Potrebujem nekaj napotkov

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Potrebujem nekaj napotkov

OdgovorNapisal/-a vizjo26 » 13 mar 2007, 23:24

Dobil sem v dar Echinocactus grusonii (Taščin sedež) ,premer cca 10 cm in bi prosil za nekaj vec informacij vse tiste,ki imate kaj vec izkusenj z gojenjem te vrste!Informacije sem ze iskal na netu in literaturi o sobnih rastlinah pa so si bile zelo nasprotujoce!Zanimajo me osnovni podatki glede lege (zunaj ali v stanovanju,soncen oz zgolj svetel prostor),primerna temperetura,kako je z zalivanjem (kako pogosto,kaksne kolicine)........

Glede na to,da sam nimam pojma kakp pa kaj s kaktusi,bom zelo hvalezen za kake podrobnejse informacije!

lp
vizjo26
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a melisa » 13 mar 2007, 23:53

Pozdravljen!
Zalivaj raje manj kot preveč, ker se zgnitega le stežka reši. Koliko izkušenj mam jaz z njim mu sonce paše; ampak ga raje počasi privajaj nanj, da ti ga ne ožge!
Ogromno se lahko naučiš na tem forumu, če imaš dovolj volje in časa.
LP
melisa
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a vizjo26 » 14 mar 2007, 08:47

melisa,najprej hvala za odgovor!

pri meni je najvecji problem v tem,da sm recimo na strani exotica,zasledil da je to kaktus,za katerega je idealna temperatura tam okoli 13 stopinj v svetlem in zasencenem prostoru,no o tem kako naj bi se ga zalivalo ni bilo nc napisanega!med prebiranjem razlicnih knjig,pa sm prebral da je potrebno kaktus v vrocih dneh kr pogosto zalivat,zaradi njegove izpostavljenosti soncu!tako da sm malo zmeden sonce da ili ne,......

lp
vizjo26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 14 mar 2007, 08:51

Poleti mora biti na soncu, po mojih izkušnjah ga ne ožge, pozimi pa na svetlem in hladnem. Prenese par stopinj pod nulo, zato jeseni ne hiti s pospravljanjem. Na primorskem ga imaš lahko stalno zunaj, le ob hujšem mrazu ga daj noter. Poleti v vročini ga lahko zalivaš vsak dan, spomladi in jeseni vsak teden, pozimi pa sploh ne. To so seveda splošni napotki. Posajen mora biti obvezno v zemljo za kaktuse, v navadni bo zgnil. Pa veliko sreče.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 14 mar 2007, 09:54

Echinocactus grusonii je kaktus, ki je ZELO primeren za vzgojo v kaktusarnah. Manj ga premikaš, prestavljaš, obračaš itd. tem bolje. Ko se navadi na stalni prostor, tam najbolje uspeva.

Močno spomladansko sonce ga lahko ožge, če je bil prezimljen v temnejšem prostoru. Ko pa se navadi na sonce, mu še tako vroče sonce ne more do živega (npr. v Eilatu, Izrael, jih imajo kar zunaj, temperatura 43 oC).

NIKOLI NE ZALIVAJ, ČE JE ZUNAJ DEŽEVNO, ALI PA JE VREMENSKA NAPOVED ZA DALJ ČASA SLABA.

Pri prezimovanju pa ne sme biti preveč na mrzlem (ne pod +10 oC). Da prenese dalj časa par stopinj pod nulo NI RES!
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pepe » 14 mar 2007, 10:26

Brez škode prenese jutranje slane. Če ne bi bilo tako, bi bil moj že zdavnaj pokojni. Jaz mojega prezimujem pri 7-8 stopinjah in mu ni hudega. Spomladi ga postavim na sonce brez privajanja in mi ga še nikoli ni ožgalo, imam ga pa že kakih deset let. Poleti prenese precej vode brez škode, moj stoji na prostem in mu tudi daljša deževna obdobja spomladi in zgodaj jeseni niso škodovala - če odštejem mah, ki je začel rasti okoli njega :roll: .
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a vizjo26 » 14 mar 2007, 12:07

aha!

no pol bom jst mojega prestavu kr na prosto,glede na to da je zunaj ze kr lepo vreme.me pa se neki zanima,kkao je z zalivanjem,v kakih kolicinah pa kako pogosto (pol dcl,1dcl)......pa a se ga kr zalije al poškropi
vizjo26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a anchi » 14 mar 2007, 15:56

Glede zalivanja....jaz poleti zalivam nekje na tri dni.......vsak dan pa ga sploh ne zalivaj, ker se pri kaktusih zemlja mora tudi kdaj pa kdaj izsušiti. Jaz tako delam in mi zelo lepo uspeva. Sploh ni zahteven ta kaktus, tako da brez skrbi!
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov