prevelik kaktus

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

prevelik kaktus

OdgovorNapisal/-a smokva » 07 avg 2007, 20:28

Pozdravljeni!

Imam kaktus, ki je zelo zrasel v višino in se upognil. Za nekaj časa sem ga ˝podpolcala˝, sedaj pa tudi to več ne gre. Ker mi ga je škoda, me zanima kaj narediti?

Hvala za pomoč.
smokva
smokva
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 08 avg 2007, 08:37

imaš kakšno sliko tega kaktusa? morda se je upognil zaradi svetlobe (se je nagnil proti izvoru svetlobe). poskusi ga nekako podpreti in obrniti za 180°.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a smokva » 08 avg 2007, 09:31

Nimam slikice. :(

Je ozek kaktus, cca.5cm v premer,pozimi je cvetel (roza cvetovi), vendar je čez zimo, na toplem, JV oknu zrasel za več kot 10 cm v višino. Zalivam ga enkrat mesečno.

Na začetku se je upogibal na stran proti soncu, sem ga obračala, vendar je čez nekaj časa postal prevelik in se je upognil proti prostoru in zavil popolnoma proti tlem. Skoraj bi se prelomil.

Sedaj ga imam kar na tleh na balkonu in vmes je pri tleh nastala nova bunka.

Skratka, cela kolobocija. A res ga ne morem stran vreč, čeprav že prav čudno zgleda. :shock:
smokva
smokva
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 09 avg 2007, 14:58

Čao,
mislim, da je tvoj kaktus pretegnjen zaradi prezimovanja na toplem. Pozimi mora biti na hladnem in suhem mestu, tudi temnejšem. Narediš lahko to, da ga odrežeš in ukoreniniš ter na novo posadiš. No, bo še kdo kakšno povedal na to temo, z več izkušnjami.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 15:14

Kaj je to morda takšen kaktus, ki ima kot nekakšne lističe na steblu?

Tudi sama imam kaktus, ki raste nenormalno hitro, tudi meni bi rastel v višave, če bi mu to dovolila. Jaz ga preprosto odrežem in odrezan vrh dam v zemljo, kjer se ukorenini in raste nov. Tako je iz enega mojega kaktusa sedaj nastalo kar nekaj novih kaktusov. Veliko sem jih podarila. Jutri ga bom slikala in dodala sliko, da boste morda lažje vedeli o katerem kaktusu govorim. Saj jaz na žalost ne vem, kako se točno imenuje.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a smokva » 09 avg 2007, 16:43

A vrh odrezanega kaktusa se pa kr sam zaceli?

Sem nepoznavalka. Ob priliki, ko bo čas bom malce raziskala po forumu kako je s tem.

Hvala.
smokva
smokva
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 17:11

Ja, vrh odrezanega kaktusa se sam zaceli. Meni se je pri mojem zgodilo, da je postal celo lepši, ker ni rastel več samo v višino, vendar je začel poganjati manjše stranske veje. :lol:

Jutri, ko pridem domov, bom vse poslikala in vam priložila slike, da boste videli, kako sem jaz to naredila in kako se je kaktus razrastel in zacelil. Samo danes žal ne morem še poslikati, ker me ni doma.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 11 avg 2007, 12:09

Kot sem obljubila, sem poslikala kaktus. Žal nikakor ne morem dobiti vsega kaktusa na sliko, ker je ogromen, tako da se vidi samo del kaktusa. Tudi moj kaktus sem morala obrniti, ker se je že pričel obračati proti svetlobi. Sama ga večkrat obrnem in ga na takšen način ravnam.

Slikica kaktusa:
Slika

Moram reči, da sem se izredno namučila, preden sem uspela poslikati zarasli del kaktusa, saj sem morala slikati od zgoraj navzdol, kar je pri višini mojega kaktusa izredno težko, vendar vseeno upam, da se vidi, kako se je kaktus zacelil. Že vnaprej se opravičujem zaradi nekoliko slabše slike. Na sliki je tudi vidna, da je kaktus okoli pognal veliko novih vejic.

Slika zaceljenega vrha kaktusa:
Slika

Še prikaz nekoliko večje slikce: http://shrani.si/files/img2907b15twa.jpg
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a cyberman » 13 avg 2007, 13:08

orhideja26 je napisal/-a:Kot sem obljubila, sem poslikala kaktus. Žal nikakor ne morem dobiti vsega kaktusa na sliko, ker je ogromen, tako da se vidi samo del kaktusa. Tudi moj kaktus sem morala obrniti, ker se je že pričel obračati proti svetlobi. Sama ga večkrat obrnem in ga na takšen način ravnam.

Slikica kaktusa:
Slika

Moram reči, da sem se izredno namučila, preden sem uspela poslikati zarasli del kaktusa, saj sem morala slikati od zgoraj navzdol, kar je pri višini mojega kaktusa izredno težko, vendar vseeno upam, da se vidi, kako se je kaktus zacelil. Že vnaprej se opravičujem zaradi nekoliko slabše slike. Na sliki je tudi vidna, da je kaktus okoli pognal veliko novih vejic.

Slika zaceljenega vrha kaktusa:
Slika

Še prikaz nekoliko večje slikce: http://shrani.si/files/img2907b15twa.jpg

Ja, se mi je kar zdelo. To ni kaktus ampak spada med Euphorbije. Stvar raste precej hitreje kot kaktus in s tem postaja tudi bolj nestabilna. Če raste s premalo svetlobe, se rada krivi, lomi in podobno. Preščipnjena in kriva rast sta pokazatelj slabih svetlobnih pogojev.

Ko ga režeš/lomiš, pazi na mleček, da ti ne pride na kakšno odprto rano ali sluznico.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Tina » 13 avg 2007, 21:33

orhideja26;
Kot je že Aleš povedal spada tvoja sočnica med Euphorbie (verjetno je E. trigona) in torej ni kaktus. Spada med tako imenovane "tree Euphorbias", za njih je značilna zelo hitra rast, v naravi pa dosežejo višino od 10-30 metrov in obliko drevesa. Te vrste so zato prevelike za v stanovanje, saj kmalu dosežejo višino stropa. Ljubiteljem sočnic, ki nimajo steklenjaka zato ne preostane drugega kot vztrajno rezanje.
Iz slike se tudi vidi, da bi tvoja Euphorbia potrebovala malo več svetlobe in manj vode. Euphorbie sicer zelo dolgo prenašajo nepravilno vzgojo (tudi toploto v času zimskega počitka) vendar je še posebej za Euphorbie, ki rastejo v drevesni obliki, priporočljivo čim manj zalivanja, ker se s tem upočasni rast. Če bo zaradi tega odpadel kakšen list, je to čisto naravno.:wink:

Lp, Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 13 avg 2007, 21:46

Najlepša hvala za nasvet! Da spada rastlina med Euphorbie res nisem vedela. Dobila sem jo za rojstni dan in sem bila prepričana, da je neke vrste kaktus. V prihodnje bom upoštevala tudi nasvete glede zalivanja in svetlobe. Sem jo že danes preselila ne veliko bolj svetel prostor. Lahko pa rečem, da je resnično trpežna rastlina.

Še enkrat, hvala obema za tako izčrpn nasvet!
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Kaktus
    Napisal/-a crash_recovery » 03 jul 2003, 01:05
    12 Odgovori