Stenocactus phyllacanthus

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Stenocactus phyllacanthus

OdgovorNapisal/-a martina00 » 15 feb 2005, 15:08

Pozdravljeni!

Moj Stenocactus phyllacanthus se je od jeseni precej skrčil. Zdaj ga je že skoraj pol manj. Bi ga morala bolj zalivati? Mu je prehladno? Je to normalno?

Imam ga na okenski polici v neogrevani sobi (cca 10 stopinj).

Hvala za odgovor!

martina00
martina00
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 16 feb 2005, 09:22

Mislim, da gre za nego kot pri Echinofossulocactus:
Genus: Stenocactus (K. Schumann) A. W. Hill 1933
Echinofossulocactus sensu Britton et Rose 1922 non Lawrence 184

Nega je sledeča:
V času rasti mora biti na svetlem in toplem, vendar zaščiten pred žgočim soncem, če ne pride do prevelikega izparevanja vode v času rasti.

Pozimi mora biti na "hladnem" od 8 - 15 oC.

NE SME SE POPOLNOMA IZSUŠITI :!: :!: :!: Torej ga moramo tudi pozimi toliko zaliti, da se ne popolnoma izsuši. Zato pa tudi temperatura prezimovanja ni potrebna tako nizka.

Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a cac » 19 feb 2005, 00:00

Najprej lep pozdrav!
No, jaz imam kaktuse (razen redkih izjem) na zimski temperaturi ca.5-8 stopinj C; zalivam pa jih od konca septembra do marca POPOLNOMA nič! Zato me mnenje Poldija kar malo moti. Imam okoli 400 kaktusov, pa mi zaradi popolne suše in nizkih temperatur - včasih tudi pod 5 stopinj- spomladi kar pridno cvetejo in nasploh uspešno rastejo! Kakor pravi stari rek: sto ljudi, sto čudi...
Lep pozdrav, Cac
[/code]
cac
cac
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: škofja loka

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 21 feb 2005, 08:51

Imaš mogoče Stenocactus phyllacanthus pod 5 oC? ali ga sploh nimaš? Vprašanje je bilo Stenocactus phyllacanthus in ne prezimovanje kaktusov. Samo toliko v vednost :!: :!: :!:
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a cac » 22 feb 2005, 21:34

Spoštovani Poldi!
Ob Tvojem odgovoru sem se prav poglobil v moje Stenocactuse (prej Echinofossulocactus) in glej ga zlomka, res imam tudi omenjenega S. phyllacanthus! Resnica pa je ta, da imam prav vse primerke te vrste skupaj in res je tudi, da mi je temperatura padla pod 5 in res je tudi to, da ne dobijo kaplje vode med septembrom in marcem! Naj bo moji nevednosti oproščeno, toda za zdaj mi rastline-tudi zgoraj omenjena- kar dobro uspevajo!!
Tudi tebi želim kar največ veselja in uspehov pri bodljikavcih in ti iz zasnežene Škofje Loke pošiljam lep pozdrav, Cac
cac
cac
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 23 feb 2005, 08:53

Spoštovani CAC!

Vem, eno so pisana pravila, drugo pa stvarna realnost. Imaš pač drugačne rastne pogoje od martine00. Če ga imaš na zelo hladnem in če je popolnoma suh ga jasno ni treba zalivati. Kajti, če ga boš zalil bo zgnil. Drugače pa je, če ga imaš pri +15 oC. V takem primeru ga moraš vsaj enkrat na mesec mal zalit, ravno tok da se popolnoma ne izsuši. Martina 00 ga od jeseni ni zalila čisto nič, ima ga na +10 0C, zato se je skrčil.

Čeprav se osebno ne poznava, te zelo cenim, tako iz aspekta kaktusarstva kot plezalstva.

Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a cac » 23 feb 2005, 10:55

Lep pozdrav Poldi!
Res je, da se še ne poznava, ampak za vse je še čas,kajne? Če ne prej, se pa srečava na kakšnem sestanku DPKS. Zdaj, ko bo "izbruhnila" pomlad, bo še bolj zanimivo kakšno debato usekat, a ne?
Lep pozdrav Tebi in vsem kaktusarjem želim, Cac
cac
cac
Uporabnik
Uporabnik

Zalivanje

OdgovorNapisal/-a izi » 23 feb 2005, 12:46

Jaz ogrevam rastlinjak na 15°C zaradi stapelij. Notri domujejo tudi kaktusi, ki so od konca septembra še nezaliti. Stapelije pač moram redno zalivati enkrat na 14 dni, kaktusi pa čisto dobro zdržijo brez moče. Vmes je tudi nekaj stenocactusov, ki ne zgledajo nič kaj dosti slabše kot poleti.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Jure » 23 feb 2005, 12:59

Moji stenokaktusi so ogrevani do 6 C, kakšen teden pa so imeli tudi blizu ničle. Niso zaliti od oktobra naprej. Zdajle jih že nekaj cveti, čeprav so dehidrirani in imajo tudi za pol manjšo prostornino. To je povsem normalno, nobene panike.
Načeloma se tako obnaša precejšen del kaktusov, če so dovolj stari seveda. Kaktuse do dveh let starosti je pa res potrebno imeti bolj na toplem in jim dati nekaj vode vsak mesec.
Imel sem na zdravljenju nekaj rastlin vrste Homalocephalus texensis (bližnji sorodnik stenokaktusov), ki so bile praktično brez vode vsaj 4 leta. S postopnim zalivanjem sem dve od treh rastlin rešil, ena je ostala mumija.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a martina00 » 23 feb 2005, 16:27

Pozdravljeni!

Z mojim stenocactusom je torej vse vredu.

Sicer je bil od oktobra do zdaj že dvakrat po malem zalit - enkrat decembra, ker se je mojemu fantu smilil, in enkrat v začetku tega meseca.

Kdaj pa začnete spomladi zalivati kaktuse? Od začetka verjetno bolj pomalem in poredko...

Se bo stenocactus spomladi spet napihnil, ko ga bom zalivala, ali je tole 'krčenje' neke vrste hiranje, ki mu škoduje?

Hvala za odogovre!

martina00
martina00
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Jure » 23 feb 2005, 21:20

Kdaj pa začnete spomladi zalivati kaktuse? Od začetka verjetno bolj pomalem in poredko...

Natančno tako in ne vse enako. Enkrat sredi marca, ko smo iz najhujše zime že ven, je še zelo zgodaj za resno zalivanje. Najprej jih zalivam samo toliko, da se prst posuši v enem dnevu. To pomeni tako malo, da voda ne priteče skozi lonček. V začetku maja pa zares dobijo vodo, a se mi zdi, da jih vedno prezgodaj zalijem, saj je takrat pogosto veliko turobnih dni skupaj. Neučakanost pa taka! Zato mi tudi marsikaj segnije v tistih dneh.

Se bo stenocactus spomladi spet napihnil, ko ga bom zalivala, ali je tole 'krčenje' neke vrste hiranje, ki mu škoduje?

Brez bojazni se bo napihnil. Krčijo se zato, da imajo bolj gosto citoplazmo, ki zdrži večji mraz. Edina izjema, kar sem jih videl, so opuncije in ehinopsisi kot podlage, ki se težko odebelijo na prvotno debelino.
Jure
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov