SENECIA KLAINA

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

SENECIA KLAINA

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 26 okt 2003, 17:55

Ojla,

malo sem prelistala knjige in net, mislim da imam Senecio klaina (temu je še najbolj podobna- v fazI predno se poleže).
Zanima pa me zakaj mi liste odvrže tudi po dvakrat ne glede na sezono? Lani mi jih je prvič, ko sem jo prinesla domov (pomlad), mislila sem da mi jo je pobralo, pa je zopet pognala "listke", drugič pa jih je odvrgla konec poletja (august). Letos mi jih je samo enkrat v aprilu, sedaj jih pa še ima. Kdaj odmeče liste? Je to povezano z počitkom, temperaturo? Zanima me tudi kdaj cveti (koliko mora biti velika, letni čas)?
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a renee » 25 nov 2003, 13:37

:idea:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 12:53, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 26 nov 2003, 00:11

Ojla,

Vzorček na steblu je pa res zanimiv. Mojo sem že zalila, samo zdej ne štekam a naj bo potem tudi bolj na toplem :?: Poleti, ko "počiva" je pa ne zalivam :?: , samo hladnega prostora pa poleti (vsaj letos) pri nas ni, še v kleti je več kot 15 °C :?, a se ne bo posušila, če bo poleti zopet tako vroče :?:
A tebi je že kdaj cvetela? Videla sem namreč fotke, ampak tista rastlina je bila polegla, najbrž od starosti?!

PS: vsem daj poljub :lol: v mojem imenu in jih pozdravi nazaj :!:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 26 nov 2003, 14:24

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 12:53, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 30 nov 2003, 23:14

Ojla,

sem premišljevala - :oops: men se zdi da se moram posebi zahvalit za odgovore (čeprav je bilo rečeno da ne)- tako da hvala Renee :!:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a JELKA » 04 feb 2005, 10:57

Pozdravljeni
Imama Senecio klaineo, ki je dolga že pol metra in na vrhu ima lepe listke, me pa zanima ali ob strani naredi kake stranske poganjke ali raste smo v višinoin do kakšne in kaj bi bilo, če bi jo prezezala na polovico in zgornji del posadila posebej, ker se mi že močno nagiba in jo kar naprej obračam proti svetlobi, da se zravna.
LP Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Jure » 04 feb 2005, 15:23

Senecio klainea je ena čudna reč,

natančno tako. Raste na Kanarskih otokih in to bolj pozimi kot poleti. V višino zraste kake 3-4 metre in se oblikuje v grm. Olistan je vedno samo na vrhovih. Očesu najprijetnejšo podobo ima tako samo do 10 cm višine, ko spominja po svoji rasti na palme. Zato ga nekateri tudi imenujejo "kanarska palma", kar je zelo poneumljajoče in za kupce podcenjujoče. Prava kanarska palma je namreč zelo atraktivna rastlina in čisto zares palma Phoenix canariensis
Za razliko od palm je to dokaj normalna dvokaličnica, ki se razvejuje oziroma brsti. Poleti ne potrebuje takorekoč ničesar, pozimi pa malo več vlage in svetlobe ter temperature malo čez 10 C. Cvetovi so neugledni, bledo rumeni in so tipični za grinte. Cveti ob začetku zime, plodovi pa so marca že zreli.
Lažje in hitreje kot s podtaknjenci se vzgaja s semeni, te pa se da kupiti recimo pri Koehresu za majhen denar.
Če začne gniti ali ima kakšne drugačne motnje, v večini slučajev ni pomoči. Nima takih sposobnosti kot kaktusi.
Jure
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov