bonsai

Sem spadajo vse rastline, ki rastejo v mediteranskem, subtropskem in tropskem podnebju. V našem podnebju jih moramo pozimi zaščititi pred mrazom (prestavimo jih v toplejši prostor).
kivi, citrusi, figovci, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

bonsai

OdgovorNapisal/-a tanja77 » 13 avg 2004, 13:58

Pozdravljeni!

Iz odrezanega dela bonsai-a mi je uspelo vzgojiti nov bonsai, ki sicer ni tako lep kot ti, ki so naprodaj, pa vendar je bil do nedavnega cisto spodobno majhno drevesce (vrste ne poznam, ker mi je bil podarjen brez imena). Potem, ko sem mu hotela zagotoviti boljse zivljenjske pogoje in sem ga presadila, pa je vidno zacel pesati. Ker sem ga zelela ohraniti, sem ga obrezala in odstranila odvecne uvele liste, vendar je bonsai se vedno vidno pesal.
Zdaj po mojem mnenju samo se zivotari, saj so listki videti uveli, vendar ne odpadejo, tudi ce ga potresem. Zalivam ga veckrat na teden.

Ali mu lahko se kako pomagam, da bo prezivel?

Hvala in lp.
tanja77
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Meto » 13 avg 2004, 15:45

hm...

iz odrezanega dela ti je uspelo vzgojiti bonsai... khm... možno, samo preteče kar nekaj let. mogoče ti je uspelo samo ukoreniniti zadevo... ni vsaka sadika bonsai, za bonsai obstaja več kriterijev

dobro bi bilo če bi povedala za katero vrsto gre (če je kupljen, je lahko kateri od ligustrov, k isi težko zaslužijo ime bonsaj (ne ligustri, ampak drevesa, k ise prodajajo)), v kakšno zemljo je posajeno drevesce, lega...

pri identifikaciji ti bo mogoče pomagal http://www.hrovatin.com/slo/katalog/def ... d_razred=7
Meto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tanja77 » 03 sep 2004, 13:14

Moj bonsai sem pravzaprav dobila v dar od prijateljice, ko je na svojem drevescku odrezala del vejice in jo vtaknila v vodo.
Ker so iz odrezanega dela pognale korenine, sva ga posadili v zemljo, v kateri je bil do nedavnega, ko sem ga presadila v isto zemljo, kot vse ostale sobne roze, ki so zelo razlicne po izvoru.

Seveda moj bonsai nikoli ni dosegel take oblike, kot jo je imel njen stari (ki je vmes ze odmrl), obrezovala sem ga po svoje, ampak bil mi je v zadovoljstvo, ker je zelo lepo napredoval. Seveda je trajalo vec let, da je zrasel toliko, da je dobil malo vec cejih in listkov. Je bil pa lep, kar zdaj ne morem vec reci, ker so se vvsi listki posusili, samo odpadejo pa ne.

Nikakor ne morem ugotoviti katere vrste je (lahko da res ni bonsai), ker je ze dolgo od tega, ko sem ga posadila. Ima ustrezno posodico in tudi vestno ga zalivam. Kot sem lahko videla na strani, ki ste jo predlagali, bi zelo lahko bil LIGUSTRUM.
Ali mi lahko odgovorite, zakaj LIGUSTRUM ni pravi bonsai?

Verjetno bo ostal tak kot je zdaj se nekaj casa, samo mi je hudo, ker ne vem ali sploh se "zivi" ali ne.

Hvala lepa za odziv in lep pozdrav!
tanja77
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a bonsai-Jelka » 23 sep 2006, 00:54

Bonsai nemore rasti v isti zemlji kot sobne rastline.
Naravno mesto bonsai-ja je med skalami, kjer je zemlja rahla, voda pa samo steče skozi njo. Zemlja za sobne rastline je pretežka.
bonsai-Jelka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ormož

Vrni se na Mediteranske, subtropske in tropske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov