No, da vam povem, kako se je končala moja saga s krasulo. Oziroma, kako je šla, ker končala se še ni.
V Kaliji (kjer je bila tudi kupljena- že okužena) so mi rekli, da ima rdečega pajka in vatasto uš ter mi prodali Careo palčke proti škodljivcem. 2 v 1- ščiti in gnoji. Zaščita pred listnimi ušmi, ščitkarji, resarji, škržati in kaparji. Ker druge, bolj naravne reči, da ne delujejo. ???!!
Ali se kdo spozna na te škodljivce?
Če bi znala poslati, bi poslala fotko. Pa ne znam.
Skratka, zgodba je taka: na začetku ni bilo nič videti, samo liste je odmetavala. Sem hitro preverila, če je z zalivanjem vse v redu in je bilo. Sem mislila, da ji lokacija pač ne odgovarja in jo prestavila. Nič ni pomagalo...
Gledam in gledam za kakšnimi škodljivci pa ne opazim nič. Čez čas pa opazim, da nekateri listi, ki se posušijo v bistvu skristalizirajo. Torej ne posušijo se "klasično" ampak izgledajo kot, da so balzamirani in posuti z drobnimi kristalčki- recimo plavkaste barve. Pojavijo se tudi kakšne nitke kot pajkove na katerih ti listki obvisijo. Pregledam rastlino, sledu o živalcah, nikjer.
No, vmes se preseliva, sama sem 14 dni odsotna, zato nego rož prevzame tašča, ki rastlino preveč zalije (čeprav drugače velika poznavalka rastlin
). In nato (morda celo kot posledica) se pojavi še vatasta uš- ki je lepo opazna.
Aja, seveda sem imela krasulo na zimovanju v hladni in svetli sobi, skupaj z vsemi drugimi rožicami, ki potrebujejo zimovanje. In baje, da imajo te živalce zelo rade kaktuse in orhideje. Kaj naj storim za preventivo?
In kaj naj storim, da pomagam moji ubogi krasuli, ki se pridna bori za življenje!?
Hvala,
Kejt