moj čudni kaktus

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

moj čudni kaktus

OdgovorNapisal/-a andymann » 18 dec 2006, 21:45

Pozdravljeni!

tukaj je kaktus, ki se mi je v zadnjem času hecno razbohotil.
Slika

Sem ga moral podpreti, da se ne bi prelomil, saj zelo hitro raste. Ker se mi zdi, da dolgo ne bo več zdržal, me zanima, ali lahko tiste 'mladičke' potrgam in jih vsadim, ali pa mu bi to škodilo.
prosim pomagajte!
andymann
Uporabnik
Uporabnik

Re: moj čudni kaktus

OdgovorNapisal/-a robi » 18 dec 2006, 21:53

andymann je napisal/-a:Pozdravljeni!

tukaj je kaktus, ki se mi je v zadnjem času hecno razbohotil.
Slika

Sem ga moral podpreti, da se ne bi prelomil, saj zelo hitro raste. Ker se mi zdi, da dolgo ne bo več zdržal, me zanima, ali lahko tiste 'mladičke' potrgam in jih vsadim, ali pa mu bi to škodilo.
prosim pomagajte!

jaz imam tudi take kaktuse. "mladičke" pa vedno potrgam stran in jih posadim v manšje lončke - se zelo radi primejo.
drugače pa res zanimiva rast :D
robi
Expert
Expert

Kraj: NM

OdgovorNapisal/-a cyberman » 19 dec 2006, 08:53

andyman tiste "mladičke" spomladi ukorenini ker se ti je kaktus precej vrgel po kumari :) Kar pomeni da imaš veliko premalo svetlobe za to rastlino.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 19 dec 2006, 09:19

Takole se dogaja, kadar se spreminjajo rastni pogoji, ali pa se preveč zaliva, ali pa je premalo svetlobe. Nekateri kaktusi niso toliko občutljivi, drugi spet bolj.
Ene vrste kaktusov morajo imeti mladičke, zato jih pustimo, spet pri nekaterih drugih vrstah pa je bolje, da jih potrgamo. Brez kakršnekoli škode lahko dva, tri odrtgaš in na novo posadiš.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a andymann » 19 dec 2006, 16:02

hvala za odgovore!
glede spremenljivih rastnih pogojev pa bo kar držalo, namreč dokler ne zmrzuje ga imam na balkonu, pozimi pa ga preselim v sobo.
spomladi pa se bomo razmnoževali! :wink:
andymann
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 19 dec 2006, 16:30

Jasno, če je pozimi not na toplem ga je potrebno zalivat, potem se potegne, ker je pozimi premalo svetlobe.

Kaj bi storil jaz? Jaz bi ga odrezal tako, da bi kasneje s peskom lahko zakril nepravilno rast. Tako podivjan res nima najbolj estetskega videza.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 21 dec 2006, 12:56

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 11:25, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a andymann » 21 dec 2006, 22:12

renee je napisal/-a:B. prešaltaj na afriške vijolice.

cinizem: kako vpliva na rastline ne vem, Tebi pa predlagam en topel objem za boljše počutje Slika
andymann
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a renee » 22 dec 2006, 10:01

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 11:26, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 22 dec 2006, 18:24

Čao,
tudi jaz imam en podoben stebričast kaktus, ravno takole nekako pretegnjen - kaj ne, ko je že mnogo let vsako zimo notri, na toplem. In vsako leto požene kakšnega mladička, vedno na odrezanem mestu, ki ga potem odrežem, malo osušim in posadim. Sedaj me pa zanima, kako bi recimo zgornji kaktus "razrezali", da bi potem dobili malo lepše primerke oz. če je sploh mogoče, da recimo iz enega srednjega dela zraste "normalen" kaktus? Ali ga kar pustim, vsega razpotegnjenega in krivega? Mi ga je kar malo hudo gledat, sedaj ko imam vse ostale lepo "poštimane", na zimskem spanju - z vašo pomočjo!
In že komaj čakam na april, maj....ko bo spet toplo in bodo vsi krasni, kakšen morda še celo cvetoč.....lepo zunaj, na sončku.
Pa še nekaj - kako bi preprečila mačkom, da ne bi skakali po kaktusih? Sploh posoda z natreski (ki sem jih zelo radodarno dobila od renee in so več kot krasni, vsi!) jim je idealno stranišče - saj človek ne more verjet! Še ko sem jih imela zunaj, jeseni, jim je bil to ful šport, še sedaj pa se jim včasih uspe pretihotapiti v "špajzo" s kaktusi, ker pri nas doma nekateri pač ne znajo zapirati vrat, in mački gredo veselo na delo naravnost na kaktuse. Kakšen nasvet, kaj naj naredim, da jim bodice ne bodo tako vabljive?
Se opravičujem, je malo iz teme, anmpak nisem odpirala še ene, sem kar naenkrat vprašala. Upam, da vseeno dobim kakšen odgovor.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a muha » 22 dec 2006, 18:28

Mačke in rastline. Zadnjič sem nekje prebrala nasvet, da jih odganjajo tudi s poprom. Potresi za probo malo okoli lončkov, boš videla, kaj bo.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a sempervivum » 23 dec 2006, 07:41

Kar nekajkrat je bilo v tem forumu napisano, da kaktusi pozimi ne sodijo v ogrevano sobo. Nima jih sploh smisla rezati in na na novo potikati - ker bodo še naprej rasli neenakomerno. Če mu lahko zagotoviš prezimovanje pri petih stopinjah, pa ga spomladi odreži, zasuši in posadi.

Kar pa zadeva mačke - nova zemlja in dosledno zapiranje vrat.
sempervivum
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 23 dec 2006, 17:44

Čao,
hvala za nasvet glede mačk - bom poskusila še s poprom. Tisti spreji za odganjanje namreč ne pomagajo več, ker so se vonja že navadili. Glede vrat pa - hja, saj to dopovedujem babici (kjer je edini prostor, primeren za prezimovanje), ampak pravi, da malo pa morajo biti vsaka vrata odprta, ne morem jo pa prisiliti, naj zapira. Natreske sem že presadila, ker je bila zemlja itak "zanič", kaktusi pa zaenkrat niso "pognojeni", so jih pa jeseni veliko polomili; nekateri so namreč večkrat padli po tleh, pa sem potem na novo posadila, nekaj sem jih celo vrgla stran, ker se ni dalo nič rešit.
Glede prezimovanja na toplem pa vem, da ne bo pomagalo, dokler ne bo na mrzllem čez zimo. Saj jih imam na hladnem, samo en star kaktus, ki je zelo razpotegnjen (do enega leta nazaj nisem imela pojma o kaktusih in so vsako leto prezimili na toplem), še bolj kot tisti zgornji, pa pozimi pustim kar na okenski polici, ker itak je po obliki "fuč", nimam pa srca ga vreči stran. Spomladi ga bom razrezala in na novo posadila, bomo videli, kaj rata iz tega.
Hvala in lep pozdrav, upam, da smo/ste z nasveti pomagali tudi andymann! :) :P
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a andymann » 23 dec 2006, 20:39

Veliko novega zvedel! Saj sem po kritiki Renee šel po dolgem in počez forum prebirat, po cvetličarnah pa sem se že začel po afriških vijolicah ozirat. :)

Ker pa na žalost nimam možnosti kaktusa prezimovat na primerni temperaturi, sem pač laičnega mnenja, da je bolje na toplem, kot pa celo zimo na mrazu pri bogve koliko minusa. ... pa saj na Finskem tudi črnci živijo.
andymann
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Kaktus
    Napisal/-a crash_recovery » 03 jul 2003, 01:05
    12 Odgovori
    15138 Ogledi