Živjo!
Več let imam kaktuse, in s prezimovanjem naslednje izkušnje: pred leti sem prelistala nekaj bolj 'basic' knjig in uvedla prakso, da kaktuse čez zimo dam v svetel prostor v hiši, ki je zelo dobro prezračen (na vrhu stopnišča, vendar je zavetje za kaktuse, da ni prehudega prepiha) in ima tam nekje 10-15 stopinj ter popoldansko sonce. Do sedaj so mi dobro prezimili, brez (menda odvečnih) zimskih izrastkov, 4 kaktusi pa so mi dosedaj v vseh teh letih celo (prekrasno) cveteli . Vsi ostali niso nikoli cveteli (imam jih stalno tam okrog 20 - 25). Pozimi (od oktobra do aprila) jih nisem nikoli nič zalivala. Maja so začeli lepo hitro rasti.
Zdaj sem v dilemi. Preselila sem se, in takega prostora, ki ga omenjam zgoraj, nimam več na voljo. Poleg tega si želim, da bi cvetelo več kaktusov, saj ni lepšega... Zaenkrat za polovico kaktusov razmišljam o naslednji opciji: prestavim jih v dnevno na okensko polico, pod katero ni radiatorja. Okno je obrnjeno na vzhod in ima sonce od zjutraj pa tam nekje do 14. ure. Ker kurimo na drva, dnevni prostor pa je velik, so nočne temperature tam nekje od 14 do največ 18 stopinj (seveda odvisno od zunanjih razmer), kuri se tam nekje nekaj ur dopoldne in potem od 16. ure do polnoči - v tem času niha temperatura od 21 stopinj pa do največ 23, 24, ob neogrevanih dnevnih urah pa je temperatura 18 stopinj.
Bi v teh razmerah kaktusi lepo prezimili in potem cveteli, brez zalivanja? Vendar pa nimam rešitve za drugo polovico kaktusov (večji kaktusi, nekaj pod pol metra, za katere na okenski polici ni prostora) in za tri sočnice (agava, aloa in še nekaj). Dala bi jih v klet (prostor za shrambo živil) na okensko polico, vendar je okno pri tleh in se bojim, da bo premalo svetlobe. Prostor tudi ni tako zelo zračen, saj ni večji od 20m2. Temperatura je nekako stalna, 15 stopinj.
Dobrodošel bo vsak nasvet ali vsaj namig!
Hvala že vnaprej in lep dan!