limona, mandarina (pajčevina na listih)

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

limona, mandarina (pajčevina na listih)

OdgovorNapisal/-a MandM » 10 jun 2005, 15:11

enkrat pozimi sem v lonček zemlje odvrgel nekaj koščic limon in mandarin. Do sedaj mi je uspelo vzgojiti cca 10 cm velike rastlinice, ki pa imajo vse po listih nekakšno gosto pajčevino.

Tudi ko liste pobrišem.. se to vedno znova pojavi.

Nikjer ni videti nikakršnih žuželk, ki bi to povzročale. Rastlinice kljub temu normalno rastejo.

Ali me mora karkoli skrbeti? In če JA,... kako ukrepati?

In še nekaj:
Če teh rastlinic ne cepim, ali bodo vseeno cvetele in imele plodove?

Lp M
MandM
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a mihab » 23 jun 2005, 10:16

Zna biti, da so volnate uši. Proti njim pomaga škropljenje z alkoholom ( lahko domače žganje ), če nočeš uporabljati drugih kemikalij

Ce rastlin ne cepis bodo zelo verjetno cvetele in imele plodove, samo čakati bo potrebno nekaj let. Minimalno 5 lahko pa tudi do 20 let

lp
m
mihab
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 24 jun 2005, 10:10

Kako pa poškropiš limono z alkoholom in kakšno raztopino pripraviš? Bi to morda pomagalo tudi pri voskastih ušeh - kaparjih?
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a mihab » 24 jun 2005, 10:25

ponavadi vzamem kar domač "šnops" okoli 40% alkohol :wink: , ki ga natocim v plasticno steklenicko , ( ki je seveda dobro oprana ), od kakega cistila za okno, ki ima sprico oz tisto napravo ko stiskas in iz nje potem prši čistilo.
Ideja je da zadenes uši in jih s tem uničis, kako je z voskastimi ušmi ne vem, rastlinam pa tak tretman po mojih izkušnjah ne škodi.
mihab
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 24 jun 2005, 10:28

Hvala za hiter odgovor. Bom poskusila takoj, ko se pojavi naslednji napad kaparjev (ki je očitno žal neizbežen :evil: ). Sporočim rezultate (dobre ali slabe).
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a mihab » 28 jun 2005, 11:14

Kaparje bo verjetno potrebno uničiti s kakšnim insekticidom ali pa jih mehansko enega po enega uničiti
mihab
Guru
Guru

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov