Pomoč pri Tacitusu

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Pomoč pri Tacitusu

OdgovorNapisal/-a ayla » 15 jul 2007, 22:10

Pred dvema ali tremi tedni sem dobila Lepi Tacitus v dar, ne da bi že kdaj slišala zanj, kaj šele, da bi vedela, kako ga moram vzgajati.

Ker so se po kakem tednu začeli sušiti cvetovi, sem (zelo inteligentno) na pamet zalivala. Šele sedaj, ko sem ugotovila, da je njegova zemlja absolutno premokra (trenutno se odceja in suši v umivalniku), sem šla brati, katera sočnica to sploh je in kako moram zanjo skrbeti - tisti rek o zvonenju po toči mi kar naprej odzvanja v ušesih.... :oops:

Presenečenje - cvetovi se sušijo zato, ker pač cveti samo junija in julija. :roll:

Zdaj jo moram po navodilih presaditi v peskasto, prepustno zemljo, ker je posajena v čisto običajno industrijsko šoto. Zdej pa tko. Pravzaprav niti ne vem, kaj naj iščem. Kako v semenarni ali cvetličarni ali kjerkoli sploh prepoznam pravo zemljo? A bi kaj rešila, če bi zemlji primešala pol pol mivke?

Hvala za vaše cenjene odgovore!
ayla
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 16 jul 2007, 08:09

Gre mogoče za krasulo Tacitus bellus ?
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Tina » 16 jul 2007, 20:09

Za Tacitus bellus je primerna zemlja za kaktuse in sukulente, ki jo dobiš skoraj v vsaki cvetličarni in vrtnariji. Če se bojiš, da bo zemlja premalo prepustna dodaj gramoz ali kremenčev pesek premera 2-5 mm. Pesek naj bo oster in ne okrogel. Potrebno ga je tudi razkužiti!

Mivka ni primerna ker je predrobna, deluje kot mašilo in bo poslabšala prepustnost!:!:

Lp, Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a ayla » 17 jul 2007, 22:56

Hvala za vaše nasvete.

Da, gre za Tacitus Bellus. Zdaj sem na lovu za petimi minutami časa, da opravim potrebne nakupe. Če drugega ne, sem zaenkrat izsušila tisto ubogo zemljo (trenutno vreme je bilo pri tem opravilu v veliko pomoč).
ayla
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Mesojedka » 16 sep 2007, 08:16

Jaz pa sem dobila Tacitus Cassiopeia.Kako ga vzgajati?
Mesojedka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: šentpavel

OdgovorNapisal/-a Bravica » 17 sep 2007, 11:19

Mesojedka je napisal/-a:Jaz pa sem dobila Tacitus Cassiopeia.Kako ga vzgajati?
Imam čisto podoben Tacitus. Vzgoja je enostavna. Moj je sedaj še zunaj. Dobi ga jutranje sonce, čez dan je v senci. Malo vode, če ni dežja. Nima podstavka, da se voda iz lončka odcedi. Še malo pa bo cvetel. Dokler je še tako toplo bo zunaj, nato pa gre v hišo. Čez zimo ne potrebuje nevem kakšne svetlobe, nekaj pa že. Zalivanja zelo zelo malo ali nič. To so moje iskušnje. Vedno znova mi poženejo tudi nove rastline. Nima rdeči cvet ampak bolj oranžen. Ne vem katera vrsta je. Mogoče mi lahko kdo pomaga pri tem.
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru

Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a ayla » 18 sep 2007, 18:48

Naj še malo poročam - ker nisem šla v cvetličarno po priporočeni šoder sem se spomnila na nekaj okrasnega peska, ki ga imam doma za različne namene. Slučajno mi barva peska paše v stranišče :lol: zato sem tacitus postavila tja. Zalivam ga enkrat na mesec. V višino sta pridobila oba, glavni in stranski grmiček. Čisto neverjetno. Cveti seveda ne, mi je pa fajn, da vem, da ga moram spomladi spet prestaviti na svetlobo, pravite, da tudi ven? V stranišču namreč ni dnevne svetlobe, so pa vrata veliko časa v dnevu odprta.
ayla
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Asynja » 28 jan 2010, 17:19

Ayla, a ti je nalsednja leta spet cvetel?
Jaz ga mam zdaj malo več kot pol leta, se mi je zelo dvignil in ful bi bla srečna, če bi lahko spet vidla tiste lepe cvetove.
Asynja
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Maribor

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • NA POMOČ!!!
    Napisal/-a kostelka » 01 feb 2004, 12:37
    17 Odgovori