LIMONA a še je kakšna pomoč zanjo

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

LIMONA a še je kakšna pomoč zanjo

OdgovorNapisal/-a mirjana81 » 05 mar 2009, 17:11

cca 5 let nazaj sem dobila limono staro cca 5 let , od takrat ni rodila le 1x mi je cvetela, na kar so cveti kko sem jo postavila ven spomladi počasi odleteli, nismo imeli prostora zanjo in sem jo že mislila oddat, vendar limona je stala takrat cca 15ooo sit, cca 8 let nazaj bila je visoka 2m, vendar ni cvetela pri kolegici zato mi jo je podarila, vrtnarka mi je rekla da ni bila obrezana in mi jo je obrezala zelo velik, ta limona je dobila cvete in so se zečele drobcene limoe, vendar kot sem rekla ko sem jo prestavla ven mi je odletela... vglavnem zdaj sm jo imela na pretoplem limona je v vsamem steblu, dala sem jo ven na teraso za veter v nekaj dneh je dobila 5 listov mladih, pognojila sm jo zanima me kako zdaj dalje ali je pomoč ko enkrat odletijo vsi listi ali ni več
aja letos jo bom lahko skladiščla na temperaturi cca 14 stopinj lahko jo dam na manjšo temparaturo a je tema temni prostor
a rabi limona veliko svetlobe al je lahko na temnem in hladnem

gdaj jo lahko postavim ven na prosto za veter ali je še prehiter
je cepljena limona
mirjana81
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: stranice

OdgovorNapisal/-a fresia » 05 mar 2009, 20:34

Pred majem je ne dajat ven oz. po ledenih možeh! Limona prenese temperaturo do -5C, potrebuje veliko svetlobe, zaveterno lego.
Odpadanje listov je normalen pojav, tako kot pri drugih rastlinah. Pognali bodo novi in bo zelena :)
Male limone so verjetno odpadle, ker je bila prehitro postavljena ven ali pa pretirana izpostava vetru.
Moja ima že več kot 30 malih limon in je čisto v cvetju :) Da se mal pohvalim. Kupila sem jo lani jeseni in ni bila v preveč dobrem stanju. Ko se je aklimatizirala (tri, štiri dni), sem jo presadila v večji lonec in svež substrat. Čez kak teden je pričela poganjati in sem zelo zadovoljna z njo. Enkrat na mesec jo pognojim z gnojilom za citruse, vsak drug mesec sedaj pozimi z Vito. Poleti malo drugače :)
Upam, da ti je bilo kaj v pomoč,....
fresia
Guru
Guru

nega limone

OdgovorNapisal/-a Igy » 19 mar 2009, 16:23

Tudi sam imam limono že več kot 10 let.
Ker jo hočem obdržati v velikosti kot je jo že več kot 5 let redno obrezujem, presajam (takrat ji obrežem tudi korenine).
Sicer ne skrbim za njo kot bi moral, ampak vsaj zalivam jo redno in običajno je vsako leto vsaj nekaj plodov na "živi shrambi".
Včasih, če jo pozimi premalo zalivam mi tudi odpade večina listov pa ni problema.
Poleg tega imam tudi mandarino; ki mi da plodove bolj izjemoma.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru

Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a solinar » 19 mar 2009, 19:53

Moja limona je zunaj, ko pa pričakujem zmrzal, jo umaknem. Selim jo, kot mačka mlade, zato mi pa obilno vrača.
Pozimi je bila na cca. +6°C.
solinar
Expert
Expert

Kraj: Ob Savi

OdgovorNapisal/-a mirjana81 » 06 apr 2009, 22:07

no moja limona je že vzunaj, ker mislim da slabše ne more bit, samo steblo jo je nič listkov, tist kaj je zagnalo je odpadlo zato sm jo poknala ven, steblo še kaže da je vredu ni suho
a je kako upanje zanjo
mirjana81
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: stranice

OdgovorNapisal/-a palicnjak111 » 07 apr 2009, 13:56

Pri meni je podobno. Zdaj sem dobil zelo veliko limono, vendar ji je bilo pozimi prehladno in je odvrgla liste. Ko sem jo dobil sem jo takoj ven postavil, saj so zdaj že primerne temperature za njo. Stebla niso posušena. Je še kaj upanja za njo?
Lep pozdrav

palicnjak111
palicnjak111
Poznavalec
Poznavalec

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • limona
    Napisal/-a otika » 17 nov 2005, 17:22