Pozdravljeni!
Že nekaj časa me malce motijo moje tri crasule. Prvič sem v dvomih glede imena, drugič zaradi njihovih oblik. Ena izmed njih je najverjetneje Crassula Portulacea, drugi dve sta malce drugačni, zato ne razlikujem med to vrsto in Crassulo Ovata? V čem sta si različni? Le prva ima namreč rdečkast rob po listih. Varujem in negujem jih zelo skrbno
. Druga mi je nekoč celo cvetela v rahlih belih cvetkih. Od česa je odisno, da zacveti? Le-ta je stara približno dve leti. Ko sem jo dobila v dar je imela lepo drevesasto obliko. Spomladi sem ji ščipala nove - mlade liste (vršičke), da bi deblo/steblo pridobivalo na debelini. Ali sem ravnala prav? Najbolj mi je pri crasulah namreč fascinantna njihova drevesasta oblika. Na mestu odščipa poganjkov je ostala grda grča. Zanima me, ali kdo ve, kako naj vzdržujem njihovo drevesasto obliko (torej čim več in čim debelejše steblo rastline in čim manj listov)? Nekje sem zasledila celo z žičenjem. Zanima me tudi, ali je dovoljeno ščipati liste spodaj - torej tiste po deblu? In kdaj je to dovoljeno - spomladi? Tretja izmed crasul je namreč "grmovne" oblike in ne drevesaste, torej se listi začneje že skoraj takoj pri lončku.
Zelo bom hvaležna za kakršnokoli pomoč!
P.S.: če bi znala dodati slike bi bilo še toliko bolj razumljivo.
Lep pozdrav!