Jure,
Poldi nima časa v petek priti na sestank, predlagal mi je naj termin prestavimo.
Poldi,
Jure ima čisto prav, vprašaš lahko še nekaj ostalih članov, ki so začeli hoditi na sestanke, postali in ostali so stalni gostje, zvedeli so veliko novega na posestanku ob PIVU in pizzi. Sploh Darko, naš dežurni botanik, rad pove marsikaj, samo da ga kdo posluša. Sicer ima raje žensko družbo
.
Tudi nekaj drugih je takih, ki ti bodo postregli z dovolj podatki.
Glede gojenja rastlin:
Zelo težko je dajati recepte. Nekdo ima take pogoje, drugi drugačne. Jure ima kaktuse namočene, če bi jih jaz namočil, bi mi jih polovico pocrkalo. V nemčiji sem govoril z nekaterim gojitelji stapelijev. Eden jih sadi v mešanico vrtnega komposta in peska, in mu dobro delajo, pri meni bi jih v istem substratu polovico zgnilo. Sadim v 100% plovec, pa še kakšnega vržem v kompost.
Glede nabave dragih rastlin.
Spomladi sem kupil 2 pseudolitopsa, importa iz Somalije po 50€ vsak. Dolgo sem razmišljal, ali naj ju kupim, ker je tveganje preveliko. Trenutno imam samo še enega. Poleg tega mi je šel tudi moj prvi pseudolithos, ki sem ga imel od leta 97 in sem zanj odštel takrat 50$.
Žal. Preč sem vrgel kar precej denarja. Naslednjič bom bolj previden, rastline bom zalival še manj, postavil jih bom na bolj vroče sonce. Ne splača pa se mi okoli spraševat, kako gojiti rastlino, ker ima pač vsak svoje mikroklimatske pogoje.
Podobno je tudi z raznimi recepti za substrate. Enemu se obnese tak, drugemu pač drugačen, samo pazit se moraš, da pač nove rastline pregledaš in presadiš, da te ne čaka kakšno presenečenje v koreninah, pa še vse rastline imaš v enakih pogojih.
Glede zalivanja
Smo ti tudi že razložili, kako naj se na splošno zaliva, pa ne vem, če si se tega držal. Avgusta se rastline zalivajo manj, zalivaš glede na vreme in na izsušenost substrata. Večje lončke redkeje, manjše pogosteje.
Upam da nisem bil predolg.
LPI