navadna mamilarija

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

navadna mamilarija

OdgovorNapisal/-a tiara » 03 sep 2006, 20:16

Imam kaktus. Skoraj gotovo gre za navadno mamilarijo (visoka je cca. 10 cm) Zalivam ga vsake 3 tedne. Od maja do septembra pa ga ne zalivam. Je bolj bled, še posebej zgornji del. Ko sem ga kupila je cvetel, potem pa ne več. Ali je lahko bolj na šibki svetlobi, ker drugje nimam ustreznega mesta. Rabi sonce? Mu mogoče ne paša prevelika vlaga v stanovanju? Pomagajte, hvala vnaprej. lp :)
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a starina » 04 sep 2006, 16:24

huh tezka stvar...
zakaj ga ne zalivas v obdobju, ko je najvecja vrocina....
poleti jih moras kar pogosto zalivat... po obcutku. jaz v rastlinjaku v veliki vrocini 2x tedensko.

kaktus ne zalivas pozimi, ko pociva(nov-feb) in nabira nove moci, za novo sezono. kaktus lepo zali, da si bo opomogu....

lep pozdrav

tomy
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a gorga » 04 sep 2006, 18:19

Ojla,

mojo mammillario, ki jo imam zunaj na balkonu, ki gleda na jug, zalivam 1x tedensko in glede na zunanjo temperaturo prilagajam količino vode. Kot je že omenila Starina, je obdobje počitka med nov-feb (oz. glede na zunanjo temperaturo), ko ne zalivaš in imaš kaktuse nekje noter v hladnem in svetlem prostoru.

Se pa moram pohvalit, da od kar jo imam, mi ves čas cveti od pomladi do pozne jeseni :D

Lp, Urška
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
gorga
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a tiara » 04 sep 2006, 20:36

Se opravičujem, ker sem ga totalno polomila :oops: ,namreč kaktus zalivam od maja do septembra, od septembra do maja pa počiva. Ga bom zalivala, kot ste mi svetovali. Dokler ne bo bolj mraz, ga bom imela na balkonu.
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a renee » 07 sep 2006, 12:36

:roll:
Zadnjič spremenil renee, dne 01 dec 2007, 07:15, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tiara » 07 sep 2006, 18:07

Kupila sem ga enkrat v poletnem času, ne v zimskem. Točno kdaj pa ne vem. Imam ga že kakšni dve leti pa mi ni nikoli več cvetel. Ga imam lahko na balkonu do mraza? lp :)
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a renee » 08 sep 2006, 07:08

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 01 dec 2007, 07:16, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tiara » 08 sep 2006, 15:49

Kot sem že na začetku omenila, ga nisem nikoli do zdaj imela na balkonu. V stanovanju pa ga ne morem imeti na neposredni svetlobi, ker nimam prostora. Pod okni so namreč radiatorji, ki pozimi delajo, kar sigurno tudi kaktusu ne bi pašalo. Do sedaj ga tudi nisem nikoli gnojila. Letos sem ga presadila v malo večji lonček, v katerega sem dala pol zemlje in pol peska. Koliko in kdaj naj ga gnojim? Ga lahko gnojim kar s Plantello Cvet za cvetoče rastline ali moram kupiti prav gnojilo za kaktuse? Zanima me tudi, če je lahko na soncu in ali mu mogoče ne paša velika vlaga v stanovanju. Verjetno zato potrebuje tudi manj zalivanja, kaj misliš? Hvala in Lp. :)
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 09 sep 2006, 10:43

Čao,
tiara, jaz sem do letos vedno imela vse kaktuse pozimi notri, na toplem. Kot tudi vse ostale rože. Vsepovsod so bili, na okenski polici nad radiatorjem, na policah na omarah, na tleh ob oknu.... Zalivala sem jih na 14 dni, tudi pognojila sem jih včasih z gnojilom za kaktuse, rastli oz. vegetirali kot sem sedaj "odkrila", so v mešanici zemlje za lončnice in peska. No, sedaj oz. letos spomladi pa sem začela malo gledat literaturo o kaktusih in brat tale forum in sem ugotovila, da vse, kar delam s kaktusi je dobesedno narobe in da imam v bistvu še srečo, da so sploh še "živi". Seveda najbrž ni potrebno razlagati, da ni noben cvetel, pa da skoraj niso rastli. sedaj imam vse posajene v zemlji za kaktuse, vse zalivam po "pravilih" in jih imam celo poletje na balkonu (cca 33 kom je kaktusov, ralično velikih), čez kak treden, dva, odvisno od temperature pa jih bom prestavila nekam na hladno, najbrž v klet. Upam, da mi bo drugo leto tudi kakšen cvetel, nekateri pa so še itak premajhni.
No, ne vem, če ti je tole kaj pomagalo, morda pa se le kaj naučiš iz tega. Meni je tale forum dosti pomagal, samo sem kar rabila nekaj časa, da sem prišla čez.
Vso srečo s kaktuskom, je zelo lep.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a tiara » 09 sep 2006, 23:30

Bom upoštevala. Hvala. Lp :)
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tiara » 10 sep 2006, 00:42

Spet se oglašam, ker sem po slikicah na internetu ugotovila, da moj kaktus ni navadna mamilarija temveč mammillaria ernestii. Nisem vedela, da obstaja toliko vrst. Prosim, če se oglasi kdo, ki ve točno kaj rabi ta kaktus, ker tega nisem nikjer zasledila. Hvala vnaprej!
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a tiara » 10 sep 2006, 11:14

Popravljam :lol:. Tudi ernestii ni, temveč bela BELA GOSTOTRNATA MAMILARIJA (MAMMILLARIA SPINOSISSIMA V. ALBISPINA)
tiara
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a starina » 13 sep 2006, 14:17

Mammillaria spinosissima v. albispina

domovina je mehika...idealna temperatura za pozimi je 5°C idealna za prezimovanje je 10-12°C. zemlja naj bo standardna.. recimo tole ko kupis, jo se malo raszecis, saj smo ze ugotovili, da je prevec surovin. cveti pogosto, rdece barve ali malo na vijolcno potegne. je pa zelo trmast kaktus in ce ga ne bos prevec zalivala oz. utaplala v vodi, ti bo lepo sluzil. ni zelo zahtevna za vzgajat.

lep pozdrav

tom
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bredy » 07 okt 2006, 10:23

Pozdravljeni! Zanima me če mi bi lahko kdo svetoval kako naprej. Imam mammilario hahniana in mi je šele zdaj oktobra naredila popke za cvet. Ta sorta pa naj bi cvetela od aprila pa do julija. Hvala za pomoč!
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Radovlica

OdgovorNapisal/-a bredy » 07 okt 2006, 10:27

Aja pa še to. Polno ime je Mammillaria haniana touffe. Pa me zanima kaj pomeni ta touffe?
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a starina » 09 okt 2006, 19:29

da tako pozno cveti ni nic narobe
tudi pri meni je cvetela oktobra.
enkat cveti zacetku poletja in enkat konec poletja.
to ima mammilaria hahniana (hahnovka bradavicevka)
dommovina: mehika
smetloba: soncno
najnižja temp: 5°C
prst:ilovnata
cvetenje: po 5 letu starosti

kaj pomeni pa ta touffe pa ne vem......
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bredy » 11 okt 2006, 14:08

Starina najlepša hvala za odgovore. Sem mislila, da sem kaj narobe naredila pri vzgoji. Najnižja temp. 5° C, glede na to da so noči že kar mrzle, a bi bilo potem dobro, da jo preselim v stanovanje? LP
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a starina » 13 okt 2006, 11:03

vsak malo po svoje preceni, kdaj jih pospravit.
jaz sem jih ponavadi imel se po prvi slani, vendar sem jih malo pokrival cez noc.
sedaj imam rastlinjak in mi dobro sluzi.
naredi pa tako, da ko bos prestavila v stanovanje, ga daj nekam, kjer bo pocival. pomeni, da ne sme bit zraven radiatorjev, mora biti na dovol svetlem in, da bo imel nizhko temperaturo okoli 10°C.....

lp
____

tom
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov