Zlomljen kaktus! Na pomoč!

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Zlomljen kaktus! Na pomoč!

OdgovorNapisal/-a ExplosioN » 12 dec 2005, 00:23

Zlomil se mi tale kaktus!(imena nevem)
Slika
Nekaj dni je bil že zlomljen preden sem opazil. Listi so postali zgubani in steblo se je posušilo precej. Zgornji del je ostal dokaj lep. Odrezal sem suhi del stebla stran. Sedaj me pa zanima kako naj podtaknem vršiček ker bi res rad da kaktus preživi. Listi ki so bili na delu stebla ki se je posušil so odpadli in sem jih podtaknil v zemljo ter dodal vsakemu 5 kapljic vode.
Za ta glavni vršiček pa nevem kaj storiti. Slišal sem da naj bi ga pustil takega nekaj časa da se malce posuši in potem podtaknil. Ampak nevem?
Na koliko svetlobe in temperature ga naj postavim tudi nevem.

PROSIM VAS VSE ZA NASVET!

HVALA
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ExplosioN
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a anchi » 12 dec 2005, 10:26

Kot prvo, to ni kaktus ampak je sočnica - sukulenta.
Tudi jaz bi ti svetovala, da pustiš ta zgornji vršiček par dni stat, da se rana zaceli in nato ga kar posadi v zemljo. Saj se vršiček ne bo tako hitro posušil, treba ga je pustit stat zato, da se rana spodaj zaceli, ker če ga posadiš takoj, lahko pride do kakšne "infekcije". To je skoraj tako, kot da bi ti kdo odrezal nogo in bi ti takoj za tem obul čevelj....to lih ne gre, ne? Priznam, malo krut primer, ampak nazoren.
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a ExplosioN » 12 dec 2005, 16:50

Hvala!

Koliko je to nekaj dni? 1 teden?

Imam jo na okenski polici, pod okenjsko polico je sicer radiator vendar jaz imam "sočnico" :oops: pri koncu police kjer ni več radiatorja direktno pod rastlino in tu je malo manj stopinj. Ali je to prevroče?

Kako pa potem naredim kom bom posadil vrh? Ali zalijem(koliko) ? Ali dam samo v zemljo?
ExplosioN
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a anchi » 12 dec 2005, 19:15

Ni za kaj!
Tudi jaz na začetku nisem vedela, da obstajajo tudi sočnice in sem prav tako kar za vse rekla da so kaktusi. Razlika je v tem, da sočnice večinoma nimajo bodic (so pa tudi izjeme)!

Pusti jo stati kakšne 4 dni recimo. Sicer pa lahko sam vidiš ali se je že zacelila. Ni pa nič hudega, če stoji kakšen dan ali dva več.

Po moje, ne bi smelo biti hudo narobe, da imaš rastlino na okenski polici nad radiatorjem. Jaz imam nekatere sočnice v istem prostoru s kaktusi, kjer jih prezimujem na hladnem z zelo malo zalivanja, nekatere pa imam nad radiatorjem in mi zaenkrat še niso zamerile. Seveda pa, če jih imaš na toplem jih je treba zalivati. Jaz jih zalivam recimo enkrat na teden oz. 10 dni. Pazim koliko zalijem, da ne bi bilo preveč, pa ne premalo, kar pa je težko določiti.

Ko boš vršiček posadil, ga pusti tako nekaj dni (recimo kake 4-5 dni) in potem zmerno zalij. Težko je povedati koliko....
Predlagam pa ti, da sedaj iz vršička, čisto spodaj odstraniš še kake 2,3 listke in jih prav tako pustiš stati in nato posadiš. Ist lahko storiš z listki, ki se ti morda zdijo že preveč posušeni, če jih seveda še nisi zavrgel - škoditi ne more. Meni se je namreč poleti pripetilo nekaj podobnega s podobno sočnico. Vršiček se mi je od teže strl. Tega sem posadila, ampak naredila sem napako, ker sem ga posadila takoj. Zaenkrat se ni še nič kaj spremenil, niti ne raste, pa tudi posušil se ni. Sem pa posadila tudi listke, ki pa so mi začeli že poganjati. Prilagam ti tudi slikico.

Slika

Zanima me še koliko si kaj rastlino zalival? Sodeč po sliki bi rekla, da premalo??

Če te še kaj zanima kar vprašaj, bom ti probala še kaj pomagat, če bom lahko.

Upam, da ti bo uspelo rastlino rešiti!
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ExplosioN » 12 dec 2005, 20:23

Hvala, hvala, hvala! :)

Jah imam jo šele od avgusta, ampak zalival sem pa zelo malo ker sem se bal prezalitja (cca. enkrat na mesec). Sedaj si pa pišem da bom bolj pozoren kdaj zaliti in sem imel zaliti 1x na 14 dni in to recimo 1-2 zamaška vode. Gubice na listih se mi pa zdi da so se naredile sedaj ko se je zlomil.

No listke sem prihranil in jih takoj posadil ter malce zalil sedaj pa nevem kaj naj naredim ker sem naredil točno tako -narobe- kot si ti/Vi. Ali jih naj potegnem ven ali pustim kot je? Posadil sem tako kot na sliki?
Kdaj naj potem naslednjič 1. zalijem. Ali normalno po 10ih dneh ali pa kaj kasneje 1. ?

Lp
ExplosioN
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a anchi » 12 dec 2005, 23:56

OK, kot prvo...si zalival daaaaaaaaaleč premalo!!!

No, jaz zalivam tako...tale lonček, ki ga vidiš na sliki je približno 5 cm širok in v takšnih lončkih imam posajene vse majhne kaktuse in sočnice. Čez poletje sem jih zalivala tako, da je bilo vode do vrha roba, to je približno 1 centimer visoko. ;) Sedaj pa sem to količino razpolovila.

Moram povedati, da sem jaz na začetku tudi tako zalivala vse kaktuse in sočnice in so mi vsi šli po gobe...dobesedno!!! Rastline morajo dobiti vodo in s to količino kot si jim jo ti dal, se je komaj vrh zemlje namočil, tako da voda sploh ni prišla do korenin in se ti je rastlina posušila, zato je tako zgubana. Sočnice in kaktusi v sebi zadržujejo vodo in tako lahko preživijo v naravi dalj časa brez vode. Ti pa si tvojim koreninam samo lušte naredil.... ;)

Vsi vedno opozarjajo da je treba te rastline zelo malo zalivat, ampak to tudi ni čisto res. Začetniki pa to dobesedno vzamejo. Jaz zmeraj zalivam tako, da kar precej zalijem, kot sem ti prej opisala. Ta voda na začetku steče skozi in stoji v podstavku in tako jo pustim stati kake pol ure do uro in do takrat jo rastline že spijejo. Če pa slučajno ostane, pa odlijem. In kot sem rekla, sedaj ne zalivam tako obilno. Ampak 2 zamaška je pa definitvno premalo. Najboljše je da delaš po občutku in tako se boš naučil koliko je prava količina. Jaz sem tudi imela merico, in sicer 3 žličke in se ni obneslo.

Jaz sem jih tudi točno tako posadila kot ti in so mi vseeno začeli listi poganjat, tako da ni bilo sile. Glede naslednjega zalivanja...zalij spet čez kakšen teden. Poleti se jih zaliva 2 x na teden, sedaj pa je dovolj enkrat.

Upam, da sem ti dala približno sliko koliko zalij. Nič se ne boj, kar pogumno jo zalij, ker je žejna. Ko se ti rastlina tako zguba, je to prvi znak, da je premalo zalita, v nasprotnem primeru bi rastlina zgnila.

OK, to je vse za zdaj! Uživaj!
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ExplosioN » 13 dec 2005, 02:22

hvala
ExplosioN
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a renee » 13 dec 2005, 12:19

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 10:43, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ExplosioN » 21 dec 2005, 21:13

Vse bolj me grabi panika!

Listi ki so bili slabi so se čisto posušili, listi ki so pa bili dobri so pa ratali svetlo zeleni oz. rumeni in so čisto mehki.

Sedaj sem vršiček natrgal na listke in sem opazil da so se namanjsi listki v samem vrsicku posusili. To mislim tiste ki so veliki 2-3 mm. Sedaj imam se ene 4 zdrave listke - kaj naj sedaj naredim a naj dam na bolj hladno? Koliko je pomembna svetloba. Občutek imam da sem imel smolo z vremenom ker sedaj je bil nekaj dni sonce in se je najbrž zato vse posušilo. Doma imam kupljeno zemljo ki je namenjena za presajanje: je črna in zelo malo zamešana z mivko. Ali je primerna za te listke, ki jih imam?
Sedaj sem prestavil vse skupaj v sobo na omaro ki oddaljena 1m od okna in 0,5m od radiatorske cevi. Ali je zelo narobe če 1x na dan prezračim sobo za 15min. Ali ta sprememba temperature slabo vpliva?

:roll:
ExplosioN
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a renee » 22 dec 2005, 09:04

:arrow:
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme