deževno, hladno Slovenijo. Osebno raje vse vrste rastlin kupujem čim bliže mojemu kraju, da so čimbolj prilagojene na klimo, v kateri bodo rastle.
Lp
-
muha
- Guru
-
- Kraj: Medvode-okolica
Napisal/-a mihab » 03 okt 2005, 09:25
Citrusi imajo raje sonce kot senco
pri zalivanj je potrebno paziti da jih ne zalivas preveč. glede na to, da si jih imel v senci bi rekel da si jih mogoče celo preveč zalival
voda ne sme zastajati
zaliva se takrat klo je zemlja v globini 6-7 cm pri loncu kot je tvoj suha
citrusi tudi nimajo radi prepiha oz vetrovnega prostora ker dehidrirajo
dostikrat je v zemlji pomanjkanje dušika in ne železa; večinoma se kloroza pojavlja ker ima zemlja neustrezen PH in rastlina ne more absorbirat mineralov
zemlja bi naj imela ph med 6 in 7 nikakor pa ne več kot 8, idealen ph 6.5
za začetek preveri kislost oz alkalnost zemlje in če ne ustreza jo popravi
-
mihab
- Guru
-
- Kraj: Maribor
Napisal/-a bojanf » 03 okt 2005, 16:29
mihab je napisal:Citrusi imajo raje sonce kot senco
pri zalivanj je potrebno paziti da jih ne zalivas preveč. glede na to, da si jih imel v senci bi rekel da si jih mogoče celo preveč zalival
voda ne sme zastajati
Nekje sem prebral(mogoče na vreči od zemlje)da po presaditvi ne smeš postavit limone na sonce temveč v delno senco.Glede zalivanja pa sem mogoče pretiraval.Kaj naj v tem primeru storim?Stoji pa zdaj na sončni strani in je v zatišju(sonca je zadnje čase bolj malo)
dostikrat je v zemlji pomanjkanje dušika in ne železa; večinoma se kloroza pojavlja ker ima zemlja neustrezen PH in rastlina ne more absorbirat mineralov
Ja zemljo sem kupil v kaliji(to so mi svetovali )A je mogoče da zemlja ni ustrezna in kje se kupi tester za kislost?
bojan
-
bojanf
- Uporabnik
-
Napisal/-a mihab » 04 okt 2005, 09:37
včasih se je uporabljal lakmusov papir, pa neki papir ki se je različno obarval , zal ne vem kako se imenuje. bo potrebno pogledati v kaksni trgovini z laboratorijsko opremo ali pa v kaksni lekarni
če je zemlja mokra, pusti da se malo posuši; vsaj kak teden ne zalivaj. potem pa malo dušikovega in železovega gnojila oz gnojila ki vsebuje železo in dušik
liste lahko poškropiš z deževnico ( te sedaj res ne manjka ).
če ni kaj hujšega bojo rastline že preživele, samo malce potrpljenja je potrebno
-
mihab
- Guru
-
- Kraj: Maribor
Napisal/-a bojanf » 04 okt 2005, 15:16
Mihab se ti zahvaljujem in upam da bo ok.Še eno vprašanje glede prezimovanja.Nekateri svetujejo da mora biti temparatura okrog 5-8,eni da ne sme pasti pod 12.Kaj ti meniš.
lp bojan
bojan
-
bojanf
- Uporabnik
-
Napisal/-a santo » 04 okt 2005, 15:47
To lahko tud jaz povem, da je idealna temperatura za citruse od 8-12 stpinj + veliko svetlobe + pršenje po listih. Zalivanje vsakih 14 dni oz. po potrebi (ko vidiš, da se listi malo povesijo)
jaz delam po tem postopku že kar nekaj let in imam izredno lepe limone, mandarine se pa tudi že počasi barvajo. Tako da bo kmalu mljask
lp
-
santo
- Expert
-
Napisal/-a mihab » 05 okt 2005, 08:50
za agrume v loncih, ki jih imaš ti, je idealna temp. okoli 12 stopinj
sicer se pa drzi navodil, ki jih je santo podal
-
mihab
- Guru
-