Lantana

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Lantana

OdgovorNapisal/-a ksusha » 21 mar 2009, 21:17

Lantana ali spreminjevalka je, kolikor vem, v Dalmaciji trajnica, pri nas seveda ne. Lani sem nabrala precej semena, iz katerega bi rada vzgojila nove rstline. Ali ima kdo prakso - zanima me, koliko časa kali, v kakšno zemljo jo je treba posejati, ipd. Lep pozdrav in hvala, Karla
ksusha
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a orhy » 22 mar 2009, 01:59

Tudi jaz si že dolgo želim lantano - zelo lepa rastlina.
Kakor je meni poznano, se v notranjosti Slovenije lantana da prezimiti tako kot oleandri, mirte, lovor, limone, citrusi... - torej na hladnem, z malo zalivanja, vendar na svetlem.
Jeseni jo pred spravilom malo v grobem porežemo, da jo lažje shranimo in spomladi, ko mrzle noči minejo, jo damo ven in pred tem, še s škarjami malo oblikujemo, če je potrebno. Spomladi pomlajena lantana močno požene in tudi obilno cveti.
V letošnjem Bakkerjevem katalogu sem prebrala takole:
Bogato cvetoča rastlina ima poleti rada sončno lego na terasi. Prezimiti mora na hladnem, vendar zaščitena pred mrazom.
Torej ni problema.
Če pa boš imela kakšen semenček "viška" pa se zanj lepo priporočam.
lp :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a smrekca » 22 mar 2009, 08:44

Jaz sem že pred časom posejala seme lantane. Niti eno ni vzklilo!!! Orhy, vem, da sem ti obljubila semena,ker pa res nobeno ni vzklilo, bom rajši počakala na 'boljšo robo' in takrat sigurno dobiš! :wink: :D

OK?

LP
smrekca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a orhy » 07 okt 2009, 00:29

smrekca je napisal/-a:Jaz sem že pred časom posejala seme lantane. Niti eno ni vzklilo!!! Orhy, vem, da sem ti obljubila semena,ker pa res nobeno ni vzklilo, bom rajši počakala na 'boljšo robo' in takrat sigurno dobiš! :wink: :D

OK?

LP

smrekca ti je uspelo? Meni nič. :(
lp
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov