reševanje sočnice

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

reševanje sočnice

OdgovorNapisal/-a luxi » 09 maj 2007, 20:01

še nekaj slik, da si boste lažje predstavljali

Pozdrav!

Imam sočnico in ne vem, kaj to je, agava, aloa.

To, kar je hudo je pa, da je stebelce pri koreninskem vratu popolnoma zgnilo. Tega sploh nisem opazil, ker je rastlinica zgoraj še vedno prekrasna in dela nove liste. Zdi se mi, da se je vse skupaj zgodilo čez noč Opazil sem šele, ko se je rastlina sumljivo nagnila in pri tleh že prepognila.

Ko sem videl, da je stebelce pri tleh že popolnoma gnilo, mehko, ima zažetek, sem jo nekaj cm nad tem mestom odrezal. Upam, da nisem naredil napake, vendar se mi zdi, da je bilo tisto steblo že popolnoma nefunkcionalno.

Zgornji del je pa še vedno krasen. Kako bi jaz lahko to rastlino ohranil in to v čimvečji možni meri- najraje celo in ne samo iz kakega lista novo. Je to možno, da v tem stanju razvije nove korenine? Naj jo dam v vodo, zemljo, pesek, zdaj čimprej, ali počakam, da se posuši, naj uporabim kakšne hormone?

Prosim, naj mi kdo pomaga...že itak bi mi bilo to v izziv, poleg tega je pa še darilo in spomin na meni zelo drago osebo, tako da res neskončno upam, da mi jo bo z vašo pomočjo uspelo rešiti. Prilagam slike. Najlepša hvala.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil luxi, dne 09 maj 2007, 21:42, skupaj popravljeno 1 krat.
luxi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zelena » 09 maj 2007, 21:22

aaaa! če si jo že odrezal, je konec z njo - kolikor vem, se te aloje razmnožujejo le s stranskimi poganjki...
zelena
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tina » 09 maj 2007, 23:09

Tole boš zelo težko rešil. Listi aloje nimajo sposobnosti, da bi se ukoreninili. Steblo se lahko, če imaš še malo sreče. Meni je eno alojo, ki je bila v takem stanju kot tvoja uspelo rešiti in sedaj raste naprej. :)
Poskusi naslednje;
Položi jo na suho odcedno zemljo ali časopisni papir. Nekam kjer je zračno in svetlo (ne na direktno sonce). Najbolje je, da rano tudi prevetivno potreseš z žveplom v prahu. Potem pa čakaj. Meni je po enem mesecu pognala koreninico. Potem sem jo presadila v zemljo, vendar jo nisem zalila še dokler se ni pokazala nova rast. Nikakor pa je ne smeš dati v vodo ali takoj posaditi v zemljo in zaliti!

Pa veliko sreče. Lp Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a luxi » 10 maj 2007, 14:52

Hvala za nasvet. Ampak 1 mesec čakat, ta bo pa težka :shock: Jst bi ji že prej "pomagal" ampak bi jo verjetno pol res uniču dokončno. No, mam pa vsaj malo več upanja zdej :P All I need now is a little patience in nej narava naredi ostalo. Ne vem pa, a bi vsaj s kakšinimi hormončki mal pomagal, da bi zagotovo pognala korenine? Kako naj jo postavim, pokonci ali položim? Pa mogoče veš, kje dobiš žveplo v prahu?
luxi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Tina » 10 maj 2007, 22:13

Kako jo postaviš ni tako pomembno, samo glede na to da ima močne in razvejane liste pazi, da bo steblo na zemlji, da ne bo čisto v zraku. Hormonov na alojah še nisem preizkušala tako, da ne vem kako se obnesejo.
Žveplo v prahu (na vrečki je pisalo močljivo žveplo) sem pa kupila v KGZ Sloga v Kranju, verjetno ga imajo tudi večji vrtnarski centri.

Lp Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a izi » 27 maj 2007, 12:12

Jaz bi olupil še spodnji list, tako, da je steblo daljše. Dobro osuši, pa se mora ukoreninit.
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov